Ukrajinská tenistka Kosťuková odmítla na US Open podat ruku Bělorusce Azarenkové

Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková odmítla podat po utkání 2. kola US Open ruku Bělorusce Viktorii Azarenkové kvůli tomu, že se její země podílí na ruské invazi na Ukrajinu. Obě hráčky si po dnešním zápase, který bývalá světová jednička Azarenková vyhrála 6:2, 6:3, pouze u sítě ťukly raketami jako v dobách vrcholící koronavirové pandemie.

"Pro mě je to osobní záležitost. Není to osobní kvůli tomu, že to je přímo Vika, ale nebyl to jen běžný turnajový zápas," řekla Kosťuková. "Za okolností, které teď panují, to není správná věc," dodala k tradičnímu podání rukou po zápase.

Azarenková situaci vzala v klidu a připomněla, že totéž zažila s jinou ukrajinskou soupeřkou Dajanou Jastremskou na srpnovém turnaji ve Washingtonu. "Je to, jak to je. Nechme to být. Nemůžu nikoho nutit, aby mi podal ruku. Je to jejích rozhodnutí," řekla.

Kosťuková uvedla, že Azarenkovou o tom, co chystá, informovala o den dříve textovou zprávou. Už dříve řekla, že jí vadí, že Azarenková z pozice členky hráčské rady WTA neudělala po únorovém začátku války více pro ukrajinské hráčky. Ona sama naopak tvrdí, že pomoc nabízela, ale že jí vedení WTA odpovědělo, že na to není vhodná chvíle.

Kontroverze vzbudilo také pozvání Azarenkové na charitativní akci pro Ukrajinu "Tenis hraje pro mír", která ve Flushing Meadows minulý týden předcházela startu US Open. Rozhodnutí pořadatelů pozvat zástupkyni národa, který se podílí na invazi, právě Kosťuková kritizovala: "Představte si, že je druhá světová válka a je charitativní akce pro Židy a chce na ní hrát Němec. Během války, ne 70 let po ní. Myslím, že by to Židé nechápali," argumentovala Kosťuková.

Organizátoři nakonec účast Azarenkové odvolali. Během akce se podařilo na humanitární pomoc Ukrajině vybrat více než milion dolarů.

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině Marta Kosťuková Viktoria Azarenková

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy