Potvrzeno! Vítězný kůň z Velké Pardubické Nikas dopoval. Nejspíše bude diskvalifikován

Praha - To, o čem se v předešlých týdnech mluvilo, se nyní potvrdilo. Kůň Nikas, jenž loni zvítězil v nejprestižnějším dostihovém závodu na českém území, měl dopingový nález a nyní se ukázalo, že i rozbor jeho vzorku B byl pozitivní. Připomeňme, že analýzu tohoto vzorku prováděla britská laboratoř sídlící v Newmarketu a právě její výsledky zveřejnil v úterý Jockey Club České republiky. Trest pro dopujícího koně však nebyl ještě vynesen, to provede až Pořádková komise Jockey Clubu, která ale ještě neupřesnila termín, kdy se sejde a kdy tím pádem trest vynese.

Na úterní tiskové konferenci byl přítomen kromě jiných i samotný prezident Jockey Clubu Jiří Charvát. Ten konkrétně uvedl: „Ve čtvrtek 14. ledna obdržel Jockey Club z britské laboratoře zprávu, závěr je tento: použité metody identifikovaly theobromin a kofein ve vzorku moči Nikase. Koncentrace theobrominu je vyšší než mezinárodně odsouhlasená míra 2 mikrogramy na mililitr moči. Bylo zjištěno, že v moči Nikase je přítomno 2,89 mikrogramů na mililitr moči. Povolená odchylka při měření je 0,506 mikrogramů na 1 ml, překročení hranice bylo tedy nepatrné." Kůň Nikas pak nebyl jediným svěřencem kouče Stanislava Popelky, u kterého se potvrdily zakázené látky. Ty se totiž objevily i u koně Čáriráye. Konkrétně se zde jednalo o stejný nález jako u Nikase.

Pokud bude Nikas, jenž byl na loňské Velké Pardubické veden žokejem Markem Stromským, diskvalifikován, bude to tak znamenat, že se na první místo dostane tehdy druhý Ribelino, na němž pro změnu seděl žokej Pavel Kašný. Nicméně, o tom, jaký trest dostane kůň Nikas, rozhodne až Pořádková komise Jockey Clubu, u kterého se zatím neví, kdy zasedne. A i když byla pravidla překročena minimálně, rozhodně se nedá očekávat to, že kůň Nikas vyvázne úplně bez trestu. „Jsem přesvědčen, že zjištěné množství theobrominu nemohlo ovlivnit výkon koně, přesto se podle pravidel mezinárodní organizace jedná o nález zakázaných substancí v tekutinách koně, čímž došlo k porušení antidopingových pravidel," řekl Ivo Strauss, předseda Antidopingové komise Jockey Clubu.

A jaké budou další kroky v této aféře? O tom nijak zvlášť prezident Jockey Clubu Charvát mluvit nechtěl. Nicméně naznačil, že pravidla uvádějí v tomto případě pouze povinné trestání. „Nechci předjímat. V pravidlech nicméně stojí, že Pořádková komise je v případě nálezu zakázané látky povinna trestat, nikoli, že může trestat," řekl konkrétně s tím, že vzhledem k tomu, že se jedná o nízkou míru provinění ze strany trenéra Popelky, může k tomuto Pořádková komise přihlédnout a díky tomu tak nemusí právě kouč Popelka odejít s nějakým exemplárním trestem.

Pokud tedy bude nakonec diskvalifikován kůň Nikas, jako že nejspíše bude, tak vítězná prémie ve výši 2 miliony korun, která připadla majiteli Nikase Petru Kupkovi, bude vrácena. A naopak by ji dostal majitel koně Ribelina, jenž v říjnu skončil druhý.

Podle Popelky může za všechno dodavatel krmiva

K celé kauze se pochopitelně vyjádřil i sám trenér koní, u kterých tedy byly nalezeny zakázané látky, Stanislav Popelka. „Oznámení výsledků vzorků moče u mnou trénovaných koní Nikase a Čáriraye bylo pro mě, majitele koní i celý realizační tým naprosto nečekané a stresující. Po obrovské radosti z vítězství ve Velké nastala zcela opačná situace, která degradovala za jediný okamžik nejen můj trenérský úspěch, ale veškerou snahu, poctivost a dřinu nás všech. Protože se jako nejpravděpodobnější jevila kontaminace krmivem, nechal jsem analyzovat odebrané vzorky z krmných šarží od našich dodavatelů," píše se v jeho prohlášení a pokračuje se v něm: "Výsledky prokázaly, že k pochybení došlo ze strany společnosti Troubecká hospodářská a.s., protože v deklarovaném surovinovém složení nebyla uvedena žádná surovina, u které by se dal obsah theobrominu a kofeinu předpokládat."

„Toto krmivo jsem podával testovaným koním v dobré víře jako krmný doplněk, a spoléhal se na garantovaný obsah a hodnoty, udávané výrobcem. Přestože se zdaleka nejedná o typické dopingové látky, a sami odborníci se vyjádřili, že kofein ani theobromin nemohly ovlivnit výkonnost koně v dostihu, musím respektovat, že jsou na seznamu zakázaných látek. Proto jsem se také rozhodl, že podniknu i následné právní kroky. Sám za sebe mohu čestně prohlásit, že jsem nijak nepochybil," píše dále Popelka.

Případná diskvalifikace by byla zvláště bolestivá pro žokeje Marka Stromského. Stalo by se tak v jeho případě již podruhé, kdyby po vítězství ve Velké Pardubické přišlo zklámání v podobě diskvalifikace. Ta ho potkala už před osmi lety, kdy byl diskvalifikován s Amant Grisem kvůli špatnému objetí točného bodu. Nikdy si tak plnohodnotně nevychutnal vítězství na tomto velikém závodě, neboť pokaždé, kdy projel cílem první, stihla ho následně diskvalifikace (2008 a nejspíše i 2015).

Marek Stromský se už tak nechal slyšet, že nejspíše s dostihy na dobro skončí.

Související

Dostihy (iliustračn foto)

131. Velká pardubická ve znamení pádů. Nakonec triumfoval překvapivě Talent

Slavný mezinárodní dostihový závod konající se v České republice Velká pardubická měla tradičně o druhé říjnové neděli na programu svůj již 131. ročník. Přestože do závodu odstartovalo celkem 18 koní, cílem jich proběhla nakonec polovina, přičemž se cíle nedočkali takoví favorité, jakými byli Player s Kaiserwalzerem, kteří ztroskotali na Taxisově příkopu a také Theophilos, jehož cesta závodem skončil v jeho polovině. Jako první pak protbnul letos pomyslnou cílovou pásku Talent s žokejem Pavlem Složilem.

Více souvisejících

Dostihy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy