Zásah v Orlandu trval tři hodiny, Mateen hrozil odpálením nálože

Orlando - Prvním policistou, který se v neděli pokusil zastavit řádění Omara Mateena, byl Adam Gruler. Ten byl v té době mimo službu a v gay klubu si přivydělával jako ostraha. Během zásahu islamista hrozil odpálením trhaviny.

Policista hledal mladíka, který do podniku pronikl na falešný doklad totožnosti. Protože ho nikde neviděl, vracel se zpět k parkovišti, v tom ale zaslechl výstřely. V té době ještě nevěděl, že je to začátek tříhodinového dramatu.

Když Gruler vyběhl z parkoviště ke vchodu do klubu, odkud se výstřely ozývaly, bylo krátce po 02:00 místního času (08:00 SELČ). Ve vstupní části se střetl s Mateenem, který byl vyzbrojen puškou na náboje ráže .223 a poloautomatickou pistolí; ihned vypukla přestřelka. Grulerovi rychle došlo, že Mateenově výzbroji nedokáže čelit, proto zavolal posily a stáhl se. Střelec mezitím pronikl do klubu.

Po několika minutách dorazili dva policisté, Scott Smith a Jeffrey Backhaus. Oba se ihned vydali do budovy, kde se odehrála další přestřelka. Mezitím se desítkám hostů podařilo utéct vstupní halou, nouzovými východy i přes zeď dvorku. Mateen se postupně stáhl k toaletám, kde zajal asi pět rukojmí. Dalších zhruba dvacet lidí se ukrylo na sousedních toaletách.

Zdroj: YouTube

Na místo následně přijel elitní zásahový oddíl, známý jako SWAT. Členové komanda obklíčili klub a zjišťovali možnosti, jak zachránit další lidi. Při obhlídce si povšimli klimatizační jednotky na stěně šatny ze severní strany budovy. "Lidé tlačili zevnitř, my tahali," řekl o záchranné operaci orlandský policejní šéf John Mina. Otvorem po klimatizaci se poté podařilo uniknout nejméně čtyřem lidem.

Velitel jednotky SWAT Mark Canty označil situaci za velmi chaotickou. Policisté se od zachráněných dozvěděli, že útočník tvrdil, že má výbušninu, což jim Mateen při pokusech o vyjednávání rovněž řekl. V takových případech se bezpečnostní jednotky obvykle stáhnou do vzdálenosti asi 300 metrů, což ale komando neučinilo. Žádné trhaviny se nakonec nenašly.

"Odmítli opustit místo," řekl Canty. "Neodešli by, když věděli, že lidé jsou stále uvnitř," dodal. S Mateenem, který hovořil klidně, se mezitím dále pokoušel dohodnout krizový vyjednávač. Střelec mu však řekl, že má na sobě sebevražednou vestu s náloží a že další čtyři vesty navlékne i na rukojmí; po patnácti minutách ohlásil, že se odpálí. To byl zlomový okamžik, kdy se Mina rozhodl poslat policisty dovnitř. Mateen se nadále odmítal vzdát a po policistech střílel. Do hlavy zasáhl člena SWAT Michaela Napolitana, kterému zachránila hlavu kevlarová helma.

Související

Náboženství

Pastor schvaloval masakr v gay klubu, teď odstoupil. Podváděl manželku s prostitutkami

Kontroverzní texaský pastor Donnie Romero, který podpořil teroristický útok na floridský gay bar Pulse, kde útočník v roce 2016 zastřelil 49 lidí a dalších 53 zranil, odstoupil z funkce. Romero, který hájil střelce tím, že zbavil svět několika sodomitů, nyní svůj odchod podle televize ABC News zdůvodnil tím, že svou ženu podváděl, platil si prostitutky, hrál hazard a holdoval alkoholu.

Více souvisejících

Střelba v nočním klubu ve městě Orlando (12. 6. 2016) Omar Mateen (vrah z Orlanda, USA - 12.6.2016)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy