Jalonen zveřejnil nominaci na MS. Chlapík do Finska nepojede, v týmu je nový gólman

Po příletu do Prahy ze švédského Stockholmu, kde česká hokejová reprezentace ovládla Švédské hokejové hry zveřejnil finský stratég v českých službách Kari Jalonen nominaci na blížící se mistrovství světa v hokeji, které se od pátku 13. května bude konat ve Finsku. Nejednoho tak jistě překvapí, že v nominaci nakonec chybí jméno útočníka Filipa Chlapíka, který nebyl letos ani Zimních olympijských hrách v Pekingu, stejně tak jako jméno nového gólmana, který se dosud během přípravy v týmu neobjevoval a to Lukáš Dostál z Anaheimu. Stejně tak se v týmu pro MS neobjevuje ani obránci Jakub Krejčík a Michael Moravčík a útočníci Ondřej Beránek a Patrik Zdráhal.

V případě Filipa Chlapíka je jeho absence o to překvapivější, že se jedná o nejproduktivnějšího hráče nejen základní části, ale i následného play-off v sezóně extraligy 2021/22. „Viděl jsem ho ve spoustě zápasů Sparty a vím, že dominoval extralize. Ale museli jsme se rozhodnout, kdo bude chodit na přesilovky a v nich jsme mu to místo prostě nenašli,"  dodal k tomu vysvětlení na nedělní tiskové konferenci na Letišti Václava Havla v Praze Kari Jalonen.

Ten překvapil ve své pětadvacetičlenné nominaci, ve které se nachází tři gólmani, osm obránců a čtrnáct útočníků, i tím, že trojici bránkářů tvoří i Lukáš Dostál z Anaheimu a je tak další nečekanou posilou z NHL. Dostál se totiž v přípravě vůbec neobjevil. A tak se místo v nominaci nenašlo ani pro Štěpána Lukeše, jenž byl s týmem celou dobu. Co se týče Dostála, tak ten v dresu Anaheimu v této sezóně chytal jen ve čtyřech duelech, v dalších čtyřiceti se však objevil na farmě v dresu San Diego Gulls. A právě tento tým byl v pátek z play-off AHL.

V Jalonenově nominaci se nachází hned osmnáct hokejistů, kteří už v minulosti poznali atmosféru světového šampionátu. To však o sobě nemohou říct všichni tři gólmani, nováček v reprezentaci obránce Jiříček a útočníci Černoch, Holík a Kodýtek.

Jalonen se pak na tiskovce vrátil i k posledním přípravným zápasům v rámci Euro Hockey Tour. Jak české hry, tak i švédské totiž Češi na závěr přípravy vyhráli. A finský kouč nezakrýval radost. „Výsledky na posledních dvou turnajích Euro Hockey Tour byly dobré, ale hlavní je, že jsme získali sebevědomí a funguje systém, kterým bychom chtěli hrát. Ve Stockholmu jsme porazili tři týmy (Švédsko, Finsko, Švýcarsko) a každý z nich hrál trošku jinak. Stejně jsme ale vždy našli cestu k vítězství, což je před MS dobrý test," uvedl a připomněl, že žádný z jeho svěřenců neřeší žádný zdravotní problém.

Dodejme, že poprvé čeští reprezentanti na mistrovství světa ve Finsku představí v sobotu 14. května v duelu s Velkou Británií. Ve skupině B, která se bude hrát v Tampere, se pak Češi ještě utkají se Švédskem, Rakouskem, Lotyšskem, Norskem, USA a Finskem.

Nominace české hokejové reprezentace pro MS 2022:

Brankáři:

Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.)Karel Vejmelka (Arizona/NHL)Lukáš Dostál (Anaheim/NHL)

Obránci:

Tomáš KundrátekDavid Musil (oba Třinec)David Jiříček (Plzeň)Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)David Sklenička (Kärpät Oulu/Fin.)Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.)Filip Hronek (Detroit/NHL)Radim Šimek (San Jose/NHL)

Útočníci:

Jiří ČernochJakub Flek (oba Karlovy Vary)Matěj Blümel (Pardubice)Petr Holík (Brno)Petr Kodýtek (Plzeň)David Krejčí (Olomouc)Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.)Jiří Smejkal (Pelicans Lahti/Fin.)Matěj Stránský (Davos/Švýc.)Michael Špaček (Frölunda/Švéd.)Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)Tomáš Hertl (San Jose/NHL)Dominik Simon (Anaheim/NHL)Jakub Vrána (Detroit/NHL)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy