Trumpův migrační dekret je dílem poradce Bannona

Washington - Kontroverzní poradce Steve Bannon je tím, kdo stojí za imigračním dekretem prezidenta Donalda Trumpa. V minulosti se nechvalně proslavil rasistickými a antisemitskými názory.

Spolu s Bannonem se na přípravě Trumpova dekretu podílel jeho blízký spojenec, politický poradce Bílého domu Stephen Miller. "Celou tuto operaci měli na starosti," citovala agentura Reuters vysoce postaveného ministerského úředníka. Bannon s Millerem údajně vytěsnili z rozhodování umírněného personálního šéfa Bílého domu Reince Priebuse. 

V původním návrhu byl paragraf, který vyjímal z platnosti dekretu cizince s trvalým pobytem v USA, tedy držitele takzvaných zelených karet. Bannon ale rychle toto ustanovení zavrhl.

Psali jsme: Xenofob a sexista v bezpečnostní radě USA? Trump hájí kontroverzního poradce Bannona  

Bannon vykonává funkci hlavního stratéga Bílého domu a jeho jmenování nepodléhá schvalovacímu procesu v Senátu. V prvních deseti dnech Trumpova mandátu se stále objevoval po jeho boku. Pod kontrolou má podle Reuters veškeré písemnosti Bílého domu a Národní bezpečnostní rady, jejímž členem se stal. Dokumenty, k nimž má výhrady, odesílá zpět k přepracování.

Související

Steve Bannon

Trumpův exporadce Bannon byl odsouzen k čtyřměsíčnímu vězení

Někdejší vrchní stratég amerického republikánského exprezidenta Donalda Trumpa a prominentní představitel americké pravice Steve Bannon byl dnes odsouzen ke čtyřměsíčnímu vězení za to, že odmítl spolupracovat se zákonodárci při vyšetřování loňského útoku Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu. Informovala o tom agentura AP.
Steve Bannon

Porota uznala Bannona vinným z pohrdání Kongresem, hrozí mu až dva roky

Soudní porota ve Washingtonu uznala vinným Stephena Bannona, bývalého "vrchního stratéga" exprezidenta Donalda Trumpa, ve dvou bodech pohrdání Kongresem. Bannonovi (68) hrozí dva měsíce až dva roky ve federální věznici a pokuta. Americká Sněmovna reprezentantů doporučila jeho stíhání poté, co neuposlechl její obsílku a neposkytl svědectví ani dokumenty požadované výborem vyšetřujícím nepokoje z loňského 6. ledna a události, které k nim vedly.

Více souvisejících

Steve Bannon Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy