Flyboard Air opět v akci. Letec ze Champs-Élysées se pokusí překonat La Manche

Sto deset let poté, co francouzský letec Louis Blériot jako první letadlem přeletěl kanál La Manche, se průliv pokusí ve čtvrtek překonat jeho krajan Franky Zapata na vznášedle zvaném flyboard. Letem na tomto futuristickém zařízení zaujal už 14. července při tradiční vojenské přehlídce v Paříži. V úterý dostal Zapata pro svůj kousek povolení úřadů. On sám si ale podle francouzského tisku dává jen 30procentní šanci na úspěch.

Stroj Flyboard Air je podobný dronu a je vybavený několika motory. Pilot na něm během letu stojí. Čtyřicetiletý Marseillan o zařízení tvrdí, že vyniká rychlostí a obratností a že v případě ztráty jednoho motoru ostatní pohonné jednotky výpadek snadno vyrovnají. Současná verze flyboardu umožňuje vynést až stokilogramového pilota do výšky 150 metrů, rychlost letu pak dosahuje až 140 kilometrů v hodině.

Délka letu, než se spotřebuje palivo v podobě kerosinu, nyní dosahuje deseti minut.

Profesionální letec Zapata se málem musel svého pokusu vzdát, protože úřady mu původně nakloněny nebyly. Argumentovaly "nebezpečností" oblasti a hustotou provozu v Lamanšském průlivu, napsal deník Le Parisien.

"Letec ze Champs-Élysées" má odstartovat ve 13:00 SELČ z pláže Sangatte v departementu Pas-de-Calais a přistát v okolí anglického Doveru. Přesné místo ale jeho tým tají. Pětatřicetikilometrovou vzdálenost mezi břehy má překonat za 20 minut.

Sám Zapata, který je mistrem světa a Evropy v jízdě na vodním skútru, ale v jednom z dřívějších rozhovorů připustil, že úspěch akce není zaručen. "Mám 30procentní šanci, že se mi to podaří," uvedl Zapata, který flyboard vymyslel. "14. července to bylo jednoduché, ve vzduchu jsem byl jen chvíli a pak jsem se vrátil. Využil jsem tři procenta kapacity stroje, ale při přeletu La Manche využiju 99,9 procenta," dodal.

Flyboard bude muset během letu dotankovat, pravděpodobně v britských vodách po překonání 17,5 kilometru. Může tak učinit na doprovodné lodi, což by ale znamenalo, že svůj let bude muset přerušit. Druhá možnost je doplnění kerosinu do batohu během letu z lodi ve výšce tří metrů nad ní prostřednictvím tyče. To by zabralo asi minutu, uvedl deník Le Figaro.

Související

Frank Zapata

Přelet La Manche na flyboardu nevyšel, dobrodruh Zapata se zřítil do moře

Francouz Franky Zapata dnes nezvládl na svém futuristickém létajícím prostředku Flyboard Air překonat Lamanšský průliv mezi Francií a Británií, během mezipřistání na lodi pro doplnění paliva se zřítil do vody a musel být zachráněn. Jeho manželka Christelle Zapatová podle agentury AP prohlásila, že Franky je v pořádku a pokus o přelet La Manche v budoucnu zopakuje.

Více souvisejících

Flyboard Air Frank Zapata Francie Moře

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy