Jak přežívali chilští horníci?

Santiago - Záchranáři ve čtvrtek úspěšně vyzvedli na povrch všech 33 chilských horníků, kteří strávili více než dva měsíce v dole na severu země. Agentura Reuters rozebírá, jak mohli horníci přežít neuvěřitelných 69 dnů v podzemí.

JAK KOMUNIKOVALI?

Poprvé se horníkům podařilo zkontaktovat se světem na povrchu 22. srpna, když jejich bušení na hlavici vrtu zaslechli těžaři. Po vytažení vrtu na něm nalezli vzkaz, že jsou "všichni horníci v pořádku."

Poté se podařilo vyhloubit k horníkům otvor, kterým si posílali vzkazy se svými rodinami. Později se s nimi mohli spojit také přes videolink.

Lékaři byli také schopni poslat mužům v dole biometrický pás, který jim umožňoval sledovat jejich životní funkce.

JAK VYPADAL JEJICH DEN?

Poté, co byli horníci objeveni, okamžitě jim byl vytvořen rozpis jídla včetně snídaně, oběda, večeře a odpoledního čaje.

K horníkům byly zavedeny dodávky energie a muži si ve svém úkrytu nainstalovali světla, díky kterým si mohli nasimulovat den a noc.

Fyziologové mužům sestavili povinná cvičení, aby se udrželi v kondici a připravili na vyčerpávající cestu na zemský povrch - v kabině šachty budou muset hodinu vydržet ve stejné pozici.

V posledních týdnech horníci začali sami pomáhat s hloubením šachty a odstraňovali spadlé kamení, aby vyčistili přístupovou cestu.

JAK SE NAVZÁJEM ZABAVILI?

Většina z horníků jsou fotbaloví fanoušci a jeden z nich byl dokonce profesionální fotbalista, pomocí techniků si tak mohli promítnout na malém projektoru několik živých přenosů fotbalových zápasů, včetně přátelského utkání Chile s Ukrajinou. Rovněž dostali několik videonahrávek o fotbalových hrdinech, jako jsou Pele či Maradona.

Horníci si vytvořili také provizorní kasino, kde hráli karty, domino a hry s kostkami.

V posledních týdnech psychologové povolili, aby mužům zaslali také několik posledních výtisků novin.

Na malém přehrávači horníci poslouchali hudbu a hodně času strávili čtením bible.

Kuřáci si museli vystačit s náplastmi a nikotinovými žvýkačkami.

Záchranná operace byla zahájena v noci na středu. Ve středu ráno SELČ vystoupal na povrch první z horníků, 31letý Florencio Ávalos.

Největší a nejsledovanější akce v dějinách hornictví se úspěšně uzavřela, když předák horníků Luis Urzúa vyjel ve čtvrtek 02.55 SELČ (ve středu 21.55 chilského času) v záchranné kapsli ze zavaleného chilského dolu

Související

Důl, ilustrační fotografie.

Většina z 39 horníků uvězněných v dole v Kanadě se dostala na povrch

Na povrch už se dostalo 33 z celkových 39 horníků, kteří na severu kanadské provincie Ontario zůstali kvůli technické závadě uvěznění v dole na těžbu kovů. Zbývajících šest mužů ze skupiny, která se z dolu nemohla dostat od neděle, by mělo na povrch vystoupit ještě dnes, informovala veřejnoprávní stanice CBC.
V Číně vysvobodili polovinu ze zavalených horníků. (24.1.2021)

Záchranáři v Číně vysvobodili polovinu ze zavalených horníků

Záchranářům na východě Číny se dnes podařilo vysvobodit 11 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze. S odvoláním na čínská státní média o tom informovala agentura Reuters. V dole zůstalo celkem 22 horníků, jeden z nich zemřel a o osudu zbylých deseti zatím není nic známo.

Více souvisejících

Horníci katastrofy

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy