Fotbalová reprezentace v žebříčku FIFA mírně stoupla. Potvrdil se třetí koš pro los

Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého se po nedávném úspěchu v Lize národů, ve které postoupili do elitní Ligy A, posunuli v novém vydání žebříčku Mezináordní fotbalové federace FIFA o tři příčky dopředu na 42. pozici. Potvrdila se mimochodem i jejich příslušnost ve třetím výkonnostním koši pro blížící se los kvalifikace na MS 2022 v Kataru. Na úplném čele žebříčku FIFA pak nalezneme Belgičany, Francouze a Brazilce.

Znamená to tak, že se Češi nacházejí v žebříčku FIFA nejvýše od červnan loňského roku, kdy figurovali na 41. příčce. K tomuto vylepšení v žebříčku pomohly Čechům tři poslední zápasy v kalendářním roce 2020, přičemž všechny je odehráli v listopadu. Nejprve sice v přípravě v Německu prohráli s tamní reprezentací 0:1, v rámci Ligy národů pak 1:0 porazili Izrael a 2:0 Slovensko. I díky těmto výsledkům se tak české reprezentaci podařilo postoupit do elitní Ligy A Ligy národů.

Podle původního plánu měla FIFA zveřejnit nový žebříček FIFA ve čtvrtek, nakonec tak ale učinila až v pátek a to kvůli středečnímu úmrtí fotbalové legendy Diega Maradony. Ten, jak známo, podlehl ve svých 60 letech zástavě srdce.

Nejnovější žebříček FIFA mimo jiné rozhodl i o složení výkonnostních košů pro blížící se los kvalifikace na fotbalové MS v roce 2022. Ten se uskuteční 7. prosince ve švýcarském Curychu. Protože se Češi v redukovaném pořadí ocitají na 24. místě, nalezneme je na čtvrté pozici ve třetím výkonnostním koši. Kromě českého národního týmu v tomto třetím koši ještě nalezneme týmy Ruska, Maďarska, Irska, Norska, Severního Irska, Islandu, Skotska, Řecka a Finska. Právě těmto soupeřům se tak Češi v kvalifikaci určitě vyhnou. Můžou v ní ale narazit na Slovensko nacházející se ve druhém koši.

Připomeňme, že pět výkonnostních košů je desetičlenných, ten nejhorší šestý výkonnostní koš má pak členů pouze pět.

Z prosincového losu v Curychu tak vzejde deset kvalifikačních skupin, přičemž polovina z nich bude mít šest členů, další polovina potom pět. Na světový šampionát v Kataru přímo samořejmě postoupí vítězové těchto jednotlivých skupin, ty tymy, které skončí na druhém místě, pak čeká baráž.

Právě baráže o postup na MS mají velkou šanci zúčastnit se i Češi a to i tehdy, pokud by neskončili ve své kvalifikační skupině do druhého místa. Může za to ten fakt, že jsou jedním z vítězů skupin Ligy národů a mohou tak být mezi těmi dvěma vítězi skupin této soutěže, kteří by se mohli připojit k 10 účastníkům baráže, kteří by tam postoupili z kvalifikace.

Pokud se podíváme na žebříček vítězů skupin Ligy národů UEFA, parta Jaroslava Šilhavého se nachází na sedmém místě Francií, Belgií, Anglií, Španělskem (nejlepší z Ligy A) a Walesem a Rakouskem z Ligy B. Když se tak tedy Čechům podaří ve své kvalifikaci umístit na třetí příčce, bude už jen potřeba, aby alespoň pět týmů z těchto šesti vítězů skupin Ligy národů ve své kvalifikaci skončilo nejhůře na druhém místě.

Pořadí fotbalových reprezentací v žebříčku FIFA k 26. listopadu (v závorce předchozí umístění):

1. (1.) Belgie 1780 b.2. (2.) Francie 17553. (3.) Brazílie 17434. (4.) Anglie 16705. (5.) Portugalsko 16626. (6.) Španělsko 16457. (8.) Argentina 16428. (7.) Uruguay 16399. (11.) Mexiko 163210. (12.) Itálie 162511. (9.) Chorvatsko 161712. (13.) Dánsko 161413. (14.) Německo 161014. (15.) Nizozemsko 160915. (10.) Kolumbie 160116. (16.) Švýcarsko 158617. (17.) Chile 156718. (20.) Wales 156219. (18.) Polsko 155920. (21.) Senegal a (19.) Švédsko 1558

...

42. (45.) ČR a (36.) Irsko 1456

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal FIFA

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy