Soupeřem českých hokejistů na MS budou místo vyřazených Bělorusů Rakušané

Soupeřem českých hokejistů v základní skupině B na květnovém mistrovství světa ve Finsku budou místo Běloruska Rakušané. Rusko, jež bylo společně se svým běloruským spojencem ze šampionátu vyřazeno kvůli invazi na Ukrajinu, nahradí ve skupině A Francie. Dnes o tom rozhodla rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

IIHF vyřadila Rusko a Bělorusko ze svých letošních akcí už na konci února čtyři dny po vpádu vojsk na Ukrajinu. Už tehdy se spekulovalo o tom, že země v elitní skupině nahradí nejlépe postavené týmy ve světovém žebříčku, jež měly letos hrát nižší divizi I A, což dnes IIHF potvrdila. Program šampionátu zůstane až na výměnu týmů stejný.

Češi budou hrát skupinu B v Tampere a vedle Rakouska budou jejich soupeři Finsko, USA, Švédsko, Lotyšsko, Norsko a Británie. Skupinu A v Helsinkách tvoří Kanada, Německo, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Kazachstán, Itálie a Francie. Šampionát se bude konat od 13. do 29. května.

Rada IIHF dnes zároveň rozhodla o složení dalších letošních turnajů po vyřazení Ruska. Srpnového mistrovství světa hráčů do 20 let, jež se bude hrát nově poté, co v tradičním termínu na přelomu roku bylo předčasně ukončeno kvůli koronaviru, se zúčastní Lotyšsko.

Dubnové mistrovství světa hráčů do 18 let se po neúčasti Ruska a Běloruska odehraje jen v osmi účastnících, a vzhledem k tomu, že oba týmy byly v jedné skupině, muselo být nově rozlosováno. Čeští mladíci tak budou ve skupině A s Kanadou, USA a domácím Německem. Ani z jednoho mládežnického šampionátu se nebude sestupovat.

Na MS žen v Dánsku na přelomu srpna a září bylo jako nejlepší tým z nižší divize pozváno Švédsko a bude zařazeno do skupiny B, v níž jsou i české hokejistky. Osmým týmem na červnovém ženském MS osmnáctek v USA bude Slovensko.

Zasedání rady IIHF bude pokračovat i v dalších dnech.

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy