Sněhová bouře v USA zabila 19 lidí. Ve Virginii napadlo 102 cm

Washington - Obrovská sněhová bouře ve Spojených státech už začíná pozvolna ustupovat. Byla ale tak silná, že během dvou dnů na některých místech napadlo až 102 centimetrů sněhu, ochromená byla i doprava.

Na východ USA dorazila sněhová bouře v sobotu ráno. Jen během dopoledních hodin hlásilo sedm států stav nouze, odpoledne se ale čísla ještě navýšila. Bouře byla tak silná, že doprava ve většině zasažených měst úplně zkolabovala.

Bouře zasáhla zhruba 85 milionů lidí, stav nouze kvůli ní vyhlásilo jedenáct států a hlavní město Washington. V newyorském Central Parku bylo naměřeno 68 centimetrů sněhu, což je druhé největší množství v historii města. Aerolinky zrušily od pátku přes 10.000 letů.

Místní obyvatelé tolik sněhu nepamatují. Většina lidí si udělala zásoby a ukryla se v bezpečí domova. Ti, co vyšli ven, museli čelit silné vánici, která dosahovala rychlosti až 80 kilometrů v hodině a silným poryvům sněhu.

Zemřelo nejméně 19 lidí, hlavně při dopravních nehodách, informuje BBC. Jen v okrajových částech Virginie, kde napadlo 76 centimetrů sněhu, pak došlo k více než tisícovce dopravních nehod. Bouře zasáhla celkem 20 států.

Ve státech Arkansas, Severní Karolína, Kentucky, Ohio, Tennessee a Virginie zemřelo nejméně 13 lidí při dopravních nehodách souvisejících s nepříznivým počasím. Jeden člověk zahynul v Marylandu. V New Yorku zemřeli tři lidé při odklízení sněhu. Ve Virginii se stalo dalším dvěma lidem osudným podchlazení.

V Pensylvánii zůstaly stovky lidí "viset" téměř celý den v zácpě. Tvořily se tu mnohakilometrové kolony. V Kentucky automobily utvořily dokonce 56 kilometrů dlouhý štrúdl.

Sněhová kalamita ale ovlivnila i chod domácností. Desítky tisíc lidí se až na 12 hodin ocitly bez proudu. Předem si ale udělaly zásoby - podle toho také vypadaly regály v obchodech. Byly úplně prázdné. Většina obchodních středisek a institucí zavírala velmi brzy. Některá vůbec neotevřela.

Nejvíce sněhu (až 102 centimetrů) napadlo ve Virginii, informuje BBC. Se svými 86 centimetry pak následoval Maryland. V New Yorku, kde v odpoledních hodinách došlo k úplnému zhroucení dopravy bylo "jen" 71 centimetrů. I to je ale více, než je dosavadní rekord z roku 2006, kdy na zemi leželo něco málo přes 68 centimetrů bílé pokrývky.

Divadla na Broadwayi zrušila na výzvu radnice v sobotu všechna představení. Guvernér státu New York Andrew Cuomo vyhlásil zákaz vyjíždět od sobotních 14:30 (sobota 20:30 SEČ) na všechny silnice v jižní části státu, včetně Long Islandu. Výjimku mají zásahové vozy. Nejezdí ani městské autobusy a část metra a příměstských vlaků.

Poté, co hlavní město Washington zasypalo více než 60 centimetrů sněhu, což ochromilo život ve městě, sněžení nečekaně ještě nabralo na síle a vydalo se severovýchodním směrem k oblasti New Yorku, kde žije zhruba 20 milionů lidí.

V největším městě Spojených států přestalo sněžit kolem 22:00 (dnes 4:00 SEČ) a plně mobilizované technické služby budou podle úřadů ještě dlouhé hodiny odklízet sníh. New York oznámil uzavření některých mostů a tunelů vedoucích do města pro soukromou dopravu, zcela bez aut jsou například jindy rušné ulice Manhattanu. Zákaz by měl platit do dnešního rána (přibližně do poledne SEČ).

V Severní a Jižní Karolíně meteorologové očekávají námrazu. Ve státech New York, New Jersey, Pensylvánie, Maryland a Delaware předpokládají potenciálně nebezpečné záplavy v pobřežních oblastech. Situaci znepříjemňuje také silný vítr a na některých místech též výpadky elektrického proudu. V Severní Karolíně se bez elektřiny ocitlo 150.000 domácností a firem.

Díky intenzivním odklízecím pracím ale už úřady mohly leckde zmírnit dopravní omezení. V největším městě Spojených států přestalo sněžit kolem 22:00 (dnes 4:00 SEČ) a plně mobilizované technické služby intenzivně odklízejí sníh. Díky tomu úřady mohly zrušit část restriktivních opatření, jako bylo uzavření některých mostů a tunelů vedoucích do města pro soukromou dopravu.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Sněhová bouře

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 59 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy