Je třeba se přizpůsobit změnám v hokeji a rád bych získal na MS zlato, říká Jalonen

Ve čtvrtek se stal novým koučem české hokejové reprezentace poprvé v její historii cizinec, konkrétně Fin Kari Jalonen. Ten svou vizi představil na páteční tiskové konferenci, které se zúčastnil i generální manažer národního týmu Petr Nedvěd. Zkušený finský stratég je si vědom tlaku, který na něj bude, ale hlásí, že se nebojí. Přiznal, že nad nabídkou stát se hlavním koučem českého národního týmu ani chvíli nezaváhal. Rád by pak už na nadcházejícím mistrovství světa ve Finsku přivezl pro český hokej tolik kýženou medaili, ideálně zlatou.

"Moc rád bych českému hokeji pomohl. Zároveň však chci, abyste věděli, že nejsem kouzelník, na to se musíte připravit. Jsem obyčejný chlap z Finska. Hokej se postupem doby změnil, o tom není pochyb. A my se musíme změnit také, je třeba se přizpůsobit," uvedl dvaašedesátiletý finský kouč Kari Jalonen během páteční tiskové konference v Praze, na které se rozhodl svaz nového kouče reprezentace představit veřejnosti.

Kari Jalonen má vedle mnoha úspěšných trenérských štací jak na klubové, tak na reprezentační úrovni, bohaté zkušenosti jako hráč, který během své kariéry hrál i v kanadsko-americké NHL. Díky svým hráčským úspěchům byl v roce 2000 uveden do finské Síně slávy. "Osmnáct let jsem hokej (vrcholově) hrál, zhruba dvacet let ho dělám jako trenér. Hokej miluju, je to moje vášeň. A to je asi také ten hlavní důvod, proč jsem přijal tuhle práci. Když mi volal agent ohledně té nabídky, měl jsem hned jasno. Národní tým je pro mě vždycky pocta a stejně tak to vnímám i v tomto případě. To rozhodnutí bylo opravdu velmi rychlé," prozradil Jalonen.

Ten měl podle původních plánů vést finskou juniorskou reprezentaci. Český a finský svaz se ale dohodl a nakonec tak Jalonen zakotvil v Praze.Ve Finsku pro to podle něj našli pochopení. "V tom nebyl absolutně žádný problém, ani v nejmenším. Mluvil jsem s trenérem reprezentace Jukkou Jalonenem, ale i s generálními manažery A-týmu i mužstva do 20 let. Když se dozvěděli, že bych to rád ještě změnil a převzal místo finské dvacítky českou seniorskou reprezentaci, tak ihned říkali: 'Kari, tohle musíš vzít, takové nabídky přicházejí jednou za život'. A já jsem jim vděčný za to, že to takhle vnímají," řekl konkrétně.

Uvedl, že v Česku je již dva týdny a měl možnost vidět několik extraligových zápasů. Udělal si tak první obrázek o českém hokeji a českých hráčích. "Viděl jsem čtyři zápasy české extraligy a potěšilo mě, co jsem viděl. Čeští hráči jsou šikovní, rychlí a dobří bruslaři, ale rád bych do toho vnesl také něco navíc ze své strany. Jsou věci, které je třeba pozměnit a napravit. Jednou z nich je třeba plán pro zápas. Ale ta identita se bude rozhodně držet českého hokeje. Chci se určitě držet toho, co je českému hokeji vlastní, a nechci dělat žádné velké a převratné změny."

Jak by chtěl pozměnit český hokej ale zatím nepřiblížil. "Všechno proběhlo docela rychle, takže zatím je brzy říkat, jaký hokej bychom chtěli předvádět, ale už brzy budeme tyhle věci řešit. Je třeba být hlavně pozitivní. Jak mi připomněl Jukka Jalonen, když jsme si spolu volali – Finové všechny klíčové zápasy vyhráli o gól. A o tom to celé je, že stačí dát jen o gól víc než soupeř," řekl a pokračoval: "Chci, abychom hráli hodně bruslivý hokej, ale chci přinést i něco nového. To je také důvod, proč sleduji extraligu a koukal jsem zpětně na zápasy z olympiády i další utkání českého týmu. Už vím o pár věcech, které potřebujeme změnit. Je jen velmi tenká hranice mezi výhrou a porážkou. Může to pak být klidně o jedné dobré přihrávce."

Vítá, že má spolu se svými asistenty před nadcházejícím světovým šampionátem ve Finsku dostatečný čas na to, se na tento svátek připravit. "Už velmi brzy se potkáme s asistenty Liborem Zábranským a Martinem Eratem a začneme dolaďovat co a jak. Snad 28. března by nám měl začít přípravný kemp. Rád bych, aby nakonec byli ti správní hráči na těch správných postech. Ale máme před sebou celkem dvanáct přípravných utkání, než pojedeme na šampionát, což je docela hodně času," prozradil Jalonen, jaký bude mít v následujících dnech a týdnech program.

Dvaašedesátiletý finský stratég je si také vědom, jaká situace je v současném českém hokeji. Že Češi dlouhou dobu čekají na nějaký cenný kov z vrcholné akce. Jako každý správný kouč, i on má směrem k MS ve Finsku jen ty nejvyšší cíle. "Je jen jediný cíl, který máme na mistrovství světa před sebou. A tím je zlato. Musíme mít nějaké sny a cíle. Budou je tam mít všichni, ale já věřím, že je to cíl, na který je možné dosáhnout," uvedl.

Pikantní pro něj bude ten fakt, že právě s Finskem se Češi utkají na mistrovství světa ve skupině v Tampere. "Nevnímám jako něco divného, že přijedu do Finska s českou reprezentací. Bude to zábava. Bude ale určitě něco speciálního, až narazíme na finský tým," je si toho vědom.

Jalonen nechce změny jen ve hře národního týmu, ale rád by pozměnil i fungování českého hokeje obecně

Kari Jalonen by rád do českého hokejového prostředí přinesl i něco z tohio finského, co tam funguje, zjevně dobře, řadu let. Prozradil, že by se rád v příštích dnechs setkal s jednotlivými kouči českých extraligových klubů. "Máme plán na to, abychom se pokusili trochu nastartovat český hokej, rád bych se kvůli tomu potkal i s trenéry klubů české extraligy, ale až liga skončí, teď je chci nechat v klidu. Moc rád bych pomohl zdejšímu svazu i v tomhle směru. Chci být na dvacítkách a vidět mladé české kluky. Oba šampionáty bychom si pak chtěli detailněji zhodnotit," prozradil své plány Jalonen, který se do Prahy vlastně vrací, neboť už tady v rámci KHL trénoval již zrušený klub Lev Praha. "Když jsem přilétal, měl jsem pocit, že se vracím domů, mám na Prahu skvělé vzpomínky. Byl to pro celý ten tým úžasný rok. Skvělá sezona, užívali si to fanoušci, paráda. Je to určitě jeden z vrcholů mé trenérské kariéry, i když trochu smutný tím, že jsme prohráli. Věřím ale, že ještě více takových vzpomínek budu mít po mistrovství světa ve Finsku," dodal k tomu.

Závěrem se dotkl i českých reálií. Jak je na to s češtinou? Pár slovíček prý zná. "Ta však opravdu nemohu říkat nahlas, když to pak bude v televizi," dodal však s úsměvem.

Došlo i na život v Praze. Prozradil, co v předešlých dnech v české metropoli dělal. "Všechno možné. Já tohle město opravdu miluju. Praha je plná historie se spoustou krásných a zajímavých míst, ale i restaurací, kde je možné si dát dobré jídlo a zapít to výborným pivem. Jsem tady zatím sám, možná dorazí má žena, ale já jsem tady hlavně proto, abych dělal svou práci. A na tu je potřeba mít pro sebe hodně času," zakončil Jalonen.

Nedvěd: Český tým teď povede silná trojka

Výběr nového realizačního týmu české reprezentace měl po odvolání kouče Filipa Pešána na starosti generální manažer Petr Nedvěd, který si své místo před dvěma týdny u svazu naopak podržel. Nyní je rád, že svůj úkol splnil beze zbytku, přičemž byl překvapen jak to hladce na výkonném výboru svazu prošlo. "Možná jsem byl i trošku překvapený, že vše jednomyslně schválil. Kari Jalonen, Libor Zábranský a Martin Erat jsou vynikající trenéři, hlavně Kari s Liborem už toho mají hodně za sebou. Jsem rád, že se nám to povedlo a je to velice silná trojka," nechal se slyšet na páteční tiskové konferenci.

Připomněl, že cesta k tomuto realizačnímu týmu nebyla úplně jednoduchá. Zatímco Kari Jalonen byl od začátku jistý, potíže nastali při obsazování funkcí asistentů. Původně totiž nabídku dostali Miloslav Hořava a Pavel Gross. Druhý jmenovaný ale tuto nabídku s díky odmítl s tím, že by se nerad chtěl zbavovat každodenní práce. "Pavel se rozhodl upřednostnit působení na klubové úrovni a nakonec jsme se nedohodli ani s Milošem. Důvodem však nebyla finanční stránka, rozešli jsme se přátelsky. Nedopadlo to, je to pro nás voda pod mostem a teď se soustředíme na práci, která je před námi," řekl k tomu Nedvěd.

Ten se tak rozhodl pro brněnské duo Libor Zábranský a Martin Erat. Zatímco Zábranský má trenérské zkušenosti s brněnskou Kometou, se kterou získal i ligový titul, Erat dosuud trénoval jen mládež. To však podle Nedvěda nevadí. "Martin bude řídit přesilovou hru. Víme, že ještě nestál na střídačce, ale jsem přesvědčen, že to nebude problém. Nemám o něj strach. Měl jsem ho mezi kandidáty na asistenta hned od začátku."

Je přislíbená účast tří hráčů z Detroitu, Jalonen je v kontaktu i s Voráčkem

Nedvěd připomněl, že jména asistentů nakonec schválil i samotný Kari Jalonen. "I on se například bavil s některými lidmi z Finska, kteří hráli s Martinem, a taky dostal pozitivní zpětnou vazbu," prozradil Nedvěd. Ten byl spolus Jalonenem na několika extraligových zápasech, naposledy v úterý v Chomutově na duelu mezi Karlovými Vary a Litvínovem. Budou společně sledovat i zápasy předkola play-off. V sobotu například dorazí do Liberce.

Dopředu už nový realizační tým dostal příslib účasti na MS ve Finsku od tří českých legionářů z NHL, přičemž všichni jsou z Detroitu. Jedná se o Filipa Hronka, Jakuba Vránu a Filipa Zadinu. Kari Jalonen pak podle Nedvěda mluví telefonicky i s Jakubem Voráčkem z Columbusu. "Jsou tam hráči, u kterých je jasné, že do play off nepůjdou. Můžou ale ještě přijít výměny," uvedl k tomu ještě Nedvěd.

Společně s novým trenérem a jeho asistentem už pracují na tom, kdo všechno by se mohl představit na nadcházející přípravě na MS, která začne kempem 28. března a bude pokračovat tradičními přípravnými zápasy na Euro Hockey Challenge v dubnu. "Už jsme si utvořili seznam hráčů, kteří budou k dispozici, a bavíme se o nich. Teď se ale bude vše nabalovat, protože první kolo play off (extraligy) se odehraje hrozně rychle," zakončil Nedvěd.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy