Český fotbal volí nového šéfa, favoritem pro třetí kolo je Pelta

Nymburk - V Čechách odevzdalo platný hlasovací lístek 121 funkcionářů, na Moravě 70. Paclík získal v Čechách 38 hlasů, Pelta jen o jeden hlas méně a Rajchl měl podporu nejvyšší - 46 hlasů. Na Moravě však Rajchl dostal jediný hlas, zatímco Pelta 54 a Paclík 15 hlasů. V součtu obou komor získala nejvíce hlasů dvojice Miroslav Pelta (91) a Tomáš Paclík (53). Ani jeden z nich ale neměl nadpoloviční podporu v obou komorách, oba tak postoupili do 2. kola volby. Rajchla dělilo od postupu šest hlasů, novým předsedou se proto nestane. "Rozhodla především kampaň na Moravě, vedená proti mně. Vím, že moravské delegáty objížděl místopředseda Dalibor Kučera a očerňoval mě, že jsem chtěl zničit Sigmu Olomouc, zrušit dvoukomorovost valné hromady a podobné nesmysly. Pro mě je to výzva, abych napříště přesvědčil Moravu, že nejsem takový ďábel, za jakého mě mají," prohlásil po prvním kole voleb poražený místopředseda za Čechy Jindřich Rajchl. "Už když jsem viděl ten volební řád, tak mi bylo jasné, že to takhle dopadne. Jsem ale rád, že jsem jasně zvítězil v české komoře, z titulu českého místopředsedy mě to velmi těší a děkují českým delegátům za důvěru. Vyhrál jsem v české komoře bez podpory Romana Berbra, vybudoval jsem si za ty dva roky velmi slušnou podporu. Kdybych podporu Romana Berbra měl, tak bych měl těch hlasů určitě víc - právě podle toho se to dá rozlišit," komentoval Rajchl situaci s narážkou na zákulisní roli předsedy krajského svazu Plzeňského kraje a bývalého rozhodčího Romana Berbra. Místopředseda výkonného výboru FA ČR za Čechy zdůraznil, že rozhodně není z této volební prohry zahořklý a bude dál působit ve fotbale ze současné pozice. "Teď není důležité, jestli bude předsedou Paclík nebo Pelta, podstatné je, aby fotbal získal větší důvěryhodnost v očích veřejnosti a šel správným směrem. Moje manželka mi ráno popřála hodně štěstí se slovy ´abys nevyhrál´. Být předsedou je práce na celý úvazek a já jsem rád, že jím nebudu, nemusím si kvůli tomu přeorganizovávat celý život. Mám dvě malé děti a budu aspoň víc s rodinou," poznamenal Jindřich Rajchl. Působení Dalibora Kučery proti němu ve volební kampani nepovažuje Rajchl za konfliktní element. "Z lidského hlediska je to pro mne velké zklamání. Ale já jsem profesionál a loajální člověk, kolikrát jsem v lecčems nesouhlasil i s Ivanem Haškem, ale žádné zprávy z výkonného výboru jsem kvůli tomu nevynášel. Budeme spolupracovat dál, abychom dále pomáhali českému fotbalu," dodal Rajchl.

V 2. kole volby získal plzeňský majitel Paclík 61 hlasů v české komoře, Pelta dostal o deset méně. Jablonecký šéf však porazil svého protikandidáta na Moravě rozdílem 54:17.O novém předsedovi se tak definitivně rozhodne až v 3. kole hlasování. V tom budou volit pouze funkcionáři z Moravy, Pelta i Paclík totiž za moravskou komoru kandidují. Favoritem je Miroslav Pelta, který v 1. i 2. kole volby získal shodně 54 hlasů. Vítězem se stane kandidát, který získá procentuálně větší podíl hlasovacích lístků.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Volby

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy