Skupiny fotbalového MS v Kataru rozlosovány. V jedné z nich se Němci utkají se Španěly

V katarském Dauhá se v pátek vpodvečer středoevropského času rozllosobvaly základnío skupiny letošního mistrovství světa ve fotbale, které e bude hrát netradičně od 21. listopadu do 18. prosince právě v Kataru. Přestože v osudí byla ještě tři nezaplněná volná místa, neboť některé barážové větve ještě nejsou dohrány, i tak je ve většině vylosovaných osmi skupinách známo jejich kompletní složení. Ví se tak tedy, že zahajovacím zápasem bude ten mezi Katarem a Ekvádorem, přičemž tato mužstva ještě ve skupině A doplňují Senegal s Nizozemskem. Nejtěžší skupinou e pak jeví skupina E, ve které se střetnou giganti ze Španělska a Německa.

I do slavnostního losu fotbalového MS v Dauhá promluvila ruská invaze na Ukrajinu. Právě kvůli ní totiž nebyla stále dohraná baráž a proto se tak poprvé v historii stalo, že v osudí nebylo 32 známých účastníků soutěže, ale pouze 29. Zbývající baráže, dvě tzv. interkontinentální, v nichž se rozhodne jednak mezi Spojenými arbskými emiráty, Austrálií a Peru a jednak mezi Kostarikou a Novým Zélandem, a jedna evropská, v níž se o postupujícím rozhodne mezi Walesem, Ukrajinou a Skotskem, jsou na progamu letos v červnu.

I v Kataru bude hrát francouský národní tým, který bude obhajovat zlato z přeedešlého šampionátu v Rusku. Tentokrát budemt země galského kohouta ve skupině D za soupeřem s Dánskem, Tuniskem a s někým z trojice SAE, Austrálie, Peru. Další kandidát na zlato Brazílie pak figuruje ve skupině G se Srbskem, Švýcarskem a Kamerunem. Argentina Lionela Messiho se pak pokusí postoupit ze skupiny C, kde je společně se Saúdskou Arábií, Mexikem a Polskem.

Nicméně, oči fotbalových fanouěků ale budou nejvíce směřovat do skupiny E, kam svedl katarský los giganty ze Španělska a Německa, přičemž je ještě doplnili Japonci a někdo stále neznámý z dvojice Kostarika-Nový Zéland.

Angličané se pak ve skupině B utkají třeba s Američany. „Nejde o skupinu smrti, naopak je docela otevřená. Je dobré, že v naší skupině bude Skotsko, Wales nebo Ukrajina, protože jí to dodává víc vzrušení. Samozřejmě s Walesem nebo Ukrajinou by to bylo trochu těžší," uvedl k ní bývalý anglický útočník Alan Shearer.

Na mistrovství světa se opět nepředstaví Česká republika, která nedokázala v baráži před pár dny postoupit přes Švédy. Nepřidá tak tedy další účast na světovém šampionátu k té dosud jediné z roku 2006.

Los základních skupin fotbalového mistrovství světa v Kataru:

Skupina A: Katar, Ekvádor, Senegal, Nizozemsko

Skupina B: Anglie, Írán, USA, Wales/Skotsko/Ukrajina

Skupina C: Argentina, Saúdská Arábie, Mexiko, Polsko

Skupina D: Francie, SAE/Austrálie/Peru, Dánsko, Tunisko

Skupina E: Španělsko, Kostarika/Nový Zéland, Německo, Japonsko

Skupina F: Belgie, Kanada, Maroko, Chorvatsko

Skupina G: Brazílie, Srbsko, Švýcarsko, Kamerun

Skupina H: Portugalsko, Ghana, Uruguay, Jižní Korea.

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Fotbal

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy