Po nervózním začátku střelecký kolotoč. Češi nad Británií v úvodu MS vyhráli 5:1

Čeští hokejisté se v sobotu opoledne představili poprvé na letošním 86. ročníku mistrovství světa ve Finsku. Konkrétně v Tampere v rámci své skupiny B hrála s Velkou Británií. Proti ní se jako brankář v základní sestavě představilo překvapení Lukáš Dostál. Ten měl sice ze začátku více práce než jeho protějšek, postupem času už ale hra českého týmu nacházela svou tvář. Po trefách Blümela a Fleka vedli ve druhé třetině 2:0 a mohlo být i veseleji, kdyby kapitán Červenka mezitím proměnil trestné střílení. Hra se vylepšovala na tolik, že ve třetí třetině Češi zvýšili vedení už na 5:0, Britové se zmohli jen na jediný gól. Premiéra nejen českých hokejistů, ale i trenéra Kariho Jalonena v roli kouče českého týmu na světovém šampionátu vyšla, jeikož Češi vyhráli 5:1.

Jako by byla vidět na českém týmu po vydařeném závěru přípravy nervozita z jejich strany se tak jednalo o velmi opatrný začátek. Proto tak nemohlo překvapït nakonec to, že do prvních dvou větších příležitostí dostali Britové. Nejprve již ve druhé minutě mířil sám na Dostálovu branku Waller, ale ten nezamířil přesně na tolik, aby si Dostál připsal první zásah. K němu došlo o tři minuty později, kdy se po chybě Jiříčka dostával k puku Phillips, ale právě Dostál dobře přečetl britskou myšlenku a stačil svou hokejkou včas zasáhnout. Ne že by se Češi neocitali v útočném pásmu, ale žádná velká příležitost se z toho po kombinacích nevyklubala. Například se v jedné chvíli ke střele odhodlal Šimek, ale jeho střela v 7. minutě mířila mimo. Především Flekova formace se pak snažila o vysoké napadání, ale ani její snaha pro zatím k úspěchu nevedla. Střelou od modré to pak zkoušel Sklenička, v 15. minutě pak pro změnu Flek pálil jen těsně vedle zadní tyčky. Ke konci třetiny se pak Brutové dostali k dalším příležitostem. Perliniovu střelu z mezikruží však zablokoval jeden z obránců, stejně tak skončil i pokus Conwaye.

Po návratu na led bylo vidět, jak se Češi postupně dostávají do zápasu. Pomohla k tomu i přesilová hra, během které několikrát zahrozili po výborných kombinacích. V šanci se například ocitl Stránský, do dvou příležitostí se dostal i Krejčí, zahrozil i Vrána ale gólman Bowns zůstal nepřekonán. Ten po konci početní výhody chvíli ležel v brankovišti v nehokejové pozici, ale po ošetření už byl v pořádku. Následně se začali ozývat i čeští fanoušci z hlediště, což také mohlo dopmoci tomu, že se hra českému mužstva skutečně zlepšovala. V jedné šanci Hronek refil gólmana Bownse, od něhož se puk dostal k Hertlovi, ovšem ten při rychlé snaze dorážet neuspěl. Ve 28. minutě to po mnoha nezdarech nakonec přeci jen vyšlo. Tehdy z levého kruhu nabídl k zakončení Blümela Krejčí a právě Blümel, jenž tak navázal na svou střelecky úspěšnou přípravu, otevřel konečně skóre na 1:0. Britové však nadále vystrkovali růžky a v polovině zápasu se hned ke dvěma možnostem dostal Nielson. V jedné z nich po otočce trefil tyčku, oproti první třetině ale už tolik příležitostí neměli. Následně Britové hráli v šesti a tudíž tak na řadu přišla další česká přesilovka. I v ní Češi kombinovali a měli šance, ve dvou zakončeních byl Kundrátek, hrozil i Honek ve spolupráci s Čevenkou. Po konci přesilovky si v trměvrmě v britském brankovišti podsunul jeden z Britů puk pod tělo, což se nesmí a bylo nařízeno trestné střílení. To jel Červenka, ovšem kapitán týmu trefil obě tyčky a puk skončil před brankovou čárou. Zanedlouho ale radost z druhého gólu přeci jen přišla, když Ščotkovo nahození úspěšně tečoval Flek, 2:0. Následně Hertl nabídl svým vyloučením Britům první přesilovku a přestože měli příležitosti, zůstala nevyužita. Ke konci druhé třetiny, kdy se z tribun ozývalo "Kdo neskáče, není Čech" už byla radost sledovat zlepšující se hru Čechů, při které pomalu nepůjčovali soupeři kotouč.

Třetí třetina byla ve znamení dominance českého týmu na ledě. Na začátku závěrečné dvacetiminutovky dostali Češi možost další přesilové hry, kterou už ale dokázali tentokrát využít, když v ní se svou střelou uspěl nejmladší reprezentant David Jiříček, 3:0. Následnou přesilovku sice Češi už zase využít nedokázali, ve 46. minutě pak během vaystního oslabení zahrozil Hronek, za chvíli ve své příležitosti zakončoval z pravého kruhu Lake. Byli to ale opět Češi, kteří vstřelili další gól a tím se tak definitivně uklidnili. Ve 47. minutě totiž svůj premiérový gól na světovém šampionátu vstřelil Černoch, když před tím neuspěl se svým zakončením Smejkal, 4:0. Tím střelecký festival ve třetí třetině zdaleka neskončil. Ve 49. minutě tu byla spolupráce zkušeného kapitána Červenky s mladíkem Blümelem, jenž tak zaznamenal v tomto zápase svůj druhý gól, 5:0. Britům se nakonec naskytla možnost jak pokazit nulu při reprezentační premiéře gólmana Lukáše Dostála. Po chybné rozehrávce Skleničky se totiž do brejku dostal Lake a ten Dostála překonal, 5:1. Následně se mohl ve své vydařené premiéře na MS podruhé trefit také Černoch, jeho gól ale nebyl po videu uznán kvůli tomu, že puk za Bownsova záda dostal rukavicí. Zatímco Britové už ke konci zápasu přestali definitivně existovat, Češi už si jen kontrolovali své bezpečné vedení, které nakonec přetavili ve výhru a v první tři body.

Mistrovství světa v ledním hokeji, konečný výsledek (14.5.2022):

Skupina B:

Česko - Velká Británie 5:1Branky: 28. a 49. Blümel, 33. Flek, 42. Jiříček, 47. Černoch - 51. Lake

Úvodní sestavy:

Česko: Dostál (Langhamer) – Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka (A), Jiříček, Sklenička, Jordán – Blümel, Krejčí (A), Červenka (C) – Smejkal, Hertl, Vrána – Stránský, Špaček, Simon – Zohorna, Flek, Černoch

Trenér: Kari Jalonen

Velká Británie: Whistle (Bowns) – Tetlow, Richardson (A), O'Connor, D. Phillips, Clements, Ehrhardt, Batch, Mosey – Lake, Conway, Neilson – Dowd (A), Perlini, Waller – J. Phillips (C), Davies, Lachowicz – Myers, Duggan, Hook

Trenér: Peter Russell

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy