Vzpoura v Americe: Vypuklo násilí, lidé vyšli do ulic. Obavy mají Kuba a Írán

San Francisco - Na západě USA po vyhlášení výsledků amerických prezidentských voleb vypuklo násilí, je hlášen jeden zraněný. Obavy z nástupu Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta vyjadřují Kuba a Írán.

V Oaklandu na předměstí kalifornského San Franciska dav spálil figurínu budoucího prezidenta Donalda Trumpa, zapálil odpadky a pneumatiky a rozbíjel výlohy obchodů. Kalifornie patří k baštám demokratů, jejich kandidátka Hillary Clintonová v nejlidnatějším státě USA jasně zvítězila.

Protesty uspořádali rovněž studenti Kalifornské univerzity v nedalekém Berkeley. Asi 1500 jich společně s pedagogy vyšlo do ulic. Někteří třímali mexické vlajky na protest proti Trumpovým výrokům proti imigrantům a řada jich skandovala, že Trump není jejich prezident. Toto heslo se ujalo i na internetové sociální síti a rychle se rozšířilo mezi miliony lidí zklamaných výsledky voleb.

Demonstrace ohlásilo i město Davis severovýchodně od San Franciska, kde studenti místní univerzity uspořádali protestní pochod a skandovali hesla proti Trumpovi. V Oaklandu byl podle agentury Reuters jeden demonstrant zraněn projíždějícím autem, když se dav pokoušel zablokovat dálnici.

Protestovali se také v Pensylvánii, Oregonu či státě Washington. V pensylvánském Pittsburgu protestovaly stovky studentů místní univerzity. V oregonském Portlandu dav asi 300 lidí blokoval místní dopravu a ve washingtonském Seattlu zhruba stovka osob narušovala dopravu a zapalovala popelnice.

Trump během kampaně prohlašoval, že by dohody o normalizaci vztahů mezi USA a Havanou zrušil, pokud kubánský režim prezidenta Raúla Castra nedá lidem na ostrově více politických svobod. "Kubánští vůdci si nyní musejí dělat obavy, protože toto otvírá zcela novou kapitolu," prohlásil podle AP člen kubánské komunistické strany a přední politolog Estéban Morales.

Analytik a bývalý kubánský diplomat Carlos Alzugaray řekl, že Trumpovo vítězství by nicméně mohlo potěšit některé zastánce tvrdé linie v kubánském vedení, podle nichž se Kuba v poslední době příliš rychle sbližovala se Spojenými státy. Řada občanů Kuby, kteří sledovali volební výsledky proudící z USA, vyjadřovala obavy, že Kubánci nyní přijdou o výhody, které v posledních měsících přinesl turistický boom na ostrově.

Psali jsme: Nabubřelý Trump. Konec světa, jak ho známe. Z Česka znějí další ostré komentáře  

Íránský prezident Hasan Rúhání prohlásil, že Trump nemůže zvrátit dohodu o íránském jaderném programu, kterou loni uzavřel Teherán se světovými velmocemi. "Dohoda o íránském jaderném programu nebyla uzavřena pouze s jednou zemí či jednou vládou, ale byla stvrzena rezolucí Rady bezpečnosti OSN a nemůže být změněna rozhodnutím jedné vlády," řekl Ruhání.

Trump v minulosti označil jadernou smlouvu s Íránem, kterou loni v červenci uzavřelo šest velmocí (včetně USA), za "příšernou". Trump v kampani slíbil pracovat na zlepšení dohody, aby udržel na uzdě íránský program jaderných zbraní.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Kuba Írán

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy