Velká cena Abu Dhabi Formule 1. Jaká bude?

Milán - Sezóna 2015 bude uzavřena na okruhu, kterýje Pirelli velice dobře znám: na atraktivním okruhu Yas Marina v Abu Dhabi. italský výrobce jej využívá k testování a uvádění nových pneumatik před začátkem nové sezóny, včetně premiérového nočního testování na mokré trati. S ohledem na hladkýasfalt okruhu, přiveze Pirelli dvě nejměkčí směsi své nabídky: měkkou a superměkkou, které byly použity také na nejpomalejším okruhu kalendáře v Monaku (a při dalších čtyřech Velkých cenách). Velká cena Abu Dhabí se jede od pozdního odpoledne do večera, díky tomu mají teploty během závodu tendenci klesat a vzorec jejich chování se mírně liší od toho obvyklého: další proměnný faktor, který musí týmy zakomponovat do svých strategií.

Paul Hembery, šéf motorsportu Pirelli: „Je neskutečné, že sezóna 2015 už je za námi. Nepřipadá mi, že už je to rok, co jsme se tady v Abu Dhabi loučili se sezónou 2014. O titulech už je rozhodnuto, týmy tak nemusí taktizovat a budou se snažit vytěžit maximum a naše volba pneumatik pro Abu Dhabi jim předkládá zajímavou výzvu: povrch trati je hladký a charakter okruhu takový, že pneumatiky jsou prakticky neustále pod zatížením, takže zacházení s nimibude důležitou součástí strategie, zejména při akceleraci ze zatáček, kde může snadno dojít k prokluzu kol. Je to stejné jako loni, takže můžeme opět očekávat závod se dvěma zastávkami v boxech. Teploty se ale mohou hodně měnit tak, jak bude zapadat slunce a to bude mít pochopitelně vliv na chování pneumatik a následně na strategii. Pouhé dva dny po odmávnutí posledního závodu sezóny 2015 vypukne testování na rok 2016: v úterý1. prosince bude trať od 9:00 do 21:00 patřit testování pneumatik, každýtým do něj nasadí jeden vůz a bude testovat konstrukce pro rok 2016 a nové ultraměkké pneumatiky, které při závodech v příští sezóně ponesou na bočnicích purpurové značení."Největší výzva pro pneumatiky:Teploty tratě a vzduchu během závodu (kterýstartuje po 17:00) klesají a to znamená, že se trať postupně stává rychlejší a tento fenomén je umocněn ubývajícím množstvím paliva.Podobně jako při minulém závodě na Interlagosu se i v Abu Dhabi pojede proti směru hodinových ručiček, což nebývá tak obvyklé a jezdcům to občas může způsobit fyzické problémy.Úvodní pasáž tratě je prakticky nepřetržitá série zatáček, což zahřívá běhounovou směs. Ta následně dostane příležitost se ochladit na dlouhé rovince, po níž vozy jedou okolo 15 sekund na plnýplyn a na vůz působí přítlak odpovídající zhruba 800 kg.Strategie z loňského závodu a jak bylo dosaženo vítězství: Loni byla vítěznou strategií Lewise Hamiltona ta se dvěma zastávkami v boxech. Do 55 kol dlouhého závodu startoval na superměkkých pneumatikách, na měkké pneumatiky přezouval v 10. a 31. kole. O 24 kolpozději se pak stal mistrem světa pro rok 2014.Očekávaný rozdíl výkonosti obou směsí: 1,0-1,2 sekundy na koloTým Pirelli si zvolil svá závodní čísla: 17, Ilaria Parolari, osobní asistentka Paula Hemberyho „Jednoznačně 17: odjakživa. Někteří lidé říkají, že nosí smůlu, ale v mém případě to neplatí."Koho tento týden sledujeme na Twitteru: @TheVijayMallya. S úctyhodným počtem 4,48 milionu sledujících je twitterový účet šéfa týmu Force India populárnější než @LevisHamilton (3,06 milionu) a oficiální @F1 kanál (1,68 milionu). Myslíme si, že by stálo za to, ho sledovat a zjistit, co se za tím skrývá!

Související

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 Pirelli

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy