Češi předešlou prohru s Němci neodčinili. Po nevýrazném výkonu podlehli i Slovensku

Kdo čekal, že se český hokejový národní tým v rámci přípravného Euro Hockey Challenge vrátí na vítěznou vlnu poté, co v posledním zápase poprvé pod koučem Kari Jalonenem prohrál s Německem (0:2), musel být zklamán. Ani tentokrát ve Spišské Nové Vsi nikterak Češi neoplývali podobným hokejovým elánem jako v prvních přípravných duelech a Slovákům tak nakonec podlehli 1:3.

Poprvé od slovenského zisku bronzových medailí na letošní zimní olympiádě v Pekingu se právě se Slováky utkali čeští hokejisté. Ti byli tentoktáte oslabeni hned o své dva asistenty trenéra Kariho Jalonena, neboť Martin Erat musel z rodinných důvodů do USA a Libor Zábranský pak čeká na výsledek PCR testu na covid.

Nicméně v sestavě Slováků byly jen čtyři držitelé olympijského bronzu, i tak ale slovenský tým dělal tomu českému po většinu zápasu potíže. A to i přesto, že to byli právě naši východní sousedé, kteří začali zápas opatrně. Postupem času se ale osmělovali a když dostali první možnost přesilové hry, dokázali ji využít. Při Kodýtkově trestu se ke kotouči dostal na levé straně kluziště Krištof, který ho následně posunul Čerešňákovi, ktrý si mohl dovolit vyjet na osu hřiště a následně prostřelit vše co mu stálo v cestě včetně gólmana Kváči, 1:0 pro Slovensko.

Radost z vedení však domácím vydržela sedmdesát vteřin, neboť za tak krátkou dobu se Čechům podařilo vyrovnat. To Holík předal puk Blümelovi, kterému se nepozorovaně povedlo dostat se za slovenskou obranu a který pak díky bekhendové kličce překonal brankáře Tomka, 1:1. Za chvíli se mohli Jalonenovi svěřenci dostat i do vedení, když poté, co Cienciala objel slovenskou klec nahrál Zdráhalovi. Jeho zakočení ale tentokrát gólman Tomek vychytal. Jen krátce před odchodem do kabin na první přestávku se hosté ocitli v další početní nevýhodě, v rámci které se ale dostal do šance Flek, jenže těsně netrefil zařízení.

Na kluzišti byl k vidění stále lepší pohyb Slováků, což se nakonec ukázalo nejvíce ve druhé třetině. Jen 107 vteřin od jejího začátku Kollár poslal kotouč Tamášimu, jemuž se po zbavení se jednoho z branících Čechů podařilo dostat na levý kruh, odkud vypálil a zaznanemal tak svou premiérovou trefu v národním týmu, 2:1 pro Slovensko.

Do karet českému týmu nehrálo ani vylučování a během jedné z přesilovek Slovenska se Tamáši dostal opět do další příležitosti. Poté, co puk nejprve cinkl o tyčku, ho raději v brankovišti zalehl gólman Kváča. Třetí branka Slováků ale přeci jenom přišla. Poté, co byl Minárík rychlejší než Ščotka a a poté, co následně s pukem objel českou branku, předal ho na levém kruhu přítomnému Rosandičovi a ten tak tedy zvýšil na 3:1.

Naděje na to dostat se do kontaktu se zvedly poté, co ve 33. minutě Hladoník dostal do brejku, ve kterém byl faulován. Bylo tak nařízeno trestné střílení, ve kterém ale Hladoník nic nevymyslel a Tomkovi stačilo jen vypíchnout českému hráči kotouč.

Dál pak byla vidět řada nepřesností na českých hokejkách a když gólman Kváča vychytal Faško-Rudáše i Lántošiho, na vítězství Slováků 3:1 se už pak nic nezměnilo.

Další možnost, vrátit se na vítěznou vlnu v příparavě na MS budou mít Češi v sobotu, kdy se v Trenčíně opět střetnou se Slovenskem.

Konečný výsledek zápasu Euro Hockey Challenge ve Spišské Nové Vsi (21.4.2022):

Slovensko - Česko 3:1 (1:1, 2:0)Branky a nahrávky: 9. Čerešňák (Krištof, Liška), 22. Tamáši (Kollár, Ivan), 29. Rosandič (Minárik, Sukeľ) - 10. Blümel (Holík, Kaňák). Rozhodčí: Snášel, Korba - Šoltés, Štencel (všichni SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0.

Sestavy:

Slovensko: Tomek - Rosandič, Čerešnák, Jánošík, Bučko, Ivan, Mudrák, Koch, Romančík - Liška, Krištof, Lantoši - Mucha, Sukeľ, Faško-Rudáš - Valach, Tamáši, Kollár - Honzek, Mikúš, Minárik. Trenér: Craig Ramsay

Česko: Kváča - Zábranský, Ščotka, Jeřábek, Krejčík, Jiříček, Sklenička, Budík, Kaňák - Blümel, Holík, Smejkal - Zdráhal, Černoch, Cienciala - Kousal, Kodýtek, Flek - Beránek, Hladonik, Fridrich. Trenér: Kari Jalonen

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy