Vítězná olympijská premiéra českých hokejistek. Nad Číňankami vyhrály 3:1

Ve čtvrtek se udál v rámci Zimních olympijských her v Pekingu historický okamžik. Poprvé v historii do olympijské turnaje totiž vstoupil český ženský národní tým a to duelem proti domácí Číně. Svěřenkyně kouče Tomáše Paciny se hned v úvodu turnaje dočkali prvního olympijského vítězství, když nad domácími Číňankami, za které nastoupilo hned třináct hokejistek narozených v severní Americe, vyhráli 3:1.

Po většinu zápasu to byly právě Češky, které měly více ze hry. Vždyť proti Číňankám byly jasnými favoritkami a navíc k tomu napomohly i přesilovky v úvodu zápasu. Ani jednu z nich ale tehdy Češky nedokázaly přetavit v gól. První velkou příležitost však měly Číňanky, konkrétně v 6. minutě se do ní dostala jedna z naturalizovaných Američanek Segedionová, gólmanka Peslarová jí ale vychytala.

Další historický moment nastal v 11. minutě, kdy se Češkám poprvé vb historii na olympiádě podařilo skórovat. O tento gól se tehdy postarala obránkyně Radová tečující předešlé zakončení Tejralové. "Vůbec mi to zatím nedochází, takže ten gól beru jako kterýkoliv jiný. Myslím ale, že pár hodin po zápase, nejpozději druhý den, mi dojde, co se mi povedlo. Snad po mně holky nebudou chtít něco do kasy...," okomentovala svůj výkon v zápase Radová.

Následovalo vyloučení Pejzlové, během kterého se i bv oslabení Češkám podařilo zaútočit, ovšem Hymlárové se skórovat nepovedlo. Ve 24. minutě se Češky dočkaly druhé branky, která padla po bezchybné kombinaci, na jejímž konci byla přesná střela Křížové. Poté se opět Češkám nevydařilo využít početní výhodu a tak byli za to potrestáni. Přesilovku za chvíli totiž dokázaly potrestat Číňanky, na 2:1 snížila Millerová.

Běžela 34. minuta a Češky už mohly rozhodnout.  To by ale po rychlém protiútoku Mrázová musela trefit, naštěstí se následně na druhé straně z brejku neprosadila ani Wooová. Na výtečnou gólmanku Peslarovou prostě neměla. Před druhou přestávkou se ještě na ledě objevila i Mlýnková, která se stala součástí týmu v Pekingu až později kvůli potížím kolem covidových testů. "Kvůli pozitivnímu testu jsem se vůbec nezapojila do bubliny. Nastoupila jsem pětidenní karanténu a musela čekat na pět negativních testů v řadě. Přiletěla jsem v úterý večer, stihla jsem jeden trénink a dopingovku. Bylo to docela hektické, rovnou jsem šla do zápasu," svěřila se Mlýnková.

I ve třetí třetině měla obě družstva příležitosti ke skórování, podařilo se to ale pouze Pejzlové ve 47. minutě, kdy zužitkovala přihrávku Horálkové. "Bylo to trošku nervózní. Jsem samozřejmě ráda, že jsme vyhrály, ale zároveň vím, že náš tým může hrát o hodně lépe, takže se těším na další zápasy i na to, že se z toho poučíme. Máme za sebou premiéru, nějaké nervy i natěšení opadne a budeme hrát celých 60 minut naši hru," okomentovala výkon spoluhráček kapitánka týmu Alena Mills. Ta má mimochodem zkukšenosti s čínským ženským hokejem, neboť na klubové úrovni působí v čínském klubu Vanke Ray hrající ruskou mezinárodní ligu.

"Holky se trochu unáhlily. Naše třetí hráčka ve slotu nebyla dostatečně nahoře. Puk se jí dotkl, ale stejně prošel na tu Kanaďanku a naše bekyně nevystoupila, jak má, a střela šla na zadní tyč. Na takových akcích detaily rozhodují. Hráčky to vědí, trénovali jsme to. Ale nesplnili jsme role, jak jsme měli, a 2:1 je nepříjemný stav. Třetí třetinu jsme ovšem zvládli bravurně," řekl pak na adresu svých svěřenkyň kouč Pacina.

Další utkání má jeho tým v Pekingu na programu v sobotu, kdy budou soupeřkami Švédky.

Hokejový turnaj žen - ZOH v Pekingu (3.2.2022):

Skupina B:

Čína - Česko 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)Branky a nahrávky: 30. Millerová (Lumová, Wongová) - 11. Radová (Tejralová, Vanišová), 24. Křížová (Neubauerová, Čajanová) , 47. Pejzlová (Horálková)

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy