Obama lže celému světu. A McCain patří za mříže, rozjel se analytik

Pokud myslel americký prezident Barack Obama vážně svůj příslib zničit Islámský stát, který ovládá rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, měl by zastavit americké financování terorismu a nechat zavřít senátora Johna McCaina kvůli jeho aktivitám na Blízkém východě. Myslí si to americko-německý historik a analytik Frederick William Engdahl. Muž známý pro své kontroverzní a extrémní výroky to uvedl v rozhovoru pro server rt.com.

"Ani to zmínit nemohl, protože Islámský stát v Iráku a Levantě byl původně vycvičen v Iráku, šlo o iráckou Al-Káidu v dobách, kdy tam působil (generál) Petraeus. A pokud by to Obama myslel vážně, zmínil by to, že (senátor) John McCain hrál velmi negativní roli na celém Blízkém východě, co se týká Sýrie, stejně jako na Ukrajině. Takže pokud by to Obama myslel vážně, obžaloval by Johna McCaina z kriminálních aktivit, dostal ho za mříže, zastavil americké financování Islámského státu - což je propracovaná operace zahrnující dodávky zbraní i výcvik," konstatuje analytik, který proslul například nepodloženým výrokem, že převrat v Egyptě v roce 2011 zorganizoval Pentagon.

"Prostě se vám nepodaří, aby banda lidí, banda beduínů, kteří jezdí pouští na velbloudech, činila některé věci, s nimiž je Islámský stát spojován. Takže Obama lže, omluvte mě, že jsem tak přímý, ale prezident lže celému světu o Islámském státu," uvádí Engdahl.

Podle Engdahla americká administrativa ve skutečnosti nerealizovala žádná opatření, která by směřovala k zastavení Islámského státu. "Žádné jsem zatím neviděl. Myslím si to a píšu knihu o vztahu amerických a dalších západních tajných služeb, speciálně ale CIA s radikálními džihádisty po celém světě, ať již jde o Muslimské bratrstvo v Egyptě, Al-Káidu v Afghánistánu či Čečence, která brzy vyjde. Americké tajné služby jsou až po uši zapojené ve špinavém byznysu, kdy využívají radikální džihádisty jako plášť pro změny režimů a destabilizaci," tvrdí muž, který rovněž zpochybňuje globální oteplování či tenčící se zásoby ropy.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Engdahl zmínil rovněž konflikt na Ukrajině. Nepřekvapuje ho, že Obama ve svém posledním projevu nezmínil ofenzivu ukrajinské armády v Doněcku, která podle mnohých porušuje příměří.

"Je to z důvodu, že Obama a americké ministerstvo zahraničních věcí mají jednostrannou agendu: vzali bandu kriminálníků, miliardářů, násilníků, neonacistů - nazvěte je, jak chcete - a v únoru 2014 posvětili jejich státní převrat, nedemokratický, neústavní, nelegální podle veškerých norem mezinárodního práva, s cílem vyprovokovat Putinovo Rusko k chybě a vojenské intervenci, která by vedla k nové studené válce," uvedl Engdahl v rozhovoru.

"Zbrojní průmysl stojící za Washingtonem se zoufale snaží udržet si v sevření světovou moc. Volené elity, či v americkém případě bych měl spíše říci, ti kdo financují prezidentské volby, jsou stále více zoufalí. Vidí, že jim svět proklouzává skrze prsty. Namísto nového světového řádu pro ně, jak uvedl David Rockefeller, nastává nový světový chaos. Myslím si, že o to ve skutečnosti jde na Ukrajině," domnívá se Engdahl.

"Musím také zmínit, že Obama hovořil o izolaci Putina a Ruska. Byl jsem v Rusku počátkem roku a neviděl jsem tam lidi, kteří by vypadali izolovaně, žádné takové náznaky. Rusko uzavřelo energetické strategické partnerství s Čínou poté, co USA zavedly své sankce. Mají strategické dohody s Indií, Brazílií. Po celém světě budují infrastrukturu způsobem, který bych nazval novým rozvojem s cílem nahradit kolabující dolarový systém, který se pro dobro celého světa i Američanů samotných musí dostat pod kontrolu," uvádí závěrem Engdahl, přičemž poněkud ignoruje současné problémy ruského hospodářství i měny.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Barack Obama Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy