Velkou cenu Francie MotoGP vyhrál Australan Stoner, Abraham dojel desátý

Le Mans - Australan Casey Stoner se stal v neděli v Le Mans vítězem Grand Prix Francie v královské kategorii MotoGP. Druhé místo obsadil Ital Andrea Dovizioso, třetí skončil jeho krajan Valentino Rossi, český jezdec Karel Abraham obsadil desáté místo a potřetí v sezoně dosáhl na mistrovské body.

Casey Stoner šel do závodu v roli favorita, ovládl totiž všechny tréninky i sobotní kvalifikaci a odstartoval tak z prvního místa startovního roštu. Australan si se svojí hondou podle předpokladů vypracoval velký náskok a s přehledem kroužil po okruhu na prvním místě. Stoner vyhrál letos svojí druhou Velkou cenu.

Drama tak nabídl až boj o dvě zbývající místa na stupních vítězů, kde se prali Italové Rossi, Dovizioso, Simoncelli a Španělé Pedrosa s Lozenzem. Jezdecké chyby odstavily z bojů Daniho Pedrosu, který skončil po pádu, a první zprávy od lékařů informovaly o zlomenině klíční kosti. Z bojů o stupně vítězů postupně odpadal i Marco Simoncelli a Jorge Lorezno a tak souboj o druhé místo nakonec svedli Valentino Rossi s Andreou Doviziosem. Finiš vyšel Doviziosovi, který je týmovým kolegou vítězného Stonera, a tak se stáj Repsol Honda Team mohla radovat z double.

Karel Abraham bojoval ve čtyřčlenné skupině jezdců o deváté místo a nakonec zůstal těsně za Hectorem Barberou. Konečná desátá příčka je pro Abrahama druhým nejlepším umístěním letošní sezony a český jezdec si do celkové klasifikace připsal šest mistrovských bodů.

MS silničních motocyklů - Velká cena Francie (LE MANS):

MotoGP: 1. Stoner (Austr./ Honda), 2. Dovizioso (It./Honda) +14,214, 3. Rossi (It./Ducati) +14,564, 4. Lorenzo (Šp./Yamaha) +21,075, 5. Simoncelli (It./Honda) +31,245, 6. Spies (USA/Yamaha) +31,609, 7. Hayden (USA/Ducati) +35,566, 8. Aojama (Jap./Honda) +51,502, 9. Barbera (Šp./Ducati) +1:03,731, 10. ABRAHAM (ČR/Ducati) +1:03,885.

Průběžné pořadí SP: 1. Lorenzo 78, 2. Stoner 66, 3. Pedrosa (Šp.) 61, 4. Dovizioso 50, 5. Rossi 47, 6. Hayden 39, ... 13. ABRAHAM 18.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policisté hlídající GP Brno našli kradená elektrokola za 140 tisíc

Policisté dohlížející v Brně na motocyklovou Grand Prix odhalili na dálnici D1 posádku vozu s kradenými elektrokoly za 140.000 korun, která zmizela v Praze. V tiskové zprávě to dnes uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Podle něj posádku tvořili dva cizinci, kteří tvrdili, že si kola pořídili v pražské zastavárně.
MotoGP

MotoGP v Brně bude letos bez diváků. V areálu platí přísná pravidla

Letošní MotoGP v Brně se uskuteční bez diváků. Po dohodě s promotérem nebude na okruh vpuštěn žádný fanoušek motocyklového sportu. Přibližně 22 tisíc prodaných vstupenek budou lidé moct uplatnit příští rok. Na konání plnohodnotného ročníku v roce 2021 se organizátoři dohodli s hlavním pořadatelem šampionátu. První trénink jezdců proběhne na Masarykově okruhu v pátek, kvalifikace se pojedou v sobotu.

Více souvisejících

MotoGP

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Poslanci budou vyšetřovat střelbu na FF UK. Zřídili komisi

Poslanecká sněmovna ustanovila desetičlennou komisi, která bude vyšetřovat prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zákonodárci chtějí získat odpovědi na nejasnosti týkající se policejního postupu. Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení komise schválila dolní komora parlamentu jednomyslně. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 4 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bílý dům brzy může pustit vojenské dodavatele na Ukrajinu. Dosud pomáhali přes videohovory

Výzva Bílého domu k tomu, aby se Američané drželi od frontové linie, a i samotné Ukrajiny dál, může brzy přestat platit. Podle dostupných informací může Bílý dům dát ještě letos zelenou armádním dodavatelům, aby mohli opravovat dodané americké zbraně přímo na Ukrajině. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy