Francie poznává nové sportovní hrdiny, její hokejisté rozdrtili Finsko

Paříž - Lepší reklamu si francouzští hokejisté snad ani nemohli přát. V pařížské aréně Bercy deklasovali favorizované Finsko 5:1 a šampionát, který byl v ústraní, rázem katapultovali na titulní strany domácích novin.

Francouzští hokejisté v sobotu, ve stínu prezidentský voleb, vstoupili do mistrovství světa prohrou 2:3 s Norskem a plány o postupu do čtvrtfinále utrpěly vážnou trhlinu.

Stačilo však 22 hodin a nálada kolem týmu Les Blues se změnila k nepoznání. Francouzi si až překvapivě snadno poradili s úřadujícími vicemistry z Finska, které před bouřící halou smetli 5:1. "Podpora diváků je hnala kupředu, atmosféra byla ohromující," prozradil po utkání finský mladík Sebastian Aho.

"Jen těžko jsme se soustředili na hru, často jsme zraky uhýbali do ochozů, v nichž fanoušci poskakovali jako na fotbale," začal pozápasový rozhovor francouzský útočník Pierre-Édouard Bellemare. "Fanoušci nás dotlačili za výhrou. Jakmile jsme cítili únavu, energie z hlediště nás postavila zpět na nohy. Takové zápasy jako ten dnešní dělají hokeji nejlepší možnou reklamu. Snad se pár dětí dívalo a řekne si, že hokej je vlastně zajímavý sport a vyzkouší si ho."

Právě Bellemare se po závěrečném hvizdu dočkal ocenění pro nejlepšího francouzského hráče. Utkání se mu podařilo, vstřelil gól a na další nahrál, i on ale věděl, že si hlavní uznání zasluhuje někdo jiný. Když se schylovalo k vyhlašování muže zápasu na domácí straně, tribuny začaly sborově skandovat: "Hardy, Hardy, Hardy." Zkušený brankař po šedesát minut přiváděl finské střelce k šílenství. Ze 43 střel pustil za svá záda jen jedinou, jinak čaroval. Zákrok večera a možná i celého turnaje předvedl před koncem první třetiny. Oskar Osala už zvedal ruce nad hlavu, jeho dorážku však Hardy na poslední chvíli zastavil mrštným skokem.

It was almost a goal for Finland, but Florian Hardy's cartwheel-like save stopped them in their tracks. @Hockey_FRA #FINvsFRA #IIHFWorlds pic.twitter.com/hvZxTRLxGz

— IIHF (@IIHFHockey) 7. května 2017

Bellemare se zdráhal převzít ocenění, přesvědčoval Hardyho, ať jde s ním. Gólman ale odmítl. Dal si říci, až když naléhání spoluhráče posvětili organizátoři. "Předávající funkcionář se mě zeptal, zda chci Hardymu přenechat cenu. Neváhal jsem," svěřil se Bellemare. "Náš gólman byl dnes nepřekonatelný. Kdyby se u nás hokej těšil o trochu větší popularitě, Florian by měl šanci v prezidentský volbách. Tady v aréně by ho lidé zvolili hned," dodal hokejista Philadelphie Flyers.

ICYMI: After @bellsy78 was awarded @Hockey_FRA's player of the game award, he knew there was a player more deserving. Take a look: pic.twitter.com/0evhwELN5y

— IIHF (@IIHFHockey) 8. května 2017

A jak největší výhru v novodobé historii francouzského hokeje komentoval sám Florian Hardy? "Už dříve jsme vybojovali několik velkých výsledků, jenže pokaždé se tak stalo v zahraničí. Doma se o našich úspěších příliš nemluvilo. Smyslem šampionátu v Paříži je ukázat hokej Francouzům, tímto způsobem se nám daří v jeho propagaci," nechal se slyšet gólman rakouského celku Dornbirner EC, který oživil vzpomínky na výhru Francie proti Rusku z roku 2013. I tehdy před čtyřmi lety v Helsinkách stál v bráně on.

V neděli by se v pařížské aréně našlo skoro 3 000 volných míst. K dalšími utkání nastoupí Francouzi v úterý večer proti Švýcarsku, vyprodaná hala by nikoho nezaskočila.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS FRA Tým Florian Hardy (hokejový brankař) Pierre-Édouard Bellemare (hokejista)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy