Fantazie! Pražská Slavia v Evropské lize pokořila anglický špičkový tým a postupuje

Fotbalová pražská Slavia píše na evropské scéně další pohádkový příběh. V rámci play-off Evropské ligy se poprvé v Evropě utkala s týmem z anglické Premier League, konkrétně s Leicesterem, jenž aktuálně okupuje třetí příčku anglické ligy, a za svá dvě střetnutí s ním se sešívaní nemusí rozhodně vůbec stydět. Nejenže v dvojzápase s Leicesterem ani jednou neinkasovala, navíc v Anglii vyhráli 2:0 a senzačně tak postoupili do osmifinále této vropské soutěže.

Že by snad z toho byl až tak úspěšný večer pro Slavii, tak na to to rozhodně v úvodních minutách zápasu nevypadalo. Krátce po začátku zápasu totiž zahrozili domácí hned dvěma akcemi krátce po sobě, přičemž první Ünderův pokus stačil gólman Kolář včas vykopnout do bezpečí, další turecký fotbalista ve službách anglického celku Söyüncü pak naštěstí pro Pražany přestřelil. Patnáct minut na to se svým zákrokem vyznamenal Kolář pro změnu po rohovém kopu.

Kouč anglického celku Brendan Rogers musel kvůli zraněným sáhnout do sestavy. Vedle zraněného Maddisona chyběl v základní sestavě překvapivě i Barnes. Stejně tak se v sestavě neobjevila ani dvojice Castagne - Pereira, na kterou se trenér Jindřich Trpišovský připravoval. Nicméně i přes to všechno domácí stratég věřil, že dokáže s týmem postoupit do další fáze soutěže.

Jenže jeho svěřenci kromě úvodního tlaku příliš útočných příležitostí v dalším průběhu hry nepřidali. Slavia poctivě bránila, i když na jejím kontě přibývaly ztráty míčů a spíše deptali soupeře svými zpětnými přihrávkami. Postupem času se ale i sešívaní osmělovali a poprvé se přpomněli svým útokem ve 28. minutě, kdy se po chybě bránících hráčů dostal do brejkové příležitosti Sima, jehož následná dalekonosná rána mířila mimo. O deset minut později pak nebezpečně hlavičkoval Jan Kuchta.

Trenér Trpišovský nabádal své hráče ke stále daleko většímu pohybu. Krátce před odchodem do kabin na poločasovou pauzu ho však musel přeběhnout po zádech mráz, když Hromada nohou zastavil Choudhuryho a to ještě v pokutovém území. Naštěstí z tohot tehdy penalta proti Slavii nebyla.

Že Slavia na svém pohybu nabrala na obrátkách, tak to bylo vidět prakticky hned po návratu na hřiště a bylo znát, že to hráče Leicesteru zaskočilo. Nejprve se měli co ohánět po slávistickém rohovém kopu, zanedlouho už se Slavia dočkala. Po Stanciuově centru se balón dostal na hrřáči Leicesteru opomenutého Provoda na zadní tyči a ten tak vstítil svůj životní gól, 0:1 pro Slavii.

K většímu pohybu na hřišti a ke zpřesněné kombinaci přidali sešívaní ještě aktivnější fotbal a zkrátka kontrolovali své jednobrankové vedení. Hráči Leicesteru postupně ztráceli nervy a už se pomalu nesoustředili na zápas. Navíc vše dovršila parádní střela Abdallaha Simyze 79. minuty, která tak zvýšila stav na 2:0 pro Slavii. Na to už vůbec domácí neodpověděli a slávistická radost tak mohla propuknout naplno. Radovat se s nimi mohl i exslávista Tomáš Souček, který byl se Slávisty po zápase v živém spojení přes telefon.

O tom, s kým se Slávisté utkají v osmifinále Evropské ligy, bude jasné v pátek odpoledně, neboť v pátek ve 13:00 se koná ve švýcarském Nyonu los.

Odvetné utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy (25.2.2021):

Leicester City - Slavia Praha 0:2 (0:0)Branky: 47. Provod, 79. Sima

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy