Modlitbu v mešitě ve Phoenixu přerušil útok zabijáckých včel

Phoenix - Společnou páteční modlitbu v mešitě v americkém městě Phoenix narušil útok agresivního hmyzu. Zabijácké včely, jak se také občas přezdívá agresivnímu druhu včel vzniklých křížením evropských a afrických včel. Roj s více než 20 000 jedinci, rozehnal místní islámskou komunitu, více než 20 lidí bylo pobodáno, jeden muž musel být převezen do nemocnice.

K incidentu došlo v pátek v mešitě místní islámské komunity na rozmezí 32. ulice a McDowellovi. Agresivní včely během útoku pobodali přes dvacet lidí, z nichž jeden musel být okamžitě převezen do nemocnice. Ulice poblíž mešity musely být uzavřeny. Hasiči museli hnízdo v okapu postříkat pěnou, aby agresivní roj zneškodnili.

Včely si vybudovaly hnízdo v okapu, jeden z pracovníků mešity pro portál Azfamily uvedl, že na sobotu byl objednán likvidátor hmyzu, který měl hnízdo odstranit, včely ale zaútočili dřív.

"Nevím, bylo to šílené, všichni zmateně pobíhali sem a tam. Někteří zběsile mávali rukama kolem hlavy, někdo dokonce spadl do trávy, chvíli se válel a pak se zase rozběhl," popsal okolnosti útoku portálu ABC 15 John Chavarria, který žije na dohled mešity.

Má se za to, že včely rozdráždily reproduktory, které byly umístěné poblíž hnízda. Včely jsou v tomto období velice agresivní, protože nadchází doba, kdy se včely chystají rojit.

"Vždycky je to špatná situace, když se mluví o zabijáckých včelách, protože stačí, aby jedna včela vypustila feromon, který ostatní včely donutí útočit," sdělil Fox10 odborník na boj se škůdci Joseph Mikesell.

Zabijácké včely jsou vyšlechtěný druh, který vznikl křížením evropských a afrických včel. Díky tomu jsou odolnější a přizpůsobivější a vytváří více medu. Na druhou stranu jsou mnohem agresivnější a útočí už při malém vyrušení.

Hasiči po útoku doporučili při setkání s útočícím rojem, aby se napadený člověk dostal co nejrychleji do uzavřeného prostoru, jako je například automobil.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Muslimové Včely

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy