Útočník z Las Vegas si pronajal pokoje nad třemi festivaly

Las Vegas (USA) - Stephen Paddock, který na festivalu v Las Vegas střelbou zabil 58 lidí a přes 500 osob zranil, možná zvažoval i útoky na dva jiné festivaly. Najal si pokoje s výhledem na hudební přehlídky v Las Vegas a Chicagu.

Podle policie rovněž zřejmě plánoval po svém činu uprchnout. Nakonec však před příchodem policie spáchal sebevraždu. Jeho motiv stále zůstává nejasný.

Vyšetřovatelé pokoušející se zmapovat Paddockovy přípravy na nejtragičtější masovou střelbu v dějinách USA podle AP zjistili, že měl zamluvený pokoj s výhledem na známý chicagský festival Lollapalooza. Podle nejmenovaného zdroje blízkého vyšetřování si jej rezervoval pouze na jediný srpnový víkend, kdy se přehlídka, každoročně lákající statisíce lidí, konala. Není však zcela jasné, zda vůbec do Chicaga ze svého několik tisíc kilometrů vzdáleného domova u Las Vegas dorazil.

Podle lasvegaského šerifa Josepha Lombarda si pronajal i další pokoj s výhledem na festival - tentokrát alternativní hudby - Life is Beautiful. Ten se ve městě kasin konal o týden dříve než přehlídka country hudby Route 91 Harvest, na níž z 32. patra hotelu Mandalay Bay nakonec zaútočil.

Lombardo rovněž řekl, že policie má důkazy, že hodlal po činu uprchnout. Vyšetřovatelé se rovněž domnívají, že měl komplice.

"Myslíte si, že to všechno mohl uskutečnit sám?" zeptal se Lombardo novinářů na tiskové konferenci. Poukázal na více než čtyři desítky zbraní, které Paddock nashromáždil, a na výbušniny nalezené v jeho autě. "Vede to k předpokladu, že v určitém stadiu mu někdo pomáhal," dodal.

Podle Lombarda důkazy nasvědčují tomu, že čtyřiašedesátiletý penzionovaný účetní, gambler a milionářský důchodce plánoval svůj hrůzný čin přežít. Podrobnosti ale šerif nesdělil.

Místní list Las Vegas Review Journal s odvoláním na vyšetřovatele napsal, že Paddock během palby, která trvala přibližně deset minut, mířil i na velké nádrže s palivem pro letadla, které se nacházejí asi 300 metrů od festivalového stadionu. Do jedné z nádrží údajně udělaly kulky dvě díry, avšak žádnou zásadní škodu nezpůsobily.

Související

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)

Oběti masakru v Las Vegas se dohodly na vyrovnání za stamiliardy dolarů

Přeživší a příbuzní 58 obětí masakru v Las Vegas z roku 2007 se dohodli s firmou MGM Resorts provozující hotel, z něhož se střílelo, na finančním vypořádání v celkovém objemu nejméně 735 milionů dolarů (téměř 17,2 miliardy korun). Podle agentury Reuters to dnes uvedly právnická firma zastupující oběti i společnost MGM Resorts International.

Více souvisejících

střelba na koncertě v Las Vegas (2. října 2017) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy