Vicemistr z Plzně začne svou pouť do Ligy mistrů v Nizozemsku. Narazí na Alkmaar

Fotbalisté FC Viktoria Plzeň se jako první český klub představí v předkolech o evropské poháry v sezóně 2020/21. Tento fakt byl již delší dobu známý, ovšem až nyní v pondělí los ve švýcarském Nyonu rozhodl o soupeři, se kterým se Západočeši ve 2. předkole Ligy mistrů utkají. Nakonec budou muset plzeňští ke svému prvnímu zápasu na evropské scéně v nové sezóně do Nizozemska, kde se střetnou s Alkmaarem. Protože se kvůli pandemii koronaviru budou letos hrát první tři předkola evropských pohárů pouze na jeden zápas, znamená to, že svěřenci kouče Adriána Gul´y vudou muset tento duel vyhrát, aby se dostali dál.

Nizozemský AZ Alkmaar jako soupeř rozhoddně západočeské fotbalisty nepotěšil a zvláště pak ani to, že letos jednokolový duel 2. předkola Ligy mistrů odehraje v Nizozemsku. I když se v Nizozemsku kvůli pandemii koronaviru tamní nejvyšší fotbalová soutěž nedohrála, Alkmaar do té doby patřil k největším favoritům soutěže a figuroval na druhém místě hned za vedoucím Ajaxem Amsterdam, se kterým měl stejný počet bodů. Amsterdamský celek byl nakonec vyhlášen mistrem díky lepšímu skóre.

Tak vysoko v nizozemské soutěži byli především díky výkonům nizozemského reprezentanta Rona Vlaara se zkušenostmi z Aston Villy a pak také díky Jordymu Clasiemu. I on je nejen nizozemským reprezentantem, ale i fotbalistou, jenž taktéž prošel anglickou Premier League. Tentokrát v dresu Southamptonu. Ovšem nejen oni táhnli Alkmaar. Za připomínku stsojí i takoví hráči jako gólman Marco Bizota, záložník Teun Koopmeiners, Maročan Oussam Idriss se 13 brankami na kontě či Nor Fredrik Midtsjø. Právě tito čtyři se dostali do ideální jedenáctky nizozemské ligy.

V minulosti působil v Alkmaaru i Ondřej Mihálik, který tam skončil nakonec po ročním hostování, po němřž se pak zase vrátil do Plzně.

Střet s Plzní nebude pro Alkmaar oprvní zkušeností s českým soupeřem. V minulosti se v Evropské lize a v jejím předkole se potkal s Libercem a Jablonec.

Protože nizozemská liga začne až 12. září a ta česká už 22. srpna, mohlo by to v jednokolovém předkole znamenat jistou výhodu pro český celek. S Alkmaarem by se totiž Plzeň měla utkat buď 25. nebo 26. srpna.

Další dvojice v nemistrovské části 2. předkola Ligy mistrů pak tvoří PAOK Soluň s Besiktasí Istanbul a Lokomotiv Záhřeb s Rapidem Vídeň. Dalším celkem, který by se mohl v této části 2. předkola Ligy mistrů představit, by mohl být bratislavský Slovan. Ten má ale ještě před sebou 1. předkolo, kde má za soupeře Kí Klaksvík z Faerských ostrovů. Po překonání tohoto soupeře by se utkal se švýcarským Young Boys Bern.

Dodejme, že dalším českým celkem, jenž se představí v předkole Liugy mistrů bude český mistr pražská Slavia, která by se mohla představit poprvé až ve 4. předkole.Ovšem jen v případě, že by nedohranou sezónu 2019/20 Ligy mistrů vyhrál tým, jenž by si účast v této soutěži zároveň zajistil ze své národní soutěže.

Los 2. předkola fotbalové Ligy mistrů

Mistrovská část:

Floriana Valletta (Malta)/Kluž - Dinamo Záhřeb, Young Boys Bern - Klaksvík (Faer. o.)/Slovan Bratislava, Celtic Glasgow/KR Reykjavík - Ferencváros Budapešť/Djurgaarden, Flora Tallinn/Suduva (Lit.) - Maccabi Tel Aviv/FC Riga, Legia Varšava/Drita (Kos.)/Linfield (Sev. Ir.) - Ararat-Armenia (Arm.)/Omonia Nikósie, Celje (Slovin.)/Dundalk (Ir.) - Molde (Nor.)/Kuopio (Fin.), Budučnost Podgorica/Ludogorec Razgrad - Midtjylland (Dán.), Dinamo Brest (Běl.)/FC Astana - Connah's Quay Nomads (Wal.)/FK Sarajevo, Karabach (Ázerb.)/Sileks Kratovo (Mak.) - Šeriff Tiraspol (Mold.)/Fola Esch (Luc.), Dinamo Tbilisi/KF Tirana - Crvena zvezda Bělehrad/FC Europa (Gibr.).

Nemistrovská část:

Alkmaar - Plzeň, PAOK Soluň - Besiktas Istanbul, Lokomotiva Záhřeb - Rapid Vídeň.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.
Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Liga mistrů nabídne duel Bayernu s Manchesterem United či PSG s Dortmundem a AC Milán

Fotbaloví fanoušci se mohou začít těšit na čím dál delší, ale především parádní podzimní večery. Ve čtvrtek v Monaku byla totiž rozlosována skupinová fáze nejprestižnější evropské soutěže nesoucí název Liga mistrů. V rámci ní dojde na několik velikých soubojů. Třeba do skupiny A byly k sobě vylosováni giganti Bayern Mnichov a Manchester United, se kterými si zahraje také přemožitel pražské Sparty z 3. předkola FC Kodaň, a třeba skupina F platí za skupinu smrti, když jsou v ní týmy Paris Saint Germain, Dortmundu, AC Milán a Newcastlu.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Viktoria Plzeň Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy