Biden: USA dodají Izraeli bojové letouny F-35

Washington - Spojené státy dodají Izraeli v příštím roce nové bojové letouny F-35. U příležitosti oslav izraelského Dne nezávislosti to ve čtvrtek ve Washingtonu uvedl americký viceprezident Joe Biden. Ujistil také, že případná dohoda s Íránem o jeho jaderném programu neohrozí bezpečnost Izraele. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Podle Bidena jsou stroje F-35 to nejlepší, co má USA k dispozici, a Izrael jako nejbližší spojenec Washingtonu na Blízkém východě bude jediným státem, který letouny dostane. USA si chtějí být podle Bidena jisté, že si židovský stát zachová i do budoucna ve vojenské oblasti "kvalitativní převahu" nad svými nepřáteli.Biden směrem k publiku, v němž se shromáždili hlavně Izraelci a příslušníci americké židovské komunity, rovněž prohlásil, že jakákoli budoucí dohoda o íránském jaderném programu bude zajišťovat izraelskou bezpečnost.USA spolu s pěti dalšími velmocemi (Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo) vyjednali na počátku dubna s Íránem rámcovou dohodu. Do konce června by měla být vypracována dohoda konečná, která by omezila íránský jaderný program a umožnila zrušit protiíránské sankce. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jednání s Íránem a jeho dosavadní výsledky dlouhodobě kritizuje.Bidenova účast na akci pořádané izraelským velvyslanectvím v USA je podle agentury Reuters další známkou, že se Washington snaží o uvolnění napětí ve vztazích s Izraelem, které především mezi prezidentem Barackem Obamou a premiérem Netanjahuem vyvolal právě rozdílný postoj k jednání s Teheránem.Izrael koupil v roce 2010 19 strojů F-35 za 2,75 miliard dolarů (téměř 70 miliard Kč). V únoru podepsal smlouvu na nákup dalších za zhruba tři miliardy dolarů (asi 76 miliard Kč). První z letounů Izrael podle Bidena dostane na konci roku 2016, poslední stroj by měl dorazit v roce 2021.

Související

Více souvisejících

F-35 Joint Strike Fighter Joe Biden Izrael

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy