Obama nabídl Kubáncům přátelství: Castra bude soudit historie, prohlásil

Washington/Havana - Americký prezident Barack Obama dnes v reakci na smrt někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra nabídl kubánskému lidu "přátelskou ruku". Obama a Raúl Castro oznámili novou kapitolu ve vztazích USA a Havany v prosinci 2014.

Obama vyslovil upřímnou soustrast Castrově rodině. "V našich myšlenkách a modlitbách jsme s kubánským lidem," uvedl. Až budou Kubánci v následujících dnech "vzpomínat na minulost a hledět do budoucnosti", musí vědět, že mají ve Spojených státech "přítele a partnera", řekl končící šéf Bílého domu.

Obrovský vliv "jedinečné postavy" Fidela Castra na lidi a na svět kolem zaznamená a bude soudit historie, řekl rovněž Obama.

Američané podle Obamových slov se současným vedením ostrovního státu "tvrdě pracovali" na tom, aby za sebou nechali minulost, která se šest desítek let nesla ve znamení "sporu a hlubokých politických neshod".

Soustrast Kubáncům vyslovil také ministr zahraničí USA John Kerry. Spojené státy podle něj budou pokračovat v podpoře prohlubování vzájemných vztahů s karibským ostrovem i v následujících letech. Kerry ve funkci nicméně skončí.

Zatímco Castro je po smrti, útlak, kterým se vyznačovala jeho éra, bohužel neskončil, uvedl vůdce republikánské většiny v americkém Senátu Mitch McConnell. Předseda Sněmovny reprezentantů a republikán Paul Ryan uvedl, že zbývá mnoho práce, aby se Kubáncům dostalo svobody.

"Oteplování" vztahů mezi USA a Kubou:

17. prosince 2014 - Raúl Castro uvedl, že Kuba je připravena učinit spolu s USA kroky k normalizaci vzájemných vztahů. Kuba současně propustila pět let vězněného Američana Alana Grosse, za což USA podle agentur pustily na svobodu trojici Kubánců. Havana se rovněž rozhodla propustit 53 politických vězňů zadržovaných kvůli kritice kubánského komunistického režimu.

15. ledna 2015 - Spojené státy oznámily, že ruší některá omezení v hospodářských vztazích s Kubou. Klíčové hospodářské embargo zůstalo v platnosti, uvolnilo se ale cestování a peněžní transfery. Oficiálně padl zákaz dovozu kubánských doutníků.

26. ledna 2015 - Fidel Castro se vůbec poprvé vyjádřil k normalizaci vztahů mezi Kubou a Spojenými státy. V dopise uvedl, že Washingtonu sice nedůvěřuje, neodmítá ale mírové řešení konfliktů.

20. července 2015 - Sedm měsíců po oznámení o chystaném znovunavázání diplomatických vztahů mezi USA a Kubou oba státy vzájemně otevřely velvyslanectví.

14. srpna 2015 - Poprvé po 70 letech na Kubu přicestoval americký ministr zahraničí. John Kerry během jednodenní návštěvy vztyčil vlajku u budovy amerického velvyslanectví v Havaně, a formálně tak stvrdil obnovení diplomatických styků přerušených v roce 1961.

18. září 2015 - Spojené státy představily nové předpisy, které zmírňují některá omezení pro americké společnosti, které chtějí podnikat na Kubě. Nová pravidla se zaměřují na cestovní ruch, telekomunikace, internetové služby, bankovnictví a převod peněz a poprvé po více než 50 letech umožňují americkým firmám zřídit si zastoupení na Kubě.

Psali jsme:
Fidel Castro: Až bude v USA ‚černý‘ prezident a papežem Latinoameričan… Castro byl symbolem celé epochy, řekl Putin. Kuba vyhlásila smutek, pohřeb bude 4. prosince
 

26. ledna 2016 - Spojené státy přikročily k dalšímu zmírnění obchodního embarga vůči Kubě. Nová pravidla například umožňují americkým podnikům prodávat zboží kubánským odběratelům na úvěr či spolupracovat s kubánskou vládou na projektech v oblasti veřejné infrastruktury. Usnadňují i natáčení amerických filmů a televizních pořadů na Kubě.

20. - 22. března 2016 - Americký prezident Barack Obama uskutečnil historickou návštěvu Kuby. Jednalo se o první návštěvu prezidenta USA na karibském ostrově po 88 letech.

26. října 2016 - Valné shromáždění OSN takřka jednomyslně schválilo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje americké hospodářské embargo vůči Kubě. Spojené státy se poprvé za 25 let, co je rezoluce přijímána, hlasování zdržely, stejně postupoval i Izrael.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy