Velšané na úvod se Švýcary měli na mále, nakonec remizovali. Belgie přehrála Rusy

V rámci druhého soutěžního dne letošního evropského fotbalového šampionátu se ještě v rámci skupiny A spolu střetli Velšané a Švýcaři. Ti možná poněkud překvapivě byli blízko k vítězství, neboť byli daleko více po většinu času nebezpečnější. Nakonec ale na konečných 1:1 vyrovnal v 74. minutě Moore. Ve večerním zápase pak v rámci skupiny B Petrohrad hostil duel Belgie a Ruska. V něm Belgičané potvrdili roli favorita a nakoneec vyhráli jasně 3:0.

Cesta za obhajobou semifinálové účasti z před pěti let budou mít Velšané pravděpobně daleko trnitější než by očekávali. Jejich úvodní duel proti Švýcarsku na letošním ME, jenž se uskutečnil v ázerbajdžánském Baku, sice začali nadějně, když po čtvrthodině hry James centroval na Moorea, po jehož zakončení musel gólman Sommer předvést až akrobatický zákrok a vyškrábnout tak míč nad branku, ale pak to byli Švýcaři, kteří byli postupem času daleko aktivnější.

Ve 20. minutě zahrával Shaqiri rohový kop, jenž nakonec zakončoval patičkou Schär. Jenže ten proti brankáři Wardovi neuspěl. Po chvíli se pro změnu ke střele dostal Seferovic, ovšem ten pro změnu zase střílel mimo. V nastaveném šase první půle se pak tento střlec z Benfiky Lisabon dostal ještě do další příležitosti, ale ani tehdy nedokázal přetavbit v gól tentokrát Emboleho přihrávku.

V aktivitě pokračovala země helvétskéhob kříže i po návratu z poločasové přestávky a zanedlouho po obrátce to konečně přišlo. Ve 49. minutě sice nejprve brankář Ward zasáhl proti Embolemu, po následném rohovém kopu Embolo Shaqiriho centr zakončil do branky, 1:0 pro Švýcary. Embolo si mohl připsat gólovou asistenci, kdyby ale Mbabu trefil.

Na Velšanech bylo pak znát, jak moc chtějí duel alespoň vyrovnat, jenže dlouho se mu to nedařilo. Po hodině hry střílel například Davies, jehož projektil, ale švýcarská obrana srazila na roh. Když do konce zápas chybělo čtvrthodiny, Morell centroval a našel Moorea, jenž tak konečně překonal gólmana Sommera, 1:1.

Do konce zápasu se sice za Švýcary trefil Seferovic, ovšem jeho branka nakonec po přezkoumání VARem nebyla uznána kvůli ofsajdu. Blízko k druhému gólu v utkání byl opět Embolo, ale tentokrát byl proti němu War úspěšnější. A tak se tedy oba týmy rozešly po bodu.

Jasnou výhru Belgie nad Ruskem řídili Lukaku s Meunierem

Že to v souboji skupiny B nebudou mít Rusové před domácím publikem rozhodně jednoduché se ukázalo hned po deseti minutách. Po Semjonově chybě se tehdy přízemní střelou prosadil Lukaku a do kamery pk při oslabvě gól volal "Chrisi, I ove you!" na podporu dánskéhob záložníka Christiana Eriksena.

Sborná se snažila na nepodařený monent z úvodu rychle zapomenout tím, že se pokoušela zatlačit na nějaký čas Belgičany a z tohoto tlakuk nakonec vyústila nebezpečná hlavička Mária Fernandese po rohovém kopu. Tu ale dokázal gólman Courtois bez problémů zneškodnit. Ve 34. minutě už se ale radovali v zápase zase Belgičané. Všechno to tehdy začalo u Thorgana Hazarda, jenž poslal míč do vápna, v němž ho ruský brankář Šunin ale vyrazil pouze ke střídajícímu Meunierovi a ten tak zvýšil na 2:0.

Přestože Belgičanům chyběl v tomto utkání zraněný De Bruyne, nakonec jim ani tak nechyběl, nebeoť pak po většinu času kontrolovali hru proti čím dál více bezzubým Rusům. Nakonec ještě jeden gól vstřelil za Belgii Lukaku a to v 88. minutě, kdy Meunier vybídl svého kolegu z útoku nádhernou kolmou přihrávkou za obranu. Belgie tak tedy vyhrála 3:0.

Mistrovství Evropy ve fotbale - konečné výsledky (12.6.2021):

SKUPINA A:

Wales - Švýcarsko 1:1 (0:0)Branky: 74. Moore - 49. Embolo

SKUPINA B:

Belgie - Rusko 3:0 (2:0)Branky: 10. a 88. Lukaku, 34. Meunie

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy