ZOH: Štafetu žen 4x5 km vyhrály Švédky. Norky jsou bez medaile. Češky dojely do cíle desáté

Krasnaja Poljana – V sobotu dopoledne odstartoval štafetový závod žen na 4x5 km. Mezi největší favority je čtveřice Norek Bjorgenová, Jacobsenová, Johaugová a Wengová. Česko v tomtozávodě reprezentovali tyto běžkyně na lyžích: Eva Vrabcová – Nývltová, Karolína Grohová, Petra Nováková a Klára Moravcová. Zlato nakonec brala švédská štafeta hlavně díky Kallaové. Norky skončily nakonec jako páté. Naše reprezentantky uzvírají první desítku.

První úsek se jel klasickou technikou. Za Českou republiku běžela na tomto úvodním úseku Vrabcová – Nývltová. Třetím mezičasem, jenž byl na 4,2 kilometru projela naše reprezentantka ve chvíli, kdy byla na čele skupiny. Před tímto kilometrem ještě byla na osmém místě. Eva Vrabcová – Nývltová zajela svůj úsek skvěle. Po první předávce, kdy Vrabcová – Nývltová předala štafetu své kolegyni Grohové, byla Česká republika průběžně na druhé pozici. První předávalo Rusko. Druhý úsek se jel taktéž klasickou technikou. Na druhé předávce první předaly reprezentantky Švédska. Druhé bylo Finsko a třetí naši západní sousedé Němci. Naše běžkyně Grohová předávala Novákové na desáté pozici.

Třetí a čtvrtý úsek se jel volnou technikou. Před třetím úsekem Norky ztrácely na vedoucí trojici Švédsko, Finsko a Německo. Nakonec naše reprezentantky zůstaly na desáté pozici až do konce závodu. Zlato brala švédská štafeta díky úžasnému finiši Kallaové. Stříbro putuje do Finska a bronz zase do Německa. Norská štafeta skončila až na místě pátém, když je předjely ještě Francouzky.

KONEČNÉ VÝSLEDKY:

1. ŠVÉDSKO2. FINSKO3. NĚMECKO

---

10. ČESKO

Zdroj: www.sochi.ru

Související

Ilustrační foto

Ruský olympijský výbor se odvolal proti "omilostnění" Zubkova

Ruský olympijský výbor (OKR) se odvolal proti rozhodnutí moskevského soudu, který odmítl uznat diskvalifikaci bobisty Alexandra Zubkova z her v Soči 2014. Bývalý pilot a současný šéf národní federace by tak mohl na ruském území stále užívat titul dvojnásobného olympijského vítěze, i když Arbitrážní soud pro sport (CAS) jeho výsledky ze Soči kvůli dopingu zrušil.
Dmitrij Medveděv

Doping? Máme problémy, ale je to i protiruská kampaň, spustil Medveděv.

Moskva - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) letos diskvalifikoval už přes dvacet ruských sportovců, kteří byli na olympiádě v Soči, a odebral jim medaile kvůli dopingu. Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že diskvalifikace kvůli dopingu je dalším nástrojem protiruské kampaně.

Více souvisejících

Olympijské hry 2014 Eva Vrabcová-Nývltová (lyžařka)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy