Slávistická pohádka pokračuje dál! Po Leicesteru Pražané vyřadili i Rangers

Stejně jako v play-off Evropské ligy UEFA, tak i v osmifinále této evropské fotbalové soutěže se psal prakticky podobný scénář se stejně úspěšným koncem pro Slavii. Zatímco v předešlé fázi dokázali Pražané vyřadit mužstvo anglické Premier League Leicester poté, co v Anglii vyhráli 2:0, tentokrát vyprovodili ze soutěže skotské Glasgow Rangers. Odvetu ve Skotsku totiž sešívaní vyhráli stejným výsledkem 2:0 a postupuje do čtvrtfinále. Slávisty ale zápas pořádně bolel.

Historické statistiky hovří jasně. Pražanům se daří v evropských pohárech na venkovních hřištích, navíc v poslední době na nich vždy vstřelila minimálně dvě branky. A naštěstí se na této statistice nic nezměnilo ani tentokrát v osmifinále Evropské ligy na hřišti Glasgow Rangers.

Tentokrát se Slávisté z první přesné trefy radovali po 14 minutách hry, kdy se po Bořilově centru zleva trefil hlavičkou Olayinka a to takovým způsobem, že proti tomu nemohl nic udělat ani kouzelník z prvního zápasu v Edenu skotský gólman McGregor. Psychika i předváděná hra ze strany Slavia se poté pochopitelně začala zvedat a to poté, co Kolář skvěle zakročil proti Kantově střele z hranice šestnáctky.

Svěřenci kouče Stevena Gerrarda se ale jinak do konce prvního poločasu k velkým příležitostem moc nedostávali a nepředváděli rozhodně takový fotbal, který si Gerrard představoval. Co bylo však postupem času ze strany domácích vidět čím dál častěji, to byly ostré střety a znepříjemňování života Slávistům. Vinu na tom částečně nesl i i izraelský hlavní sudí Grinfeld, jenž svými benevolentními rozhodnutími přispěl k ostřejší hře.

Ostrá hra ostrovního celku vyvrcholila dvacet minut po zahájení druhého poločasu, kdy se střídající Roof vrhal do útoku tak vehementně, že kopačku zasáhl přímo do obličeje vyběhnuvšího gólmana Koláře. Izraelský sudí tentokrát tasil rovnou červenou kartu, ovšem i když mohli mít Pražané radost, že budou hrát proti deseti, radost neměli ze skutečnosti, že musel střídat brankář Ondřej Kolář, který hřiště opustil na nosítkách. Do hry tak nečekaně musel osmnáctiletý náhradník Matyáš Vágner.

Pochopitelně, že se ho domácí snažili ihned provětrat, ale Slávisté se snažili bránit ještě daleko lépe a více, aby se k takovým možnostem nedostali, ale když už se balón k Vágnerovi přiblížil, osmnáctiletý mladík nepanikařil a skryl ho do svých rukou.

Domácím se tvrdá hra hrubě nevyplatila, jelikož v 73. minutě už šli Rangers do devíti, když byl po druhé žluté vyloučen Balogun za faul na unikajícího Masopusta. Po následné standardce zpoza vápna mohla gólová radost na straně hostů vypuknout podruhé. Ostrostřelec Stanciu se totiž opět předvedl a zvýšil parádně na 2:0.

To už se domácím začala vařit krev v žilách opravdu a nechybělo mnoho, hráči se na hřišti i porvali. Zvláště tehdy, když Kúdela cosi nepěkného pošeptal do ucha Kamarovi.

K žádnému pořádnému zakončení a zdramatizování zápasu ze strany Rangers se už ale diváci u obrazovek nedočkali a Slávisté se tak mohou zase těšit na to, jakého dalšího soupeře, tentokrát ve čtvrtfinále, jim přinese páteční los.

Odvetné osmifinále Evropské fotbalové ligy (18.3.2021):

Glasgow Rangers - Slavia Praha 0:2 (0:1)Branky: 14. Olayinka, 74. StanciuPrvní zápas: 1:1, postupuje Slavia

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy