Souhrn 10. dne olympiády: Češi ve skocích na lyžích, snowboardingu či krasobruslení

I v pondělí pokračovaly svým již desátým soutěžním dnem Zimní olympijské hry v Pekingu a i tentokrát se pochopitelně mezi sportovci představili i čeští olympionici. Jak si vedlo české kvarteto v týmové soutěži skokanů na lyžích ve složení Viktor Polášek, Čestmír Kožíšek, Filip Sakala a Roman Koudelka? Jak zajeli v tancích krasobruslaři Natálie a Filip Taschlerovi? Jak si vedla snowboarditska Šárka Pančochová a jak dvojbob Dominik Dvořák a Jakub Nosek? O tom všem v pondělním souhrnu.

Skokané na lyžích měli na programu v pondělí týmovýou soutěž, které se zúčastnili i čeští reprezentanti Viktor Polášek, Čestmír Kožíšek, Filip Sakala a Roman Koudelka. Závod ale ovládli Rakušané, přestože ti byli po první devět bodů za tehdy vedoucím Slovinskem. Ve druhém kole ale především zásluhou Hörla, závodníka ze třetí skupiny, ve které porazil Timiho Zajce. Díky tak před posledním skokem měli Rakušané rázem pětibodový náskok před druhými Slovinci. A když pak Fettner dokázal přeskočit Petera Prevce, o vítězném kvartetu bylo rozhodnuto. Fettner totiž zaznamenal skok daleký 128 metrů, tedy o metr déle než Prevc.

I když Slovinci tento souboj s Rakoukem nakonec prohráli a mohli tak cítit záhy zklamání, byl to pro ně stejně největší úspěch na olympijských hrách. Jediný olympijský cenný kov pro slovinský skok zaznamenali již v roce 2002 a to bronz. Ještě coby reprezentace Jugoslávie uspěla v týmové soutěži skokanů v Calgary 1988.

Na medailové pozice se vůbec tentokráte nedostali poslední olympijští vítězové v této disciplíně Norové. Ti spoléhali na posledního z kvarteta Mariuse Lindvika, jenže ten v obou případech skončil vždy na šestém místě. Ještě před jeho skokem ve 2. kole byli Norové na třetí pozici o pouhých 2,6 bodu před Německem, Karl Geiger byl ale lepší než Lindvik a tak na bronzovou příčku putovali Němci.

Poprvé se v českém dresu na těchto Hrách předtasavil Viktor Polášek, jenž jinak strávil většinu Her v izolaci kvůli koronaviru. Skočil ale pouze ke 108 metrům a jeho reprezentační kolegové nebyli o nic lepší. A jeden z nich totiž nepřeskočil 110 metrů. Kožíšek skočil 109 metrů, Sakala 101 metrů a Koudelka 107,5 metru. Bylo tak z toho poslední deváté místo a jinak tomu ani být opravdu nemohlo.

Skoky na lyžích:

Muži - družstva: 1. Rakousko (Kraft, Huber, Hörl, Fettner) 942,7 b., 2. Slovinsko (Kos, C. Prevc, Zajc, P. Prevc) 934,4, 3. Německo (Geiger, Eisenbichler, Schmid, Leyhe) 922,9, 4. Norsko 922,1, 5. Japonsko 882,8, 6. Polsko 880,1, 7. Rusko 806,5, 8. Švýcarsko 791,5, 9. ČR (Polášek, Kožíšek, Sakala, Koudelka) 279,5, 10. USA 261,0

Ani v Big Airu se nepovedlo Pančochové postoupit z kvalifikace

Vzhledem k tomu, že Šárka Pančochová absolvovala v Pekingu závody ve všech snowboardových disciplínách, tedy i ve slopestylu, na U-rampě a v Big Airu, očekávalo se, že by alespoň někde mohla tato česká reprezentantka postoupit z kvalifikace. Nakonec se jíto nepovedlo v žádné z těchto sisciplín a to ani v Big Airu.

Jednatřicetiletá závodnice, které se jako první freestylistce na světě podařilo kvalifikovat se na olympiádu právě ve všech těchto třech discplínách, se pokusila v prvním skoku o backside 900 malone. Vše ale ztroskotalo tehdy na dopadu. "Stresovala jsem se v první jízdě a spadla na blbosti, na které jsem už dávno nespadla. Je to trik, který mám fakt naskákaný na sto procent," sdělila k tomu po závodě pro Českou televizi Pančochová.

Při druhém pokusu se pokoušela o backside 720, které se jí naopak vydařil a vše zakončila trikem frontside 720 s chycením za zadní špičku prkna. "Protože se mi nepodařil první skok, tak jsem pak musela improvizovat a taktizovat. Myslela jsem si, že by mi to mohlo vyjít do finále. Mám je víc na jistotu, proto jsem je zvolila," pokračovala v hodnocení svého výkonu Pančochová. Ta sice byla chvíli na poslední postupové pozici. Svými třetími pokusy sle českou reprezentanku ještě překonaly v součtu bodů za dva nejlepší skoky dvě soupeřky a tak se nakonec do první dvanáctky závodnic nevešla.

Kvalifikaci nakonec vyhrála vítězka ze slopestylu Novozélanďanka Zoi Sadowská Synnottová, na druhém místě skončila v kvalifkaci Kokomo Muraseová, třetí Reira Iwabučiová (obě z Japonska).

Snowboarding:

Ženy: Big Air - kvalifikace: 1. Sadowská Synnottová (N. Zél.) 176,50, 2. Muraseová 171,00, 3. Iwabučiová (obě Jap.) 158,50, ... 14. Pančochová (ČR) 123,00 - nepostoupila do finále

Sourozenci Taschlerovi skončili v rytmickém tanci šestnáctí. Vítězi se stali Francouzi

Přestože čeští krasobruslaři Natálie a Filip Tachlerovi nakonec v tancích skončili na 16. pozici, byli ze svého výkonu spokojení. Jejich volný tanec v rytmu tanga zajeli podle svých představ a dokázali se tak díky tomuto výkonu poszunout o jedno místo ve výsledkové listině výše. Navíc k tomuto posunu pomohl i nejistý výkon Natalie Kaliszekové a Maksyma Spodyrijeva z Polska. Ti totiž ve své jízdě nezvládli závěrečnou zvedačku.

"Za mě ta jízda byla peckoidní. Konečně, po dlouhé době, jsme zajeli čistou jízdu, což byl skvělý pocit. Od začátku jsme byli v přítomném okamžiku. Na konci jsem tam mohl pustit ty emoce," nechal se slyšet k výkonu českých sourozenců jeden z nich Filip v rozhovoru pro Českou televizi. "Za mě ta jízda byla peckoidní. Konečně, po dlouhé době, jsme zajeli čistou jízdu, což byl skvělý pocit. Od začátku jsme byli v přítomném okamžiku. Na konci jsem tam mohl pustit ty emoce," dodala o nic méně spokojenější jeho sestra Natálie.

O tom, že se ve finálové části závodu v tancích čeští sourozenci skutečně představí, rozhodl jejich rytmický tanec. Před ním žádná nerovozita cítit naštěstí nebyla. "Řekla jsem si, že není co ztratit. Teď je čas si to užít. V kraťasu jsme si to odpracovali, postupovali jsme," řekla Taschlerová pro Radiožurnál. Filip Taschler pak vidí za jejjich značným posunem ve výkonnosti jejich spolupráci s italským koučem Matteem Zannim. "Posunul nás ve všech směrech. Začali jsme s ním pracovat, když jsme dospívali, odletěli jsme s ním do Ameriky. naučil nás novému přístupu ke sportu, myšlení o životě," řekl.

Natálie pak k němu s odkazem na to, že před třemi lety právě on sourozencům řekl jako první zprávu o smrti jejich otce, prozradila  následující: "Nebereme ho jako trenéra, ale součást rodiny."

Závod v tancích nakonec ovládli čtyřnásobní světoví šampioni z Francie Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, jež se nakonec mohli pyšnit rekordním součtem 226,98 bodu. Druzí skončili účadují světoví i evropští šampioni Victoria Sinicinová a Nikita Kacalapov z Ruska.

Krasobrusení - závod v tancích:

1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 226,98, 2. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 220,51, 3. Hubbellová, Donohue 218,02, 4. Chocková, Bates (oba USA) 214,77, 5. Guignardová, Fabbri (It.) 207,05, 6. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 205,07, 7. Gillesová, Poirier (Kan.) 204,78, 8. Smartová, Díaz (Šp.) 199,11, 9. Fournierová Beaudryová, Sörensen (Kan.) 192,35, 10. Fearová, Gibbson (Brit.) 191,64 , ... 16. Taschlerová, Taschler 168,32

Český dvojbob je po druhé jízdě na dvanácté pozici

Pro českou posádku Dominika Dvořáka a Jakuba Noska je cíl umístit se do desátého místa na této olympiádě. Naposledy se to podařilo českému dvojbobu pod pěti kruhy v roce 1998. Nyní tedy současnou českou posádku od dělí od TOP 10 pouhých 25 setin a po druhé jízdě je tak tedy dvanáctá.

Vedoucí pozici pak drží německý suverén Friedrich, olympijský vítěz z Pcjongčchangu. Vede o patnáct setin, přestože druhou jízdu zajela lépe jiná německá posádka s Johannesem Lochnerem.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 2 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 2 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 6 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Spor o "sestřelený" bombardér: Letadlo útočilo na Dnipro a Kryvyj Rih, tvrdí Kyjev

Ukrajina tvrdí, že ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se v pátek zřítil na jihozápadě Ruska, údajně v noci na pátek provedl útok na ukrajinská města Dnipro a Kryvyj Rih.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy