Podvod během piety v JAR: Tlumočník pro neslyšící byl narafičený? VIDEO

Pretoria - Jihoafrickou komunitu neslyšících pobouřil výkon tlumočníka do znakové řeči na úterním pietním ceremoniálu za zesnulého Nelsona Mandelu. Tlumočník stál po většinu ceremonie na pódiu vedle řečníků, avšak jeho gesta byla tak nesrozumitelná, že jihoafrický tisk dnes hovoří dokonce o podvodníkovi.

Nezvyklého projevu tlumočníka si všimli také neslyšící v Británii. Na webové stránce limpingchicken.com tlumočníkův projev označili za "podivný a matoucí". Australská agentura SBS dnes oznámila, že na tlumočníka byla podána stížnost, jelikož je možné, že nemá správnou kvalifikaci. Jeho jméno není známo, avšak člen světové federace pro neslyšící Braam Jordaan agentuře řekl, že si myslí, že tlumočník byl podvodník. "Pobouřilo a ponížilo mne, jak převáděl to, co řekl prezident Spojených států Barack Obama. Ty znaky si vymyslel," řekl tento muž SBS.

Tentýž tlumočník byl ale v minulosti přítomen na konferenci vládního Afrického národního kongresu a jihoafrické servery ukázaly, jak na něm převáděl do znakové řeči popěvek, který zpíval prezident Jacob Zuma.

Časopis Time napsal, že rozruch kolem tlumočníkova výkonu nezklidnily ani námitky, že muž použil málo známé, avšak legitimní znaky.

Evening Standard napsal, že tlumočníka se několik lidí také zastalo. Podle nich jeho znaky odpovídaly jazyku zulu. Avšak komunita hluchoněmých upozornila, že znaková řeč není založena na jazyku, kterým se v dané zemi hovoří, takže nemůže existovat žádný speciální znakový jazyk zulu. V JAR je prý platná jediná znaková řeč, která zahrnuje všechny místní dialekty.

Kolik je v České republice sluchově postižených?

V České republice je zhruba 0,5 milionu sluchově postižených. Z nich naprosto rozhodující část tvoří starší lidé, jejichž sluch se zhoršil z důvodu věku.

V České republice je zhruba 15 000 sluchově postižených, kteří se s vadou sluchu narodili, nebo jejichž vada vznikla v dětství. To je asi 1,5 promile populace.

V České republice je asi 3 900 osob s praktickou hluchotou (tj. se ztrátami sluchu většími než 70 dB) a asi 3 700 osob s úplnou hluchotou (tj. se ztrátami sluchu většími než 90 dB), která trvá od narození nebo vznikla před započetím nebo v průběhu školní docházky.

Prakticky a úplně hluchých osob, jejichž vada sluchu trvá od narození nebo vznikla před započetím nebo v průběhu školní docházky, je v České republice asi 7 600, tj. asi 0,76 promile populace. Celkový počet prakticky a úplně hluchých však bude mnohem větší, protože zcela ohluchnout je možné i ve vyšším věku.

V České republice je asi 7 300 uživatelů znakové řeči. (pozn. red.: Termín znaková řeč je od prosince 2008 nahrazen termínem znakový jazyk. Počet uživatelů znakového jazyka se s ohledem na prudký rozvoj znakového jazyka v uplynulém desetiletí zvýšil. Autor Jaroslav Hrubý publikoval upravené odhady počtu sluchově postižených v časopise Speciální pedagogika č. 4/2009 v článku Tak kolik těch sluchově postižených u nás vlastně je? )

V budoucnu se bude pravděpodobně zvyšovat počet nedoslýchavých mladší generace, a to nejen v ČR. Velký vliv na to má poslech příliš hlasité hudby na diskotékách, techno-party apod. a příliš hlasité nastavení hudby jdoucí do sluchátek. Z mnoha seriózních zahraničních studií (například německých lékařů) vyplývá stejný závěr: hlasitá hudba poškozuje sluch okamžitě (při příliš vysoké hladině dB můžete dokonce zcela ohluchnout), a jednak postupně, od nenápadného zhoršení až k hluchotě ( ztráta se může projevit až v pozdějším věku), informuje server gong.cz.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

Nelson Mandela jihoafrická republika

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy