Odešla legenda: Československý rodák Stan Mikita vymyslel zahnutou čepel a zářil v NHL

Chicago Blackhawks a celá NHL truchlí. V 78 letech zemřela hokejová legenda a rodák ze Slovenska Stan Mikita. Hokejista dvakrát získal Hart Trophy za nejužitečnějšího hráče soutěže a stal se i členem Hokejové Síně slávy. U příležitosti 100. výročí NHL byl v lednu 2017 vybrán jako jeden ze sta nejlepších hráčů historie ligy

Mikita se narodil se 20. května 1940 jako Stanislav Gvoth v obci Sokolče bývalém Československu. Jeho život se změnil po komunistickém převratu v roce1948. Jeho rodiče požádali chlapcova strýce Joea, který žil s manželkou Anne v St. Catharines v Ontariu, aby syna adoptovali. V Kanadě pak přijal příjmení strýce s tetou a začal nový život.

Vyrůstal v kanadské provincii Ontario v městečku St. Catharines kousek od Toronta, kde začal hrát nejpopulárnější hru svého rodiště. V sezoně 1957/1958 hrál za St. Catharines Teepees v OHA. Následující sezonu už hrál v NHL, kde vydržel 22 let. V roce 1958 se dostal do týmu Chicago Blackhawks, kde vydržel celou svou kariéru v NHL.

V prvních sezonách vynikal především silou svých pěstí a vysložil si přezdívku „Malý ďábel“. V sezoně 1960/1961 kdy Chicago získalo Stanley Cup se začal projevoval jako střelec a tvůrce hry. Následující sezónu skončil na čtvrtém místě kanadského bodování NHL a třetí Gordie Howe byl před ním jenom díky více vstřeleným brankám.

V play-off ale Mikita dal ve 12 zápasech 6 gólů a přidal 15 asistencí, dohromady měl tedy 21 bodů, což byl v té době rekord NHL. Taky se hodně polepšil v sezoně 1966/1967 měl jen 12 trestných minut a získal Lady Byng Memorial Trophypro nejslušnějšího hráče NHL. Přitom ještě v ročníku 1964/1965 měl 154 trestných minut.

V Chicagu hrál až do roku 1980, kdy ukončil kariéru. V té době byl druhý nejproduktivnější hráč historie NHL. V roce 1983 byl zvolen do hokejové síně slávy. Dodnes je nejproduktivnějším hráčem historie Blackhawks.  Poté Mikita pracoval jako byznysmen a golfový profesionál. Svou slávu oživil na stříbrném plátně v roce 1992, když účinkoval v komedii Wayneův svět.

V roce 2015 diagnostikovali Mikitovi demenci s Lewyho tělísky, nemoc mozku, která napadá paměť a způsobuje halucinace a poruchy spánku. "Jeho duše už odešla," řekla manželka Jill Mikita deníku Chicago Tribune v roce 2015.

Minkita také výrazně ovlivnil to, jak dnešní hokejisté hrají. Dříve měly všechny hokejky rovnou čepel, avšak málokdo ví, jak vznikla ta ohnutá. Traduje se, že jednou se na tréninku Mikita rozzlobil, strčil čepel hokejky mezi dvířka u střídačky a chtěl ji zlomit. Čepel ale nepraskla, jenom se ohnula. jeho parťák Bobby Hull se jej zeptal: „Dokázal bys s tímhle vůbec vystřelit?“ Šlo to- a dokonce mnohem lépe, puk totiž dostal rotaci a faleš. Od té doby si někteří hráči začali ohýbat hole, dnes už je zahnutá čepel samozřejmost.

Patřil také k prvním hráčům, kteří začali pravidelně nosit helmu, poté co mu na konci roku 1967 střela utrhla kus ucha. 

Stan Mikita hokej NHL Chicago Blackhawks

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 46 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy