VIDEO: Zabil se japonský motocyklový závodník Tomizawa

Misano - Japonský motocyklový závodník Shoya Tomizawa v neděli zemřel na následky zranění po pádu během nedělní Grand Prix San Marina na okruhu v italském Misanu. Podle agentury Reuters byl Tomizawa po nešťastné události při závodě třídy Moto2 převezen do nemocnice v Riccione, kde už se neprobral z bezvědomí. Původně vedení závodu oznámilo, že byl převezen do Ceseny.

Klinika v Riccione oznámila, že Shoya Tomizawa zemřel na následky zranění neslučitelných se životem, ve 14.20 hodin středoevropského času. Podle oficiální informace lékařů měl japonský závodník rozsáhlá zranění lebky, hrudníku a břicha.

Devatenáctiletý japonský pilot v 16. kole závodu třídy Moto2 nezaviněně upadl v zatáčce a pádu předcházelo podklouznutí předního kola. Přes Tomizawu upadli Alex De Angelis z Monaka a Brit Scott Redding, kteří jeli v těsném závěsu a neměli žádnou možnost se mu vyhnout. De Angelis se střel s Tomizawovým motocyklem, ale Redding do těla mladého Japonce najel. Tomizawa zůstal ležet v bezvědomí na obslužné vozovce vedle tratě a byl na ambulanci odnesen v bezvědomí. Záchranářům přitom upadla nosítka s bezvládným tělem na zem. Zatímco De Angelis a Redding utrpěli jen lehčí zranění a byli otřeseni, tak Shoya Tomizawa musel být z medicinského centra na okruhu transportován do nemocnice v Riccione.

"Bojuje o život," řekl nejmenovaný lékař z ambulance na okruhu Misano Adriatico reportérovi televizní stanice Mediaset krátce poté, co byl Tomizawa převezen vrtulníkem do nemocnice v Riccione ve velmi vážném stavu. Lékařům se už mladého jezdce nepodařilo přivést k vědomí. Informaci potvrdil hlavní lékař seriálu MS Claudio Costa z Portugalska.

"Právě teď jsem zjistil, že se něco takového stalo. Teď už nejsou nějaké závody důležité," řekl italský jezdec Valentino Rossi televizní stanici Mediaset. "Byl to milý kluk. Ta nehoda byla prostě strašná," dodal Rossi, jenž v době, kdy Tomizawa zemřel, jel svůj závod ve třídě MotoGP. V tomto týdnu vzdal v Misanu společně s dalšími jezdci poctu jinému japonskému závodníkovi Daijiro Katovi, který zemřel na následky nehody v roce 2003 při Grand Prix Japonska. Kato v té době žil v oblasti Misana.

"Někdy zapomínáme, jak snadno se něco takového může stát. Někdy náš sport je prostě příliš nebezpečný," řekl italský pilot Andrea Dovizioso.

Český závodník Karel Abraham, který startuje ve stejné kategorii, ale v neděli kvůli následkům otřesu mozku nejel, byl z události také zdrcený. "Když ho odnášeli, tak jim dokonce spadla nosítka, což si myslim, že je katastrofálně obrovská chyba. Nevim jestli to třeba nezapříčinilo něco dalšího a situaci to ještě nezhoršilo," uvedl Abraham v rozhovoru pro televizi Nova a dodal: "Ještě ráno jsme ho zdravili, on byl v pohodě člověk, všichni v paddocku ho měli rádi, protože s ním byla sranda."

Pořadatelé Grand Prix San Marina se ocitli pod tvrdou kritikou, že po nehodě Tomizawy okamžitě závod nepřerušili červenou vlajkou. V neděli se obhajovali argumenty, že Tomizawa byl po havárii naživu a úřední informace o jeho skonu nebyla před startem závodu MotoGP známa.

Subtilní Tomizawa, který měří jen 166 cm a váží 56 kg, letos vyhrál úvodní závod třídy Moto2 při Grand Prix Kataru. Bylo to jeho první vítězství v seriálu Grand Prix v kariéře. Do seriálu mistrovství světa vstoupil v roce 2006 ve třídě do 125 ccm, když mu bylo 15 let.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP úmrtí

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

před 3 hodinami

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Tragická nehoda autobusu a vlaku na Slovensku: Dopravce se zastal strojvedoucího

Slovenský železniční dopravce ZSSK se zastal strojvedoucího vlaku, který ve čtvrtek smetl autobus u Nových Zámků. Firma vyloučila jeho pochybení, podle mluvčího spolupracuje s vyšetřovacími orgány na objasnění příčin tragické události. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 5 hodinami

Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Budování vládní politiky paměti je nebezpečná cesta

Pod Úřadem vlády ČR má v brzké době vzniknout Rada vlády pro paměťovou agendu. Dvacetičlenný poradní orgán složený z politiků, veřejně činných osob i odborníků má mimo jiné definovat „koncepční přístup“ k historické paměti v České republice a promlouvat do rozdělování financí na projekty, které mají bránit „hybridnímu a revizionistickému zneužívání historie“. Za touto nekonkrétní, avšak záměrně vyhrocenou frází se skrývá snaha posílit závislost výkladu moderních českých dějin na pohledu aktuálně vládnoucí politické garnitury. V praxi se vytváří nebezpečný nástroj, který se nakonec může obrátit i proti záměrům jeho současných iniciátorů.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Válka ničí úplně všechno. V Gaze není bezpečno v nemocnicích ani školách

Situace v Pásmu Gazy je naprosto tragická na všech úrovních. Ohrožené jsou nemocnice, životy civilních obyvatel i humanitární koridory. Reálně není možné najít oblast života, kde by v Gaze nehrozila vážná újma na zdraví nebo smrt. Vysídlena je většina obyvatel, kteří často ani nemají kam utéct. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy