Mexiko vydalo narkobarona Guzmána Spojeným státům

Washington - Mexický narkobaron Joaquín Guzmán, který je podle amerických úřadů odpovědný za velkou část drogových obchodů ve Spojených státech, byl vydán do USA. Oznámilo to mexické ministerstvo zahraničí a potvrdilo americké ministerstvo spravedlnosti. Guzmánovu deportaci povolily mexické soudy.

Letadlo s narkobaronem, který se deportaci bránil za pomoci všech možných právních kliček, přistálo v New Yorku. Guzmán má být dnes předveden před federální soud v Brooklynu, uvedla agentura AP. Podle Guzmánova obhájce Pabla Badilla bylo ale vydání nelegální a mexická vláda jej podnikla z "čistě politických" důvodů.

Šéf obávaného drogového kartelu Sinaloa Guzmán, přezdívaný kvůli své výšce 168 centimetrů El Chapo (Prcek), čelí v USA před soudy v Texasu a Kalifornii obviněním z vraždy, únosu, pašování a distribuce kokainu a marihuany, praní špinavých peněz a nelegálního držení zbraní.

Guzmán byl v Mexiku odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům vězení za vraždu a obchod s drogami. V lednu 2001 se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo z prádelny. Na útěku byl 13 let, než byl dopaden v únoru 2014.

V červenci 2015 se ale Guzmánovi podařilo utéci z káznice znovu. Využil k tomu 1,5 kilometru dlouhý tunel, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích. Dopaden byl loni v lednu ve svém rodném státě Sinaloa.

Týž měsíc požádaly USA o Guzmánovo vydání. Mexické soudy vydání schválily, následně tak v květnu učinilo i mexické ministerstvo zahraničí. Ještě předtím se Spojené státy musely zaručit, že Guzmán nedostane trest smrti, neboť v Mexiku je zrušen. Guzmánovi advokáti podali proti rozhodnutí o deportaci několik odvolání, ale u nejvyššího soudu neuspěli.

Psali jsme: V brazilské věznici vypukla jatka. Nejméně 60 mrtvých, útočníci obětem sekali hlavy  

Zástupce mexického generálního prokurátora pro mezinárodní záležitosti Alberto Elías Beltrán nicméně uvedl, že vydání Guzmána nijak nesouvisí s Trumpovou inaugurací. Zdůraznil zároveň, že Guzmán bude v příštích letech čelit spravedlnosti také ve své domovské zemi. "Až si odpyká trest v USA, vrátí se do Mexika," řekl.

Podle analytiků citovaných agenturami AP a Reuters ale bylo vydání Guzmána krátce před inaugurací nového amerického prezidenta Donalda Trumpa pečlivě načasováno. Může být vnímáno jako dárek na poslední chvíli pro odcházejícího prezidenta Baracka Obamu a současně jako vstřícné gesto k jeho nástupci Trumpovi, jenž v předvolební kampani opakovaně slovně napadal Mexiko a slíbil na společné hranici obou zemí postavit plot bránící v příchodu mexickým imigrantům, jež Trump ve svých projevech nazval "zločinci, pašeráky drog a pachateli znásilnění".

"Může to být shoda okolností, ale domnívám se, že je to nepravděpodobné," prohlásil podle agentury AP mexický bezpečnostní analytik Alejandro Hope.

Guzmánův pobyt v mexických věznicích, často kritizovaných kvůli korupci, příliš nesnížil vliv kartelu Sinaloa, který kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA. Předpokládá se, že z amerického vězení bude mít Guzmán ke své zločinecké síti omezenější přístup. To by podle některých názorů mohlo rozpoutat mocenský boj v kartelu a další krveprolévání.

Související

Manuel López Obrador

Mexický prezident Obrador podal ruku matce narkobarona Prcka, video vyvolalo senzaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vzbudil mezi svými krajany senzaci obyčejným potřesením rukou. Gestem totiž pozdravil matku známého narkobarona Joaquína Guzmána, přezdívaného El Chapo (prcek). Prezident dnes víkendové setkání obhajoval, 92letá žena si podle něj i navzdory aktivitám svého syna zaslouží respekt, píše deník El Universal.

Více souvisejících

Joaquín Guzmán (drogový magnát) Mexiko USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy