Nizozemci si poradili s bezzubým Rakouskem, Ukrajina si připsala první výhru

Hned dva zápasy skupiny C byly na programu ve čtvrtek v rámci letošníhob mistrovství Evropy ve fotbale. Nejprve se v rámci této skupiny utkali fotbalisté Ukrajiny a Severní Makedonie, nad kterou sice svěřenci kouče Andreje Ševčenka vedla dvěma slepenými góly Jarmolenka a Jaremčuka 2:0, z penalty se ale Makedoncům podařilo snížit na rozdíl jediné branky a pak už žádná korekce stavu nepřišla i proto, že Ukrajinec Ruslan Malinovskij neproměnil svůj pokutový kop. O večerní souboj této skupiny se postarali Nizozemci a Rakušané, kteří se museli pro tento zápas kvůli trstu od UEFA obejít bez Arnautovice. Ten jim očividně chyběl, protože příliš nebezpeční za celý zápas nebyli a tak nebylo divu, že tak Nizozemci celkem v klidu dospěli k výhře 2:0.

Odpolední duel v rumunské Bukurešti mezi Ukrajinou a Severní Makedonií začal lépe pro svěřence kouče Andreje Ševčenka, ti byli v úvodních minutách daleko více aktivnější než nováček šampionátu. Do první příležitosti se dostal po devíti minutách hry Malinovskij, jehož zakočení ale tehdy vyrazil gólman Dimitrievski. Za chvíli se ale ke slovu dostali i Makedonci, ovšem Elmas tečoval balón pouze do boční sítě.

Následně se sice ještě Jarmolenkovi nepodařilo rozvlnit makedonskou síť, ale ve 29. minutě už se to ale Jarmolenkovi podařilo, když právě na ukrajinského kapitána prodloužil rohový kop Karavajev. Pro Jarmolenka už pak nebyl žádný problém dostat míč za brankovou čáru, 1:0 pro Ukrajinu. Pět minut na to už bylo na ukrajinské straně ještě veseleji. Jarmolenko tentokrát přihrával Jaremčukovi, jenž se tak dostal do brejku, ze kterého nakonec zvýšil na 2:0.

Ještě před přestávkou se sice z gólu mohl radovat zkušený makedonský kapitán Panděv, jenomže jeho trefa nakonec neplatila a to kvůli předešlé ofsajdové situaci.

To ale nikterak Makedonce nevyvedlo z míry a zahrozit uměli i po bnávratu z poločasové přestávky. Tentokrát zakončoval Ademi, ale s jeho ránou si bravurním zákrokem poradil gólman Buščan. To makedonský brankář Dimitrievski se zase pro změnu ukázal proti přímému kopu Malinovského, stejně tak jako pak proti Trajkovského střele, kterou dokázal vytáhnout nad horní tyč. Pak měli Makedonci dokonce možnost pokutového kopu, Alioski sice díky zákroku Buščana nejprve ještě neradoval, z následné dorážky už byl ale úspěšný, 2:1.

Obrovskou šanci na uklidňující třetí branku měli Ukrajinci v 84. minutě, kdy rozhodčí nařídil po domluvě s VARem po Avramovského ruce pokutový kop. Z puntíku ale Malinovskij neskóroval, neboť ho vychytal Dimitrievski. Přes zvýšenou aktivitu si ale Makedonci do konce duelu mnoho dalších šancí nevypracovali a tak tedy duel skončil výhrou Ukrajinců 2:1.

Arnautovicova absence i penalta zaviněná Alabou. Důvody rakouské porážky v Amsterdamu

Už v úvodních minutách večerního zápasu v Amsterdamu mezi Nizozemskem a Rakouskem bylo vidět, že pro Rakušany bez Arnautovice nebude tento duel vůbec jednoduchý. V první šanci se ocitli domácí fotbalisté, konkrétně se o ni postal obránce De Ligt, jenž se tak na rozdíl od úvodního duelu ME proti Ukrajině v základní sestavě objevil. Právě on totiž v osmé minutě začal akci, na jejímž konci Alaba fauloval v šestnáctce Dumfriese a rozhodčí pak po poradě s videorozhodčím nařídil penaltu. K té se postavil Depay a i když gólman Bachmann vystihl směr jeho zakončení, na ránu nedosáhl a Nizozemsko vedlo 1:0.

Ve 24. minutě pak mohl Depay v zápase skórovat podruhé, kdyby dostatečně využil předešlého zaváhání v rakouské defenzivě a nevystřelil tak jen těsně vedle.

Bez potrestaného Arnautovice, jenž chyběl kvůli jeho urážkám protihráče po jeho gólu proti Severní Makedonii, byli naši jižní sousedé skutečně bezzubí a prakticky se příliš do žádných střeleckých příležitostí nedostali. Ještě v první půli se naopak na nizozremské straně mohl o zvýšení na 2:0 prob Nizozemsko zasloužit opět Depay. Ten však po spolupráci s Weghorstem k přepavení všech z tutovky přepálil.

Ani po přestávce se obraz hry nikterak nezměnil. "Oranjes" nadále kontrolovali s přehledem svbůj jednobrankový náskok, stejně jako celou hru, ovšem druhou branku se přidat snažili, dlouho se jim to ale nedařilo. Gól napadl ani po spolupráci obou stoperů De Ligt s De Vrijem, jehož hlavičku bvýtečně vychytal Bachmann.

Nakonec to ale přeci jenom pro Nizozemce přišlo a to po trojím střídání v 67. minutě. Tehdy rakouské obraně unikl Malen společně s aktivním Dumfriesem, přičemž ten první pak přihrával před branku tomu druhému a Dumfries se tak tedy postaral o zvýšení na 2:0.

Do konce duelu už Nizozemci jen kontrolovali tento výsledek, nic na něm nezměnil ani Alabův pokus z dálky, který mířil mimo.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečné výsledky (17.6.2021):

SKUPINA C:

Ukrajina - Severní Makedonie 2:1 (2:0)Branky: 29. Jarmolenko, 34. Jaremčuk - 57. Alioski

Nizozemsko - Rakousko 2:0 (1:0)Branky: 11. Depay (z pen.), 67. Dumfries

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 26 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy