Češi jsou po výhře nad Ruskem MISTŘI SVĚTA !!!

Kolín nad Rýnem - Čeští hokejisté porazili v nedělním finálovém utkání na mistrovství světa v Německu tým Ruska 2:1 a získali šesté zlato v historii samostatné republiky. Vítězný gól vstřelil ve 38. minutě útočník Tomáš Rolinek, největším hrdinou však byl fantastický gólman Tomáš Vokoun.

Útočník Klepiš: Ukázalo se, že nejdůležitější ze všeho je bojovnost Důležitou úvodní trefu zaznamenal hned po dvaceti vteřinách hry Jakub Klepiš, když zužitkoval Jágrův lahůdkový pas. "Z devadesáti procent to byla práce Jardy, já musel akorát trefit prázdnou klec. Pomohlo nám to ale v tom, že jsme dali hned v prvním střídání gól, to bylo důležité," přiznal útočník Avangardu Omsk.

Rusové hlavně v úvodní periodě český celek hodně svírali, Vokoun však držel tým skvělými zákroky neustále ve hře. "Musíme mu poděkovat. Je to nejlepší brankář na světě," liboval si.

Pětadvacetiletý forvard neskrýval po zápase obrovské nadšení. "Nevím, jak bych to popsal. Jsme nejlepší na světě a to prostě něco znamená. Dojde nám to všem asi až později. Je to úžasné a neskutečné. Zvládli jsme to jako tým," těšilo Klepiše, který v Německu laboroval s nemocí. "Byl jsem nachlazený, ještě teď beru antibiotika. Pít na oslavu proto moc nebudu," přiznal.

Národní mužstvo dotáhlo pohádkovou jízdu až ke zlatému konci. Přitom se v osmifinálové fázi ocitlo v obrovských problémech. V duelu s Lotyši a Kanadou potřebovalo získat čtyři body, jinak by se čtvrtfinále obešlo bez nich. "Myslím si, že tam se to celé nastartovalo a dotáhlo až do konce. Tenhle tým byl složený ze super kluků, kteří chtěli makat a šli za vítězstvím. Ukázalo se, že nejdůležitější ze všeho je bojovnost," dodal na závěr.

Útočník Červenka: Chtěli jsme titul víc než Rusové, to rozhodloNejproduktivnější forvard letošního ročníku tuzemské nejvyšší soutěže byl po zápase hodně dojatý. "To je neuvěřitelné. Momentálně mám opravdu nepopsatelné pocity. Měli jsme tu vynikající partu, odmakali jsme to a vyplatilo se," radoval se Červenka. "Začátek turnaje se nám nepovedl. Ukázalo se však, že tým má sílu a ve finále měl i větší srdce než soupeř. Chtěli jsme titul víc než Rusové, a proto jsme vyhráli," liboval si.

V české kabině vybuchl po vítězném finále obrovský gejzír nadšení. Bezejmenný výběr složený především z hráčů domácí extraligy a evropských soutěží zdolal na turnaji silné týmy Kanady, Finska, Švédska a dokonce také hvězdami z NHL nabitou ruskou "sbornou".

"V šatně je strašná radost. To se nedá popsat. Rusové tady měli velmi silné mužstvo. Jejich přesilovková lajna, ta je asi nejlepší na světě. Lepší snad nemohou dát dohromady. Dali nám ale jen jeden gól, my jim dva, a proto jsme mistři světa," usmíval se Červenka.

Slávistický útočník sice nepotvrdil na šampionátu v Německu pověst kanonýra, těžkou hlavu si z toho ovšem nedělal. "Mně je úplně jedno, že jsem dal jen jeden gól. Dali je prostě jiní. Já jsem šťastný, že jsem u toho mohl být. Tenhle úspěch nám všem dojde asi až později, asi i my sami jsme tím překvapení," radoval se rodák z Prahy.

Český celek se ocitl již v osmifinálové fázi na hraně propasti. Týmu hrozilo, že se vůbec neprobojuje do play-off. Klíčové zápasy s Lotyši a Kanadou však Růžičkovi svěřenci zvládli bravurně. "My jsme začali hrát čtvrtfinále vlastně ještě o dva zápasy dříve. Finy i Švédy jsme pak porazili na penalty. Proti Rusům jsme si říkali, že nemáme co ztratit, že do toho dáme všechno a uvidíme, jak to dopadne," přiznal Červenka.

Národní mužstvo zahájilo duel famózně, hned v prvním střídání našel Jágr lahůdkově Klepiše a ten do prázdné klece neměl problémy skórovat. "První střídání a hned gól, to bylo skvělé. Já si myslím, že jsme byli celkově lepší. Rusové sice měli tlak, ale my to chtěli více, šli jsme za tím," těšilo Červenku, který následně poděkoval příznivcům za jejich podporu.

"Věřím, že budou parádní oslavy. Věděli jsme, že jsou fanoušci na Staroměstském náměstí. Věřím, že to pořádně oslaví. Chtěl bych moc poděkovat všem, kteří nám drželi palce, hlavně těm, co za námi přijeli do Německa a byli přímo zde na stadionu. Moc nám to pomohlo. Je vidět, že český hokej na tom není zase tak špatně, jak se povídá," doplnil šikovný forvard, který má již jasno o tom, kam nejcennější kov doma uloží. "Tyhle věci dávám vždy dědovi, ten má vitrínu, takže tam to určitě půjde," dodal spokojeně na závěr.Češi zaskočili favorizovaného a do neděle stoprocentně úspěšného soupeře hned v úvodu. Jágr na sebe navázal protihráče, našel nekrytého Klepiše, který třetí trefou na turnaji po 20 vteřinách rozvlnil síť za zády Varlamova.

Poté se na dlouhou dobu přestěhovala hra na opačnou stranu před gólmana Vokouna, který přiváděl ruské střelce v čele s Ovečkinem a Dacjukem k zoufalství. Po Kuljominově vysunutí se na Vokouna řítil Afinogenov, ovšem v koncovce na českého brankáře nevyzrál. O chvíli později měli svěřenci kouče Vladimíra Růžičky štěstí, protože Fjodorov trefil tyčku.

Vokoun odolal i při prvním oslabení, kdy pykal na trestné lavici Čáslava. Ruský trenér Vjačeslav Bykov nasadil do přesilovky hvězdnou pětici, v níž nechyběli Ovečkin s Malkinem, ovšem Vokoun byl nadále maximálně soustředěný. Navíc z rychlého protiútoku zahrozil Blaťák, proti němuž musel zasahovat Varlamov.

Velkou šanci měl i Kašpar, který minul z mezikruží. V závěru první třetiny při vyloučení Blaťáka dostal puk za ležícího Vokouna přece jen Dacjuk, ovšem stalo se tak až po skončení úvodní části, takže sudí po konzultaci s kolegou jeho trefu nemohl uznat.

Hned v úvodu druhé části ještě v oslabení ujel Koukal, ovšem tísněný protihráčem už nestačil kotouč zasunout mezi nohy ruského gólmana a potom se už zase dlouho hrálo před Vokounem. Ten si skvělé zákroky připsal především proti Ovečkinovi a Kovalčukovi, po jeho střele zastavil puk na čáře.

V polovině zápasu se první přesilovky dočkal i český výběr, ovšem navýšit skóre nedokázal. Přesto ještě před začátkem druhé přestávky šel Růžičkův výběr do dvoubrankového vedení. Po srážce Fjodorova s Ovečkinem v českém obranném pásmu sebral kotouč Rachůnek, od bočního mantinelu ho nastřelil před Varlamovovu bránu, do níž se puk odrazil od Rolinkovy brusle a sudí po krátkém telefonátu s videorozhodčím trefu českého kapitána uznali.

Od začátku třetí části se nervózní Rusové snažili vstřelit kontaktní branku, která by odčarovala Vokounovo kouzlo, jenže se jim to nedařilo. Navíc je po zákroku na Jágra u mantinelu oslabil Jemelin, který musel po přísném verdiktu rozhodčích předčasně do kabiny. Češi v početní výhodě zbytečně nespěchali a neriskovali a při jednom z útoků po uplynutí Jemelinova trestu šel ještě po faulu na Klepiše pykat i Kozlov.

Přesto národní tým dvoubrankový náskok neudržel. Krátce po sobě putovali na trestnou lavici Rozsíval s Rolinkem, Rusové hráli dokonce šest proti třem, čeští hokejisté se však ubránili a po zkratu Malkina si mohli na chvíli oddechnout. Jenže po Ovečkinově tyčce se 36 vteřin před koncem třetí dvacetiminutovky přece jen prosadil Dacjuk a infarktový závěr pokračoval. Vokoun však potvrdil i na konci zápasu svou výjimečnost a dovedl svůj tým k nečekanému titulu.

MS v ledním hokeji 2010, finále:

Česká republika - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1) Branky: 1. Klepiš (Jágr), 38. Rolinek (Rachůnek) - 60. Dacjuk (Kovalčuk, Gončar). Rozhodčí: Baluška (SR), Levonen (Fin.) - Brown (USA), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 5:3, navíc Jemelin (Rus.) na 5 min. + do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 19 132 (vyprodáno).

Sestavy:Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Blaťák, Němec, Rachůnek, Čáslava, Gřegořek - Klepiš, Vampola, Jágr - Rolinek, Marek, Voráček - Novotný, Červenka, Kašpar - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička. Trenér: Vladimír Růžička.Rusko: Varlamov - Kornějev, Grebeškov, Kalinin, Gončar, Nikulin, Jemelin, Aťušov, Kulikov - Ovečkin, Fjodorov, Sjomin - Kovalčuk, Dacjuk, Malkin - Frolov, Těreščenko, Kozlov - Kuljomin, Anisimov, M. Afinogenov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Nejužitečnějším hráčem 74. mistrovství světa v ledním hokeji, které letos hostila německé města Kolín nad Rýnem, Mannheim a Gelsenkirchen, se stal brankář domácí reprezentace Dennis Endras. V neděli o tom rozhodli akreditovaní novináři na turnaji.

Endras byl zároveň zvolen nejlepším brankářem podle direktoriátu MS. Nejlepším obráncem byl Fin Petteri Nummelin, nejlepším útočníkem Rus Pavel Dacjuk. V All Stars týmu podle médií figurují vedle Endrase ještě jeho reprezentační kolega Christian Ehrhoff, Nummelin, Dacjuk a další Rus Jevgenij Malkin a mladý Švéd Magnus Pääjärvi-Svensson.

Nejlepší hráči MS 2010 podle direktoriátu turnaje: Nejlepší brankář: Dennis Endras (Něm.) Nejlepší obránce: Petteri Nummelin (Fín.) Nejlepší útočník: Pavel Dacjuk (Rus.)

All Stars turnaje podle médií: Dennis Endras (Něm.) - Petteri Nummelin (Fín.), Christian Ehrhoff (Něm.) - Pavel Dacjuk, Jevgenij Malkin (oba Rus.), Magnus Pääjärvi-Svensson (Švéd.)

Nejužitečnější hráč MS podle médií: Dennis Endras (Něm.)

Související

Fanoušci na stadionu

Tomu říkáte hokej? Odskočili jste si zabruslit, seřval Lukašenko hráče

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek zkritizoval stav běloruského hokeje. Žádá od reprezentace větší nasazení a lepší výsledky, než předvedla na mistrovství světa. Běloruský tým na ledu podle hlavy státu nepůsobil dojmem, že jde do bitvy, ale že si jen odskočil zabruslit.
Česká hokejová osmnáctka

Osmnáctiletí hokejisté ve finále na USA nestačili. I tak si připisují na své konto historický úspěch

Lappeenranta - Poté, co včera naši junioři dokázali postoupit přes silné Kanaďany výhrou 4:3 po prodloužení do finále, se v neděli podvečer postavili proti dalšímu těžkému soupeři. Tentokrát proti Američanům. Ty museli naši mladíci porazit, aby tak mohli slavit historickou zlatou medaili. Nakonec se ukázalo, že hvězdy a pruhy byly nad naše síly a tak po prohře 5:2 bereme medaile stříbrné. I ty jsou pro náš juniorský hokej obrovský úspěch.

Více souvisejících

Hokej MS18

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy