Fiasko je na světě. IIHF musela kvůli koronaviru zrušit mistrovství světa juniorů

Nejen tým České republiky musel kvůli jednomu pozitivnímu testu na koronavirus do karantény. Stejný problém potkal v těchto dnech v Kanadě, kde se mistrovství světa hokejistů do 20 let konal, řešit i Američany a Rusy. Proto se tak nakonec Mezinárodní hokejová federace IIHF rozhodla tento turnaj oficiálně zrušit s tím, že v zákulisí se má mluvit o tom, že by se turnaj mohl dohrát v létě.

První spadli do karantény kvůli pozitivním testům Američané, kterým tak musel být direktoriátem turnaje zkontumován zápas se Švýcarskem, se kterým tak tedy prohráli 0:1. Ve středu ze stejného důvodu nenastoupili Češi proti Finsku a záhy musel být kvůli ruským případům zkontumován i duel Slovensko vs. Rusko. Už v přípravě na turnaj pak koronavirus zkolil týmy Švýcarska a Rakouska.

Ke kroku spočívajícím ve zrušební turnaje se IIHF rozhodla poté, co jí to bylo doporučeno její lékařskou komisí. Ta k tomuto závěru dospěla kvůli ochraně zdraví a bezpečnosti vvšech zúčastněných na tomto světovém šampionátu. "Na začátku turnaje jsme plně důvěřovali všem covidovým protokolům, které jsme s ohledem na šířící se variantu omikron upravili tak, abychom se pokusili zabránit šíření nemoci. Udělali jsme maximum, aby se mistrovství mohlo uskutečnit. Bohužel to nestačilo," nechal se slyšet šéf IIHF Luc Tardif.

"Ty pocity jsou samozřejmě nepříjemné. Jsou to pocity úzkosti, pocity v letošní sezoně nedodělané práce," uvedl k nepříjemné informaci o zrušení turnaje trenér českého výběru Karel Mlejnek. Ten věřil, že se celý turnaj nakonec dohraje a že i přes zkontumovaný zápas s Finy nastoupí jeho svěřenci ve čtvrtek proti Rakousku. "Připravovali jsme se na to a těšili se na zápas, i když bychom nastoupili přímo z pokoje. Věřili jsme, že to dobře dopadne. Ale tohle je jedna dlouhá, nekonečná frustrace," řekl.

Úkolem federace je tak nyní dopravit bezpečně všechny účastníky MS zpátky domů. "Je to velmi nepříjemná situace pro nás všechny. Ale vzhledem k tomu, že už druhým rokem absolvujeme mistrovství světa juniorů ve ztížených covidových podmínkách, byli jsme připraveni i na scénář, že nějaká taková situace může přijít," uvedl Mlejnek, jenž na základě svých zkušeností se mu zdáa protiepidemická opatření méně přísná než jak tomu bylo v Kanadě před rokem. "Mohu však říct, že náš tým určitě dodržoval přesně to, co jsme dodržovat měli. Tedy trasa hotel, autobus, aréna... Že ta kritéria a přísnost nebyly tak velké jako loni, to je samozřejmě jasné. Loni bylo kolem hotelu pletivo a do hotelu opravdu nikoho nepustili. Také však mohu říct, že naše patro bylo vyhrazené jen pro nás. A stejně to měli i Rakušani," zamezil jakýmkoli spekulacím Mlejnek.

Připomeňme, že Češi stihli nastoupit na MS ke dvěma zápasům, v nichž nejprve 3:6 prohráli s Kanadou, následně 1:2 po prodloužení s Německem.

Ještě před startem turnaje IIHF rozhodla, že kvůli koronavirové situaci z turnaje tentokrát nikdo nesestoupí a že se tak v dalším ročníku po postupu Běloruska představ na MS juniorů netradičně jedenáct týmů.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 40 minutami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 40 minutami

před 45 minutami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy