František Straka trénoval Slavii i bez fanoušků

Praha - František Straka v pondělí vedl v areálu v Edenu poprvé přípravu fotbalistů Slavie na tréninkovém hřišti vedle hlavního stadionu. Nepřišli se podívat prakticky žádní fanoušci, ale mediální zájem o činnost týmu pod vedením nového kouče, proslulého sparťanským srdcem, byl obrovský.

Straka byl po prvním tréninku s kádrem červenobílých nezvykle strohý a stručný, na jeho tváři chyběl úsměv. "Říkám to znovu. Jsem profesionál. Jsem trenér a beru to jako čistě profesní záležitost, nabídky pražských S se prostě neodmítají. Já jsem tu proto, abych udělal pro Slavii to nejlepší, co dokážu. Reakce fanoušků na takové události jsou vlastně pravidlem. Rivalita je pořád velká. Ale tak, jako jsou v Čechách trenéři, kteří pracovali ve Spartě i ve Slavii, tak jsou třeba v Miláně koučové, co vedli AC i Inter a podobně," prohlásil po první tréninku František Straka.

Takřka žádní fanoušci Slavie na trénink nepřišli. "Kdyby chtěli přijít demonstrovat, co bych asi jako proti tomu mohl dělat? Nic bych na tom nezměnil. Kdo mě bude chtít vnímat, tak bude. Bude to stejně hlavně o výsledcích a já věřím, že všichni společně začneme vracet Slavii tam, kde má být," podotkl internacionál, který po devíti letech ve Spartě hrál v Německu za Borussii Mönchegladbach, Hansu Rostock, Wuppertaler SV a Viktorii Kolín nad Rýnem. Trenérskou kariéru začal ve Wuppertalu, poté se stal asistentem Františka Cipra v Teplicích a zdědil po něm i post hlavního kouče.

Pak trénoval Spartu, německý LR Ahlen, krátce Viktorii Plzeň, rakouský Wacker Tirol, pak SK Dynamo České Budějovice, řecký tým OFI Kréta, slovenský celek MFK Ružomberok, v Austrálii Fury North Queensland a jeho poslední štací bylo polské mužstvo Arka Gdyně. Nejdéle pracoval v FK Teplice, kde byl dvě sezony, jinak všude strávil maximálně rok. Je svým způsobem rekordmanem, protože byl v roce 2009 na jedno utkání trenérem reprezentačního týmu.

"Zabývám se jenom fotbalovými věcmi. Mluvil jsem s hráči v kabině a samozřejmě při tréninku. Moje pocity jsou velmi pozitivní. Je dobře, že se v neděli vyhrálo, zlepšilo to náladu. Na hráčích je znát, že jim spadl kámen ze srdce. Sami cítí, že mají na víc a teď to bude jen o práci. Nějaké posily jsou teď prakticky vyloučeny, protože přestupní termín vypršel. Příznivé je, že je reprezentační přestávka, můžeme se lépe poznat a udělat na hřišti kus práce bez bezprostředního tlaku na výsledky," uvažoval František Straka, který má ve statistikách také 35 reprezentačních startů a hrál na mistrovství světa v Itálii v roce 1990. Nyní má však německé občanství.

Straka před zahájením tréninku každému podal ruku a měl v kruhu hráčů motivační proslov. Během přípravy, která probíhala za krásného počasí, si bral zvlášť jednoho hráče po druhém, vyklusával s nimi a povidal si. "Samozřejmě jsme se bavili o tom, jak můžeme hrát. Všichni víme, na čem se musí pracovat. Je tady třeba spoustu věcí změnit a zlepšit," řekl k tomu Straka, který toho nejvíc naklusal s Lukášem Jarolímem a Martinem Latkou.

"Já jsem si ten trénink dobře užil. Když se vyhraje zápas, tak se trénuje většinou v uvolněné atmosféře. Navíc je krásné počasí a novinářů jako na Barcelonu," usmíval se zkušený záložník Lukáš Jarolím. "Já svůj jídelníček moc měnit nebudu, ale tataráček asi nějaký proběhne, u trenéra Straky to není žádná novinka, takže v tom asi bude pokračovat," dodal Jarolím v dobré náladě. Připomněl tím známé historky o Strakových metodách spolupráce s hráči, mezi něž patří společná večeře s tatarským biftekem a olivovým olejem.

"Každá taková událost, jakou je příchod nového trenéra, by se měla projevit k lepšímu," řekl obránce David Hubáček, který patří ke služebně nejstarším hráčů, v kabině červenobílých už obléká tradiční dres od roku 2005. "Myslím, že trenéra Straku všichni znáte, jaký je a on se nemění. To je určitě pozitivní. Teď jsme pod tlakem už tím umístěním, chceme být někde jinde, potřebujeme hrát dobře a získávat body. Jestli tomu pan Straka pomůže, tak to bude jedině dobře. Směrem k fanouškům, kterým se příchod nového trenéra nelíbí, nechci nic říkat. Budou rozhodovat jenom výsledky," řekl Hubáček, který bude v Edenu spolupracovat už se čtvrtým koučem. Předtím ho vedli Karel Jarolím, František Cipro a Michal Petrouš.

"Měli jsme delší pohovor v šatně a mluvili jsme s trenérem na hřišti, ale to bylo všechno o věcech, které zůstávají uvnitř mužstva a nikde se nevykládají. Myslím, že ta změna trenéra, když už se stala, tak přišla ve vhodné chvíli, protože je reprezentační přestávka. Navíc jsme v neděli porazili Olomouc, takže ta atmosféra se uklidnila, já ze všeho mám pro začátek dobrý pocit," podotkl útočník Zbyněk Pospěch při odchodu ze hřiště.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy