Čeští vědci vyvinuli unikátní bezlepkové pivo

Praha - Unikátní bezlepkové pivo vyvinul Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS). Ve středu o tom informoval zástupce ústavu Josef Vacl.

Hlavní surovinou piva pro lidi trpící celiakií je i nadále český slad. Ten je ale specificky upraven ve varně a prochází modifikovaným hlavním kvašením a dokvašováním. Část sladu může být také nahrazena pohankou, která je sladována specifickým a patentovaným způsobem.

Dosud dovážená bezlepková piva se výrazně odlišovala od klasických českých piv, protože jejich základem byla kukuřice, proso, pohanka nebo rýže.

„Nové pivo nejenže splňuje nejpřísnější limity na obsah látek nebezpečných pro osoby postižené intolerancí k lepku, ale navíc si zachovává všechny charakteristické chuťové vlastnosti piva českého typu,“ uvedl Karel Kosař, ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „To je velmi pozitivní posun v nabízené škále produktů s označením bezlepkové pivo, dosud dostupné v České republice výhradně z dovozu. Domníváme se, že tento počin prospěje těm, kteří trpí uvedenou nepříjemnou chorobou a přispěje ke zkvalitnění jejich života i tím, že si budou moci vychutnat české pivo bez jakýchkoli obav,“ dodal Karel Kosař.

Projekt, který byl realizován za finančního přispění Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, je příkladem převedení výsledků výzkumu do praxe. K výzkumu bylo využito nově instalované špičkové poloprovozní varny, která byla financována ze zdrojů věnovaných Magistrátem hl. m. Prahy a Evropské unie. O výsledky výzkumu projevil zájem Žatecký pivovar, který ve spolupráci s VÚPS bezlepkovou technologii zavedl a vyrobil první šarži piva, které uvádí na trh pod názvem Celia.

Související

Kofola

Kofola vstupuje do neprobádaných vod. Kupuje pivovary Holba, Zubr a Litovel

Kofola ČeskoSlovensko kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která rozvíjí tradiční značky piv Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodina tak může na regionální úrovni vstoupit do další kategorie, ve které může využít své podnikatelské, distribuční a marketingové know-how. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku. 
Ilustrační fotografie.

Slavný český pivovar definitivně končí výrobu, rozhodla valná hromada

Pardubický pivovar přestane vařit pivo. Výrobu ukončí k 31. březnu 2023. Její část patrně přesune do pivovaru Ostravar. Rozhodla o tom dnes valná hromada. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. O ukončení výroby rozhodla proto, že v důsledku pandemie a vypuknutí války na Ukrajině nemohla uskutečnit své plány na rozšíření nabídky regionálních značek i navýšení produkce skupiny. Informace poskytla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

pivovary Vědci

Aktuálně se děje

před 45 minutami

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Španělsko odmítlo Zelenského. Patrioty zůstanou v Turecku, Ukrajina je nedostane

Španělský systém protivzdušné obrany Patriot zůstane nadále v Turecku, i když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval evropské vlády, aby tyto systémy poskytly Ukrajině. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy