Češi se do Kataru na světový šampionát nepodívají. Se Švédy prohráli v prodloužení 0:1

Čeští fotbalisté si nezahrají letošní světový šampionát v Kataru. V těžce poslepované sestavě se navzdory tomu, kdy se předpokládalo, že Češi nejsou favorité, nakonec sehráli v Solně poblíž Stockholmu důstojný vyrovnaný barážový souboj se Švédskem, který došel za bezbrankového stavu až do prodloužení. V něm nakonec rozhodla jediná chyba jinak výtečně pracující obrany, která vyústila v gól Quaisona deset minut před koncem. Zatímco Švédové se tak příští týden ve finále baráže utkají s Polskem, Čechy čeká přátelský zápas s Walesem.

Jako outsideři nastoupili čeští fotbaloví reprezentanti do veledůležitého barážového semifinále se Švédskem a to především vzhledem k tomu, kolik omluvenek se před baráží sešlo u kouče Jaroslava Šilhavého. Musel se obejít bez řady opor, především v defenzivě a v útoku, kde nemohl počítat s kanonýrem Patrikem Schickem. Poprvé tak tedy musel Šilhavý vyrukovat pouze se třemi obránci v sestavě

Na úvod se spíše kombinovalo uprostřed hrací plochy a když balón měli při rozehrávce čeští obránci, Švédové se rozhodně nebáli je napadat. V osmé minutě se pak Seveřané dostali do první větší příležitosti, když po rohovém kopu zakončoval na bližší tyčce Alexander Isak, jeho zakončení mířilo jen těsně nad. Postupem času se ukázalo, že tohle byla ojedinělá větší šance Švédů v první půli a že to bude vyrovnaný zápas. Tři minuty na to to pak byli naopak Češi, kteří po zakončení Součka sraženém do boční sítě zahrávali roh a právě po něm se míč dostal ke Kuchtovi. Tomu se sice následně podařilo dostat míč do branky, sudí Oliver ale odpískal faul a po přezkoumání VARem nakonec skutečně gól uznán nebyl. Opakované záběry však neprokázaly nic neregulérního.

Za chvíli trápil švédské obránce Adam Hložek, jehož nejprve museli domácí zastavit faulem, přičemž z náledného Sadílkova volného kopu bylo jen Součkovo zakončení nad. Hložek se pak snažil ještě odcentrovat a když se k němu míč dostal ještě jednou, byla z toho i střela, se kterou ale gólman Olsen neměl problémy. Česká defenziva se třemi obránci, přičemž vynikali především Holeš, své úkoly zvládala v první půli bezchybně a Češi byli čím dál aktivnější. Po dlouhém autu se míč dostal ke Kuchtovi, jenž byl sám před brankářem, ale místo zakončení zvolil přihrávku na Hložka, který se nakonec díky obráncům k míči nedostal.

Po půlhodině hry se dopředu hnal Kuchta s Hložkem, jenž si sice nabíhal před branku, ale míč nakonec nedostal. Kuchta tak přenesl vysokým balónem hru na druhou stranu na Jankta, kterému už se ale nepovedlo dát míč před švédskou branku. Vyrovnaná, místy dokonce snad i lepší hra českého týmu byla zapříčeněná i tím, že Češi o prvním poločase docela vysoko napadali. Neznamá na to, že by se Švédové nesnažili dostávat do příležitostí, ale Forsberg s Kulusevskim a Isakem většinou ztroskotávali na české defenzivě. V závěru poločasu třeba Forsberg zpoza šestnáctky zamířil do pravého spodního rohu branky a byl by to určitě gól, kdyby gólmana Vaclíka nezastoupil Brabec.

Z kraje druhé půle se Češi snažili pokračovat ve svém aktivním pojetím hry, což hned na úvod druhého dějství vyústilo ve dvě žluté karty pro Švédy Nilssona a Claessona po faulech na Kuchtu a na Brabce. V rukavičkách se rozhodně nehrálo, v první půli byl ošetřován Martin Olsson, jenž pak musel po hodině hry být vystřídán a Zima pak uštědřil tvrdou ránu hlavou do spánku Kulusevskému. Nadále ale bylo vidět vysoké napadání českého týmu, tempo duelu ale opadávalo.

Žluté karty následně dostali i Holeš se Zimou, po jehož zákroku v 71. minutě z levé strany zahrávali domácí volný přímý kop, Forsbergův míč na zadní tyč ale gólman Vaclík nadvakrát balón skryl do bezpečí své náruče. Následně na druhé straně Kuchta dostával míč do šestnáctky na Hložka, jenž už mohl střílet, ale ještě dával pod sebe na Masopusta a právě tato přihrávka byla švédskými obránci zblokována. Když se vše schylovalo k poslední desetiminutovce, Švédové se nadechovali a nebezpečně obléhali české pokutové území. Vše skončilo rohovým kopem, po němž nebezpečně hlavičkoval Svanberg, ale gólman Vaclík výtečně zasáhnul.

Na druhé straně za chvíli zahrozil Kuchta, když se mu podařilo v brejkové příležitosti překonat dvojici bránících hráčů, jeho následná střela ale nakonec mířila vedle levé tyče. Následně byl pak hráč Lokomotivu Moskva vystřídán Pekhartem. Poté se na trávník ještě vydali Sýkora s Krejčím mladším, pro kterého to byla premiéra v národním A-týmu. V závěru normální hrací doby se pak po centru Součka na zadní tyč dostal k zakončení osamocený Havel, jenže ten zamířil z voleje v obrovské příležitosti hodně mimo.

„Mrzí mě, že gól před pauzou neplatil. Při druhé šanci už se projevilo, že mi docházely síly. Možná jsem si mohl dát míč na pravou nohu, ale snažil jsem se vystřelil ke vzdálenější tyči, obstřelit brankáře. Bohužel jsem netrefil dobře," řekl ke svému ýkonu pro ČT sport Jan Kuchta.

Do první větší příležitosti v následném prodloužení se dostali domácí, když Kulusevski získal pro Švédy zpět balón a hned se šlo na českou branku. Po následném centru na zadní tyč se míč dostal ke Quaisonovi, jehož spoluhráč Forsberg už se k zakončení naštěstí nedostal. Byli to ostatně Švédové, o kterých se dalo říct, že do prodloužení vstoupili mnohem lépe. Ve 100. minutě to bylo ze strany na stranu, když se nejprve Havlovi na hranici šestnáctky nepodařilo vystřelit a následně na druhé straně Isak ztroskotal na české obraně. Za chvíli mířil od Zimy centr do předbrankového prostoru na Pekharta, kterému však chyběl krok.

Do konce třicetiminutového prodloužení zbývalo deset minut, když nejprve Sýkora zamířil do gólmana Olsena, ale hlavně když následně se díky pouhým třem dotekům, na který nedokázala zareagovat včas dosud jinak dobře pracující obrana o třech lidech, dostali domácí do gólového zakončení, o které se placírkou postaral Quaison, 1:0 pro Švédsko.

„Jde o obrovské zklamání. V závěru základní hrací doby jsme mohli zápas zlomit na naši stranu, ale dvě velké šance jsme neproměnili. Pak jsme si nepohlídali jednu situaci... Celé utkání jsme byli kompaktní, ale pak nás Švédové jedinkrát při akci na jeden dotek roztrhali. Na postup jsme měli, proto vyřazení hodně bolí," okomentoval duel v rozhovoru pro ČT sport Tomáš Holeš.

„Švédsko bylo jednoznačným favoritem, ale na hřišti to nepotvrdilo. Vyrovnali jsme se domácímu týmu. Měli jsme dost šancí, ale žádnou bohužel nevyužili," nechal ses v pozápasovém rozhovoru pro ČT sport slyšet Tomáš Souček.

O červenou kartu si svým tvrdým zákrokem na Sýkoru hlasitě řekl Karlstörm, ten ale nakonec od sudího Olivera viděl jen žlutou. Na Švédech už bylo vidět, že chtějí ideálně balón držet jen na svých kopačkách a zdržovat jen jak to jde. Proto tak tedy Češi nakonec prohráli 0:1 a na mistrovství světa se tak ani tentokrát nepodívají.

Nebylo tak proto divu, že po zápase zavládl mez českými fotbalisty veliký smutek. „V šatně je velké ticho. Měli jsme velkou šanci v devadesáté čtvrté minutě. Mohli jsme zápas určitě dotáhnout do penaltového rozstřelu. Švédsko jednu akci sehrálo skvěle. Každopádně jsme se s nadějí na šampionát rozloučili se vztyčenou hlavou," ví gólman Tomáš Vaclík.

Baráž o MS (24.3.2022):

Švédsko - Česko 1:0 v prodlouženíBranka: 110. QuaisonRozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Nilsson, Claesson, Ekdal, K. Olsson, Karlström - Holeš, Zima, Souček, Matějů

Úvodní sestavy:

Švédsko: Olsen – Danielson, J. Nilsson, Lindelöf, M. Olsson – Claesson, K. Olsson, Ekdal, Forsberg – Kulusevski, Isak

Náhradníci: Nordfeldt, Linde – Bengtsson, Helander, Karlsson, Quaison, Starfelt, Svanberg, Sundgren, Elanga, Hrgota, Karlström

Trenér: Janne Andersson

Česko: Vaclík – Zima, Brabec, Holeš, M. Sadílek – Masopust, T. Souček (C), Barák, Jankto – Hložek, Kuchta

Náhradníci: Heča, Staněk – M. Havel, Jurečka, Matějů, Pekhart, Pešek, J. Sýkora, Ladislav Krejčí ml., Lingr, Petrášek, Zelený

Trenér: Jaroslav Šilhavý

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Fotbal

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 37 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy