Válka v Burkině Faso odvrácena? Moci se ujímá prezident-podplukovník

Ouagadougou - V Burkině Faso se podle nejnovějších informací podařilo odvrátit občanskou válku. Armáda dnes podpořila ve funkci přechodného prezidenta podplukovníka Isaaca Zidu. Vyřešily se tak nejspíš mocenské boje mezi jednotlivými armádním frakcemi, které v této africké zemi zavládly po páteční rezignaci dosavadního prezidenta Blaisea Compaorého (63). Násilnosti v zemi si v uplynulých dnech vyžádaly desítky mrtvých.

Za prozatímní hlavu státu se přitom v pátek nejprve prohlásil náčelník generálního štábu armády Honoré Traoré, iniciativu ale poté převzala skupina mladších důstojníků. Ta oznámila, že vznikne prozatímní orgán, který zajistí co nejrychlejší návrat k ústavnímu pořádku. Zároveň vyhlásila pozastavení ústavy, uzavření státních hranic a vyzvala k součinnosti mezinárodní společenství.

Dosavadní muž číslo "dvě" v čele prezidentské gardy, podplukovník Isaac Zida, následně dnes oznámil, že přejímá zodpovědnost vedoucího prozatímního režimu. A armáda ho ve vedení země podpořila.

Opoziční strany a představitelé občanské společnosti ale převzetí moci armádou odmítají. "Politická opozice a občanská společnost zdůrazňují, že vítězství lidového povstání patří lidem a nemělo by být v žádném případě zabaveno armádou," oznámily organizace ve svém prohlášení. "Na našich jednáních jsme se shodli, že změny by měly být demokratické a měly by mít civilní charakter," dodaly. Podobného názoru je rovněž Africká unie (AU), která ve svém dnešním prohlášení také vyzvala ke změnám, které mají mít civilní charakter.

Evropská unie a Spojené státy vyjádřily obavy nad vývojem situace a vyzvaly k urychlenému návratu k demokracii. Burkina Faso je důležitým spojencem Francie a USA v boji proti islamistickým ozbrojencům v oblasti západní Afriky, na svém území hostí zvláštní francouzské jednotky, připomíná agentura AP.

Compaoré rezignoval pod tlakem nepokojů, které vyvolala jeho snaha zajistit si úřad na další funkční období. Compaoré byl hlavou této západoafrické země od roku 1987, kdy se k moci dostal během převratu. Podle rozhlasové stanice Radio France International dnes utekl do Pobřeží slonoviny.

VIDEO: Prezident Burkiny Faso rezignoval, dav slaví

Zdroj: YouTube

Související

Ilustrační foto

Armáda v Burkině Faso svrhla prezidenta. Země se po převratu kompletně uzavřela

V Burkině Faso vojáci svrhli prezidenta Paula-Henriho Damibu, který se v lednu dostal k moci rovněž převratem. Vojáci to oznámili v televizním projevu poté, co obsadili státní televizi a zablokovali přístup k úřadům. O půlnoci se uzavřeli pozemní i vzdušné hranice země, přestala platit ústava a byla rozpuštěna vláda, oznámili pučisté podle agentury AFP. Novou hlavou státu je podle vojáků Ibrahim Traoré, uvedla AP.
Roch Mark Christian Kaboré

Vzbouření vojáci Burkina Fasa sesadili prezidenta Kaborého

Vzbouření vojáci v Burkina Fasu ve státní televizi oznámili, že sesadili prezidenta země Rocha Marka Christiana Kaborého. Pozastavili také platnost ústavy, rozpustili vládu a parlament a uzavřeli hranice, informovala s odvoláním na jejich prohlášení agentura Reuters. Převzetí moci se podle vyjádření obešlo bez násilí a zadržené osoby se nacházejí na bezpečném místě.

Více souvisejících

Burkina Faso

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy