Rakovinou trpí i psi. Jaká plemena jsou nejvíce ohrožena?

Brno - U jezevčíků, anglických kokršpanělů a pudlů existuje vyšší riziko, že onemocnění rakovinou mléčných žláz než jiná psí plemena. Dokazuje to třináctiletý výzkum chirurgů z Kliniky chorob psů a koček Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno, řekla v pondělí Mediafaxu mluvčí ústavu Lucie Stejskalová.

Unikátní výzkum zaměřený na tumory mléčné žlázy psích pacientů běží na chirurgickém oddělení brněnské veterinární kliniky od roku 1997. "Veterináři pozorují stovky fen, které prošly kompletním klinickým vyšetřením. Psy, které operovali, lékaři sledují až do konce života," řekla Stejskalová.

Studie podle ní ukázala, že existuje plemenný předpoklad vzniku nádorů mléčné žlázy u pudla, anglického kokršpaněla a jezevčíka. "Praxe zároveň ukázala, že chirurgické odstranění celého nádoru včetně mléčné žlázy, má pozitivní dopad na zvýšení kvality a délky života psích pacientů," řekla Stejskalová. Dodala, že brněnští veterináři nyní pracují na odhalení genetických souvislostí nemoci.

Kromě plemenné predispozice vzniku nádoru mléčné žlázy, tým veterinářů zjistil, že operace malého rozsahu, tedy odstranění pouze samotného nádoru, sebou nesou velké riziko recidiv, a tím i stresu z další operace pro majitele a pacienta. "Na základě tohoto zjištění začali chirurgové provádět rozsáhlé zákroky na celé mléčné žláze a prokázali, že se "velké" operace při správné chirurgické technice velice dobře hojí a výrazně snižují riziko regrese," uvedla mluvčí veterinární kliniky.

Přestože je podle Stejskalové pětasedmdesát procent nádorů mléčné žlázy zhoubných, při včasné a správně zvolené operaci podlehne nádoru pouze čtvrtina psů. "Z toho lze vyvodit závěr, že operace má smysl v každém věku," konstatovala Stejskalová. Lékařům se navíc podařilo definovat podtypy zhoubných nádorů, u kterých je délka přežívání výrazně kratší než u ostatních. Na nich budou nyní veterináři sledovat možnost ovlivnění délky života psů

"Postupem času se nám téměř podařil vymýtit názor laické i veterinární veřejnosti, že dokud nádor nic nedělá, je lepší jej neoperovat. Dnes už tak většina lékařů přistupuje k chirurgickému řešení tumorů mléčné žlázy včas, čímž přispívají k prodloužení a hlavně ke zkvalitnění života těchto onkologických pacientů," řekla agentuře Mediafax vedoucí výzkumného projektu Jana Lorenzová. Lékaři podle ní považují za úspěch, že se jim daří majitele zvířecích pacientů přesvědčit, že zhoubný nádor mléčné žlázy psů může být chirurgicky relativně dobře řešitelný problém. "Rozhodně nemusí vést k utracení psa a při zvolení správného postupu léčby ani k výraznému zkrácení jeho aktivního života," zdůraznila veterinářka.

Tumory mléčné žlázy se nejčastěji vyskytují u fen mezi osmým až desátým rokem života. Lékaři se nyní snaží najít konkrétní genetické souvislosti, obdobně jako u žen. "V současnosti se zabýváme také otázkou, jak vhodně ovlivnit pooperační období a zkvalitnit hojení vlastní operační rány," řekla Lorenzová. Veterináři přitom sledují účinky dnes velmi populárních antioxidantů a shromažďují výsledky ke statistickému hodnocení, aby mohli odpovědět na otázku, zda podávání antioxidantů by mohlo mít vliv na zvýšení možnosti uzdravení psů.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata rakovina

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy