Bývalý šéf Trumpova volebního štábu Manafort čelí žalobě za podvody a defraudaci

Washington – Paul Manafort, bývalého šéfa volebního štábu Donalda Trumpa, čelí žalobě, kterou podala u soudu v New Yorku firma registrovaná na Kypru. Zažalovala i Manafortova spolupracovníka a obchodního partnera Roberta Gatese pro podezření z podvodu.

V žalobě podané společností Surf Horizon Limited se uvádí, že Manafort s Gatesem zpronevěřili více než 18,9 milionu dolarů (přes 400 milionů korun), které žalující firma investovala do ukrajinských telekomunikačních společností. Manafort před lety v Kyjevě za asistence Gatese působil jako poradce tehdejšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Surf Horizon Limited patří do říše ruského miliardáře Olega Děripasky, blízkého spojence Kremlu. Děripaskova dnešní žaloba na Manaforta s Gatesem je po trestní kauze z roku 2015 už druhá. I tehdy ruský miliardář ve Virginii zažaloval firmu napojenou na oba muže kvůli podezření ze zpronevěry.

Už od loňského listopadu Manaforta s Gatesem v jiné kauze trestně stíhá zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller. Viní je z dvanácti trestných činů včetně finančních machinací, nezákonného lobbování a spiknutí proti státu. Hlavní líčení je naplánováno na počátek května, oba vinu popírají.

Kauza Manaforta a Gatese je součástí vyšetřování možného ruského vlivu na předloňské prezidentské volby v USA, které Mueller vede. Rusko, které vměšování popírá, mělo podle amerických zpravodajských služeb zasahovat do voleb ve prospěch Trumpa s cílem poškodit kampaň jeho demokratické protikandidátky Hillary Clintonové.

Související

Paul Manafort

Trump omilostnil dalších 26 lidí, jsou mezi nimi i exporadci Manafort a Stone

Americký prezident Donald Trump ve středu omilostnil 26 dalších lidí a třem odsouzeným zmírnil tresty, informuje zpravodajský portál BBC. Mezi omilostněnými je také bývalý šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort, Trumpův exporadce Roger Stone nebo Charles Kushner, realitní magnát a otec prezidentova zetě.

Více souvisejících

Paul Manafort Robert Gates USA (Spojené státy americké) soudy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy