Pešán končí, Nedvěd zůstává. Český hokej bude mít nového trenéra národního týmu

Výkonný výbor Českého hokeje na svém čtvrtečním zasedání rozhodl o konci kouče Fliipa Pešána na pozici hlavního trenéra české hokejové reprezentace. Společně s ním pak ve svých funkcích končí i jeho asistenti Martin Straka, Jaroslav Špaček a Zdeněk Orct. Naopak generální manažer Petr Nedvěd ve své funkci zůstává. Kdo bude Pešánovým nástupcem, tak to bude známo do poloviny března, kdy svaz jeho jméno oznámí.

O konci Filipa Pešána u kormidla českého národního týmu se spekulovalo ještě před Zimními olympijskými hrami v Pekingu. Tehdy byl vzat na pškál především kvůli nevydařené přípravě na olympiádu, v rámci které český tým nevyhrál ani jeden zápas. Na olympiádě se pak nedostal národní tým poprvé v hstorii do čtvrtfinále turnaje a zaznamenal tak tedy svůj nejhorší výsledek pod pěti kruhy vůbec.

Svou funkci si před výkonným výborem udržel generální manažer Petr Nedvěd, jenž má od této sezóny hlavní zodpovědnost za to, jaké mužstvo se vyšle na vrcholné akce. Stejně tak i za jeho následné výsledky na turnajích. A právě osoba Petra Nedvěda má za úkol nyní vybrat nový trenérský tým. Je při tom na něm, jaká jména do něj nakonec vybere. Nad jeho finálním návrhem se pak sejde výkonný výbor 17. března.

Čtvrtečního jednání výkonného výboru se z jedenácti celkových členů nezúčastnil akorát Jiří Šindler, jenž řeší věci spojené s parahokejisty chystající se na paralympijské hry. I tak ale bylo všech deset přítomných členů jednoznačně pro odvolání Filipa Pešána z funkce. Co se týče hlasování o Petru Nedvědovi, tak tam vyslovilo pro jeho setrvání devět členů s tím, že jeden další byl proti a jeden se pak ještě zdržel. Mimochodem, pro Pešána neznamená dnešní rozhodnutí jeho konec ve funkci šéftrenéra svazu. V této funkci bude minimálně až do konce května, do kdy má smlouvu.

Mezi největšími kandidáty na nově uvolněný post jsou pak Miroslav Hořava, ale také i finský stratég Kari Jalonen, jehož možný nástup na lavičku umocňuje ten fakt, že je v současnosti v Praze. To potvrdil i sám Petr Nedvěd."Dnes večer nebo zítra se s ním mám potkat," uvedl k tomu. "Ten užší kruh čítá pět šest jmen. Mohu říct, že Miloš Hořava i Kari Jalonen jsou mezi kandidáty," prozradil pak ještě Nedvěd, s kým mimo jiné počítá. Nechal se i slyšet, že by byl pro někoho, kdo národní tým  ještě netrénoval.

"Vnímám to jako možnost pro takový čerstvý start, takže spíš bych raději, aby to byl někdo nový," sdělil dále Nedvěd na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru. Mělo by se pak i jednat o takového trenéra, s nímž by se počítalo na delší dobu a nejen pro letošní MS ve Finsku. "Toho bych se rád vyvaroval, aby to bylo jen do šampionátu, i když i to se může stát. Raději bych ale našel trenéra, jenž by měl smlouvu na dva a půl roku do mistrovství světa v Praze," zakončil Nedvěd.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy