Bohemians 1905: Jednou nahoře, podruhé dole

Praha - Do letošní sezony měli hráči pražské Bohemky vysoké cíle, zatím se jim ovšem nedaří nic z toho plnit.

V loňském ročníku se klokani potáceli v první lize, kterou po zásluze vyhráli a mohli se vrátit zpátky mezi elitu. Jejich cíl do nové sezony byl jasný. Udržet se v Gambrinus lize zuby nehty. Jenže zatím to nevypadá, že by hráči z Ďolíčku způsobili ostatním týmům větší potíže. Ano, v semifinále pražského poháru dokázali potrápit Spartu, která postoupila až po penaltách, ale stačí to na ligu? Ani v nejmenším.

Prvoligové týmy mají za sebou teprve dva zápasy v lize a zatím se nejméně dařilo právě Bohemians 1905. V prvním kole nestačili hráči na úřadujícího mistra z Plzně, kterému podlehli 5:0. Ve druhém kole je čekal o něco slabší soupeř, než v tom prvním, ale ani zde toho moc nevymysleli. Zbrojovka Brno je vypráskala 5:1.

Dva zápasy, deset inkasovaných gólů. Bohemka je zatím nejhorším celkem v celé Gambrinus lize. Přitom Znojmo, které s nimi letos postoupilo, zrovna sídlí na deváté pozici se dvěma body po dvou remízách, když dokázali odolat Teplicím i Dukle. Nutné je ovšem pomýšlet na fakt, že Gambrinus liga má třicet kol, nikoliv dvě a změnit se za tu dobu může ještě opravdu hodně. Začít se ovšem musí co nejdřív a nečekat až na jarní část a doufat, že tu podzimní doženou.

Bohemians má ovšem vrtkavé výkony již dlouho. V sezoně 1982/83 jednou vyhráli fotbalisté z Ďolíčku titul, pak ovšem střídali první ligu s druhou. V sezoně 2004/05 dokonce nebyli daleko od sestupu do třetí ligy, ale nakonec se jim přeci jen podařilo zachránit se. Podívejte se na jejich umístění od roku 2000 a udělejte si obrázek sami.

2000/01 8. místo 2001/02 4. místo 2002/03 15. místo - sestup 2003/04 2. liga (3. místo) 2004/05 2. liga (14. místo) 2005/06 2. liga (4. místo) 2006/07 2. liga (2. místo – postup) 2007/08 15. místo – sestup 2008/09 2. liga (1. místo – postup) 2009/10 12. místo 2010/11 – 6. místo 2011/12 – 15. místo – sestup 2012/13 – 2. liga (2. místo – postup) 2013/14 – Zatím 16. místo

Související

AC Sparta Praha

Sparta začne boje o Ligu mistrů s týmem ze severu Evropy, případné další soky znají i Plzeň a Bohemians

V pondělí se ve švýcarském Nyonu losovalo 3. předkolo Ligy mistrů i Evropské konferenční ligy, a tak se dozvěděla své možné soupeře pražská Sparta i Plzeň s Bohemians 1905, kteří potřebují ještě projít 2. předkolem Evropské konferenční ligy. Co se týče letenských, tak ti každopádně pojedou ke svému prvnímu zápasu v rámci 3. předkola Ligy mistrů na sever Evropy, a to buď to s dánskou Kodaní nebo s islandským Breidablikem. 
Bohemians Praha

České kluby znají soupeře pro evropská předkola. Slavii hrozí opět Panathinaikos, Bohemians proti Bodö/Glimt

Ve středu se ve švýcarském Nyonu rozhodlo o prvních soupeřích v rámci předkol evropských pohárů pro české účastníky. Ze středečního losu tak vyplynulo, že třeba po předešlé sezóně druhá pražská Slavia se utká v rámci 3. předkola Evropské ligy s horším z dvojice Dnipro-Panathinaikos Atény, která se utká ve 2. předkole Ligy mistrů. Další české kluby odstartují svou cestu evropskou scénou ve 2. předkole Evropské konferenční ligy. Jednak Plzeň má jistotu, že se utká s kosovskou Dritou a fotbalisté Bohemians 1905, které čekají první evropské zápasy po 36 letech, musí překonat na začátku norské Bodö/Glimt. 

Více souvisejících

Bohemians Praha 1905

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy