Češi mají na svém kontě rekord, inspirovala je událost z roku 1876

Dvojice českých veslařů po více než 800 kilometrech dorazila po Vltavě a Labi z Prahy do Hamburku. Původně vyrazili 30. září tři, olympionik Václav Chalupa ale v polovině závod vzdal. Předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček a autor projektu Aleš Nejedlo svou cestou usilovali o zápis do České knihy rekordů a Guinnessovy knihy rekordů.

"Výkon Aleše Nejedla a Dušana Macháčka aspiruje na zápis do České knihy rekordů," uvedl David Rafaj z Agentury Dobrý den, která Českou knihu rekordů vydává. Nyní se podle něj kompletují a posuzují všechny podklady, na základě kterých bude rekord oficiálně uznán. Informaci, zda se povedl také zápis do Guinnessovy knihy rekordů, zveřejní organizátoři za několik málo dní.

Chalupa profesionální kariéru ukončil před devíti lety. "Bohužel, zdravotní komplikace mi neumožnily závod dokončit. Kluci tak na sedmou etapu nastoupili už beze mě. Je to obrovská výzva a moc jim ten Guinnessův rekord přeju. Závod rád podpořím i v budoucnu," uvedl po ukončení závodu Chalupa v tiskové zprávě. Padesátiletý veslař má osm medailí ze světových šampionátů včetně stříbrné z olympijských her v Barceloně.

"Chtěl jsem touto cestou představit veslování jako sport rekreační a to se, myslím, povedlo," dodal Chalupa, který vesloval na takzvaném mořském skifu. Macháček i Nejedlo jedou na "klasické" variantě.

Podle autora nápadu veslovat z Prahy do Hamburku Nejedla už čeští veslaři jednou tutéž trasu urazili. "Našli jsme v análech, že v roce 1876 veslaři z Blesku Praha neměli jak s loděmi dojet do Hamburku na tamní regatu, tak tam párová čtyřka s kormidelnicí dojela po vodě. Na regatě navíc skončili druzí, ale už nevíme, jak jeli zpátky do Prahy," popsal historickou událost, která ho inspirovala.

Chalupa už na jaře absolvoval podobnou akci, i když kratší. Z Českých Budějovic dojel až do Prahy při 200 kilometrů dlouhé vzpomínkové cestě po stopách vltavských plavců.

Podle původních plánů se do regaty měli zapojit i profesionální veslaři na osmiveslicích, kteří měli absolvovat prolog a 12 etap. Kvůli malému počtu přihlášených se ale pořadatelé rozhodli kategorii elite zrušit. Spolu s trojicí, která bude veslovat celých 850 kilometrů, se mohou jednotlivci přidat na několik etap. "Chceme jim pro příští rok ukázat, že se to urazit dá a že je ta trasa krásná," dodal Nejedlo.

Související

Děčín, ilustrační fotografie.

V Děčíně ráno zaplavila voda z Labe silnici, hladina řeky stoupá

V Děčíně ráno uzavřeli silnici na Dolní Žleb, komunikace vede podél Labe a zaplavila ji voda, řekl ČTK mluvčí magistrátu Luděk Stínil. Podle údajů z Povodí Labe se hladina řeky v Děčíně se dnes v 06:00 dostala na úroveň čtyř metrů, což je hranice pro první povodňový stupeň a pomalu stoupá. Bdělost platí aktuálně na Labi také v Ústí nad Labem a Litoměřicích, hladiny tam ale už nestoupají.

Více souvisejících

Labe Rekordy Hamburk češi

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy