Libye vydala bratra teroristy z Manchesteru, letěli pro něj britští důstojníci

Libye vydala britským úřadům mladšího bratra pachatele sebevražedného teroristického útoku v Manchesteru, při němž v tomto anglickém městě předloni v květnu zahynulo 22 lidí. O extradici Hashema Abediho (v arabském přepisu Hašíma Abádího) informovala libyjská policie. Následně Britové oznámili, že Abedi už přiletěl do Londýna a byl ihned převezen na policejní stanici. Abedi má být v Británii souzen za podíl na atentátu.

"Mohu potvrdit, že Hashem Abedi je nyní v letadle mířícím do Spojeného království," uvedl nejprve mluvčí libyjských speciálních sil se sídlem v Tripolisu. Britské ministerstvo vnitra nejdříve informace o Abediho vydání nekomentovalo, později policejní velitel z Manchesteru potvrdil, že "vydání proběhlo úspěšně".

"Dnes ráno ho libyjské úřady předaly britským policejním důstojníkům, kteří ho doprovodili během letu zpět. Před chvílí už přistál v Británii," prohlásil velitel Ian Hopkins.

Bratr Hashema Abediho Salman Abedi (Salmán Abádí) odpálil 22. května 2017 podomácku vyrobenou nálož během koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové. Zemřelo tehdy 22 lidí, včetně několika dětí. Dalších zhruba 120 lidí bylo zraněno a skončilo v nemocnici. Při útoku zemřel i Salman Abedi.

Oba bratři Abediovi se narodili v Manchesteru. Podle vyšetřovatelů spolu v dubnu 2017 odjeli do Libye, odkud pocházejí jejich rodiče. Vrátil se ale jen Salman. Podle jeho bratra se stal islámským radikálem v Británii v roce 2015, a to prostřednictvím internetu a svých přátel. Hashem byl podle médií v Libyi členem islamistické buňky.

Související

Více souvisejících

Salman Abedi (útočník z Manchesteru) výbuch v aréně v Manchesteru (23. května 2017) Libye Velká Británie Hashem Abedi (terorista)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy