Rossi dostal svolení a na start závodu se postaví už o víkendu v Německu

Řím - Italský motocyklový závodník Valentino Rossi bude šest týdnů po operaci zlomené nohy opět startovat v závodě mistrosvtví světa, který se jede v neděli na německém Sachsenringu. Devítinásobný mistr světa dostal svolení ke startu od oficiálního lékaře víkendové Velké ceny Německa.

Rossi se už ve středu sešel se svým lékařským týmem, který mu start v nedělní Velké ceně povolil. Stejné rozhodnutí slyšel také od Hubera Fischera, který je na Sachsenringu šéflékařem. Jednatřicetiletý Ital se tak postaví na start pouhý měsíc a půl od chvíle, kdy si 5. června při tréninku před domácím závodem v Mugellu zlomil nohu. Přitom podle prvních prognóz měl být mimo až čtyři měsíce.Jenže Rossi se poctivě věnoval rehabilitaci, a přestože doteď chodí s pomocí berle, už v minulém týdnu usedl na motorku. V San Marinu na okruhu v Misanu absolvoval 26 kol na superbikovém speciálu Yamaha YZF-R1. Tehdy si ovšem stěžoval na bolesti v noze i v rameni. Druhý test momentální připravenosti závodit podstoupil v pondělí na Masarykově okruhu v Brně, kde s přestávkami kroužil tři hodiny. Za podpory svého týmu odjel 46 kol a cítil se mnohem lépe.Kvůli zranění přišel Rossi o čtyři starty v mistrovství světa v královské kubatuře MotoGP. V průběžném pořadí šampionátu je nyní sedmý se ztrátou 104 bodů na týmového kolegu Jorgeho Lorenza ze Španělska. Do konce sezony zbývá absolvovat 11 závodů. V neděli 15. srpna šampionát zavítá do Brna, kde se pojede Velká cena České republiky.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 minutou

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

před 2 hodinami

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Tragická nehoda autobusu a vlaku na Slovensku: Dopravce se zastal strojvedoucího

Slovenský železniční dopravce ZSSK se zastal strojvedoucího vlaku, který ve čtvrtek smetl autobus u Nových Zámků. Firma vyloučila jeho pochybení, podle mluvčího spolupracuje s vyšetřovacími orgány na objasnění příčin tragické události. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 4 hodinami

Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Budování vládní politiky paměti je nebezpečná cesta

Pod Úřadem vlády ČR má v brzké době vzniknout Rada vlády pro paměťovou agendu. Dvacetičlenný poradní orgán složený z politiků, veřejně činných osob i odborníků má mimo jiné definovat „koncepční přístup“ k historické paměti v České republice a promlouvat do rozdělování financí na projekty, které mají bránit „hybridnímu a revizionistickému zneužívání historie“. Za touto nekonkrétní, avšak záměrně vyhrocenou frází se skrývá snaha posílit závislost výkladu moderních českých dějin na pohledu aktuálně vládnoucí politické garnitury. V praxi se vytváří nebezpečný nástroj, který se nakonec může obrátit i proti záměrům jeho současných iniciátorů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Válka ničí úplně všechno. V Gaze není bezpečno v nemocnicích ani školách

Situace v Pásmu Gazy je naprosto tragická na všech úrovních. Ohrožené jsou nemocnice, životy civilních obyvatel i humanitární koridory. Reálně není možné najít oblast života, kde by v Gaze nehrozila vážná újma na zdraví nebo smrt. Vysídlena je většina obyvatel, kteří často ani nemají kam utéct. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy