Pittsburgh vzpomínal na "nejtemnější hodinu". Přeživší popisují hrůzu při střelbě v synagoze

Asi 2500 lidí se v neděli v Pittsburghu zúčastnilo bohoslužby věnované 11 židovským obětem sobotní střelby v místní synagoze. Masovou vraždu označil starosta za "nejtemnější hodinu" města, zatímco při modlitbách zazněla výzva k "porážce nenávisti láskou". Americký federální prokurátor podle agentury AP uvedl, že bude pro střelce požadovat trest smrti.

Několik řečníků, obracejících se k davu v přeplněné univerzitní hale v Pittsburghu, hovořilo o začlenění a jednotě jako protikladu k široce vnímanému rozmachu toxických politických výpadů, které se obecně považují za viníky ovzduší vedoucího k násilí. Hala o kapacitě 2300 míst byla zcela zaplněná, další stovky lidí zůstaly venku.

"To, co se stalo včera (v sobotu), nás nezlomí a nezničí. Budeme se nadále rozvíjet, zpívat, modlit se a společně se učit a pokračovat ve svém historickém dědictví ve městě s nejpřátelštějšími lidmi, co znám," řekl rabín Jonathan Perlman.

Tři členové jeho obce byli zabiti, když muž vyzbrojený útočnou puškou a třemi pistolemi v sobotu zaútočil na chrám v židovské čtvrti a se zvoláním "všichni Židé musí zemřít" spustil palbu na věřící. Kromě 11 zabitých, většinou starších lidí, zranění utrpělo šest lidí včetně čtyř policistům, než byl podezřelý zatčen. Dva zranění zůstávají v kritickém stavu.

Příbuzní podle místních médií chystají první pohřby zastřelených v úterý, všechny pohřební obřady by se měly konat nejpozději do středy.

Židovská nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL) oznámila, že sobotní střelba byla zřejmě nejhorším útokem na židovskou komunitu v dějinách USA.

Zadržený střelec, šestačtyřicetiletý Robert Bowers, který se na sociálních sítích netajil antisemitismem, byl obviněn ve 29 bodech federálních zákonů. Mohl by být odsouzen k trestu smrti. Před soudce má být předveden dnes odpoledne. Zatím se podle stanice BBC zotavuje ze střelných zranění v nemocnici.

Prokurátor Scott Brady podle AP řekl, že federální žalobci budou požadovat pro Bowerse trest smrti. Nejprve však podle zákona musejí získat souhlas ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse.

Ti, kdo útok přežili, podle BBC vzpomínali, jak utíkali a skrývali se, aby se vyhnuli útočníkovi pohybujícímu se po synagoze. Jeden z vůdců obce uvedl, že životy pomohl zachránit výcvik pro podobné situace. Rabín Jonathan Perlman, který "neztuhl jako ostatní", jak uvedl spolupředseda obce Stephen Cohen, ukryl dva lidi do komory. Ale jeden z nich, osmaosmdesátiletý Melvin Wax, později otevřel dveře a byl zastřelen. Joseph Charny (90) řekl listu The Washington Post, že viděl muže ve dveřích a že zaslechl výstřely. "Podíval jsem se nahoru a bylo tam plno mrtvol," řekl a dodal, že se spolu s dalšími dvěma lidmi schoval v skladišti, dokud nebylo bezpečné vyjít.

"Toto je nejtemnější hodina v historii našeho města," prohlásil starosta Bill Peduto během nedělní piety. "Ale chci říci ještě něco o Pittsburghu: Jsme odolní. Budeme pracovat společně jako jeden tým. Porazíme nenávist láskou. Budeme městem soucitu a budeme přívětiví ke všem lidem," řekl.

Související

Robert Bowers

Střelec z Pittsburghu byl obviněn celkem ze 44 trestných činů

Velká porota v americkém Pittsburghu dnes obvinila muže zadrženého po sobotní střelbě v místní synagoze, kde při bohoslužbě zemřelo 11 lidí. Šestačtyřicetieltý Robert Bowers byl obviněn z celkem 44 trestných činů včetně násilí z nenávisti, informovala agentura Reuters. V Pittsburghu zároveň pokračovaly pohřby obětí.

Více souvisejících

Pittsburgh, USA Robert Bowers (útočník z Pittsburghu) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy